Vluchten meer dan uur vertraagd door nieuwe stakingsactie van Skeyes: “We kunnen geen vliegtuigen toveren, hé”

© Photo News

De nieuwe stakingsactie van luchtverkeersleider Skeyes veroorzaakt maandag opnieuw problemen op Brussels Airport. Tal van vluchten lopen meer dan een uur vertraging op. “Het is opnieuw een heel wisselvallige situatie”, meldt Brussels Airlines-woordvoerder Kim Daenen. “En die maakt het erg moeilijk om te werken.”

mtm

LEES OOK. Luchtverkeersleiders klappen uit de biecht: “Ik werk twaalf dagen, heb één dag vrij en begin dan aan een nieuwe reeks”

Normaal gezien mogen er 39 vluchten per uur landen op de luchthaven in Zaventem. Door de actie van de luchtverkeersleiders is die capaciteit de hele dag verlaagd. Tussen 8 en 10.30 uur is dat tot 30 vluchten, tussen 10.30 en 15 uur tot 15 en tussen 13.30 en 16 uur tot 24. “De ene keer wordt de capaciteit verhoogd, dan weer verlaagd. Een heel wisselvallige situatie die het heel moeilijk maakt om te werken”, aldus Daenen.

De Brussels Airlines-woordvoerder spreekt van vertragingen van meer dan een uur. Annulaties zijn er voorlopig niet. “Op het moment dat de capaciteit verhoogd, kunnen we niet meteen vliegtuigen toveren om te vertrekken, hé. Toestellen die nog niet geland zijn, kunnen nog niet opnieuw opstijgen.”

Luik

Op de luchthaven van Luik is er voorlopig geen hinder gemeld. Bij Skeyes is maandagochtend te horen dat in verkeersleidingscentrum Canac2 opnieuw mensen staken. Er heerst al geruime tijd sociale onrust bij de luchtverkeersleiders. Verschillende vakbonden hebben een stakingsaanzegging lopen tegen de manier waarop het werk georganiseerd wordt en de hoge werkdruk.

Vorige week veroorzaakten de acties nog heel wat vertragingen, van een half uur tot zelfs meer dan twee uur. Brussels Airlines moest enkele vluchten schrappen. Verschillende nachten was er gedurende meerdere uren zelfs helemaal geen vliegverkeer mogelijk, met vooral hinder voor het vrachtverkeer.

De directie probeerde afgelopen week uit de impasse te geraken, door in het paritair comité een akkoord af te sluiten met de socialistische vakbond ACOD. Maar onder meer ACV-Transcom vindt het geen goed akkoord en wil dus blijven actievoeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen