© Wim Hendrix

Ook nutskasten aan gewestwegen krijgen kleur

Nutskasten aan gewestwegen mogen nu ook worden verfraaid met onder meer bestickering. Lange tijd heeft het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) deze aanvragen steeds afgewezen, maar dat is nu van de baan.

Sacha Van Wiele

In verschillende steden en gemeenten is het verfraaien van de grijze nutskasten aan lokale wegen al langer ingeburgerd. In de stad Antwerpen kregen tussen de 200 en 250 van deze grijze kasten al een kleurrijk jasje aan. Alleen botsten de lokale besturen steeds op een afwijzing als het om een nutskast ging aan de gewestwegen. Vorig jaar deden zes stads- of gemeentebesturen uit de provincie Antwerpen een aanvraag bij AWV om zo’n kast onder handen te mogen nemen, maar geen enkel bestuur kreeg goedkeuring.

Lichte kleuren, geen fluo

Vlaams Parlementslid Annick De Ridder (N-VA) drong aan bij Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) om daar iets aan te doen. Nu is er een procedure uitgewerkt voor lokale besturen om een verfraaiing van een nutskast aan te vragen. Daarbij werden ook enkele randvoorwaarden opgesteld. Bij bestickering moeten de deuren open en toe kunnen gaan en mag de ventilatie niet worden afgedekt. Liefst worden lichte kleuren gebruikt, maar geen fluo.

“Het is een goede zaak dat er eensgezindheid is over de manier waarop in de toekomst nutskasten kunnen worden bekleed”, zegt De Ridder. “Nu werden gemotiveerde vragen van gemeenten geweigerd zonder al te veel uitleg. Hopelijk volgen er vele aanvragen van lokale besturen.”

Ook Bert Wollants (N-VA), schepen in Lier, is blij dat hij de grijze, saaie nutskasten een kleurtje kan geven. “Als we ze kunnen verfraaien met prachtige schilderkunst of met verbluffende graffititekeningen, dan maken we onze steden en gemeenten veel aantrekkelijker”, zegt Wollants.