© JVDP

Grondwater gaat bij meeste werven rechtstreeks riool in: “Dramatisch voor het grondwaterpeil”

Op meer dan de helft van de werven in de stad is de afgelopen vijf jaar het opgepompte grondwater geloosd in de riool. “En dat is dramatisch voor het grondwaterpeil”, stelt Joris Giebens (Groen).

jas

Bij retourbemaling wordt opgepompt grondwater opnieuw in de bodem teruggebracht. Die techniek wordt gebruikt om een daling van het grondwaterpeil tegen te gaan. In de afgelopen vijf jaar werd er slechts op drie (van de 308) werven aan zuivere retourbemaling gedaan. Dat blijkt uit cijfers die Groen-gemeenteraadslid Joris Giebens opvroeg bij schepen van Publiek Domein Ludo Van Campenhout (N-VA).

“En bij 139 werven werd er gewoon in het riool geloosd”, weet Giebens. “En dat is dramatisch voor het grondwaterpeil. In de studie van Arcadis uit 2016 staat te lezen dat “besloten kan worden dat de structureel verlaagde grondwaterspiegel volledig te wijten is aan ad random bemalingswerken zonder retourbemaling in de omgeving”.

“Deze verlaagde grondwaterspiegel is ook een directe bedreiging voor het bomenbestand in de stad. En het gaat om heel veel water. De werf van de Handelsbeurs bijvoorbeeld: 745.000 kubieke meter grondwater dat de riool in gaat. Ook hier werd geen enkele verplichting tot retourbemaling opgelegd. Nochtans is retourbemaling verplicht volgens de bouwcode. Maar er worden veel uitzonderingen toegelaten. Dit beleid leidt ertoe dat de grondwaterspiegel structureel verlaagd wordt in Antwerpen.”

Schepen Van Campenhout: “In de stad is het heel moeilijk om aan retourbemaling te doen. Het moet technisch haalbaar zijn en als bouwheren aantonen dat het niet kan, kennen wij een uitzondering toe. We hebben ook net een studie gestart die betere oplossingen aan het licht moet brengen.”