Direct naar artikelinhoud

Verstappen verlengt contract bij Red Bull tot 2020 en mag team om zich heen bouwen

Formule 1-coureur Max Verstappen (20) heeft vrijdag zijn contract bij Red Bull verlengd tot en met 2020. Het Oostenrijkse team heeft hem toegezegd dat hij de komende jaren het team naar zijn hand mag zetten. Daardoor besloot Verstappen, ondanks zijn teleurstellende seizoen, toch langer bij Red Bull te blijven.

Max Verstappen.Beeld afp

Verstappen was donderdag tijdens het gesprekje met de Nederlandse pers in Austin in aanloop naar de GP van Amerika al opvallend uitgesproken over zijn wensen toen het ging over zijn toekomst. Ja, hij zag het wel zitten om een team om zich heen te bouwen. Want tweede coureur bij een ander topteam? 'Nee, dan stop ik er nog liever mee', verkondigde hij onomwonden.   
Wie wereldkampioen wil worden in de huidige Formule 1 - sinds Verstappens missie sinds zijn eerste meters in de racesport - heeft daar simpelweg meer kans op als iedereen in dienst van één coureur werkt. Dat privilege krijgt Verstappen nu bij Red Bull, getuige de uitspraken van zijn teambaas Christian Horner in het persbericht over de contractverlenging:

Gedeelde ambitie

'Nu we ons met Max op de lange termijn richten, zit hij op de beste plaats in de sport, met een eigen team om zich heen'. Verstappen deelde op zijn beurt volop complimenten uit aan Red Bull: 'Het team heeft me vanaf het begin alle kansen gegeven en gesteund. Ik wil graag meer bereiken bij Red Bull.'

Toch komt Verstappens contractverlenging uit de lucht vallen. De coureur kende tot de GP van Maleisië, die hij met overmacht won, een rampseizoen. Voor die race was hij in de helft van de wedstrijden waaraan hij deelnam uitgevallen, door motorpech en ongelukkige botsingen. 

En sinds Formule 1-auto's worden aangedreven door hybride V6-turbomotoren beschikt Red Bull over een Renault-motor die wat vermogen en betrouwbaarheid betreft onderdoet voor de krachtbronnen van Mercedes en Ferrari, de twee andere topteams in de raceklasse. Dat verkleint Verstappens kansen op het structureel winnen van races aanzienlijk. Pas in 2020, als Verstappens nieuwe contract afloopt, gaat het motorenreglement op de schop.

De coureur kende tot de GP van Maleisië, die hij met overmacht won, een rampseizoen

Tweede viool

In Verstappens oude contract had hij na volgend seizoen de mogelijkheid van team te wisselen en hij speculeerde dit seizoen al eens hardop over een vertrek. Het was namelijk geen geheim dat Mercedes en Ferrari van hem gecharmeerd waren. Maar Verstappen wist ook dat hij bij die teams binnen zou stappen als tweede violist. 

Meervoudig wereldkampioenen Lewis Hamilton (Mercedes) en Sebastian Vettel (Ferrari) liggen daar langdurig vast als teamleiders. 'Die zitten natuurlijk niet op mij te wachten. Dus om daar als nummer één binnen te komen, is niet zo heel makkelijk. Dat kan bij Red Bull wel, op een gegeven moment', zei Verstappen donderdag nog, met zijn langere verblijf bij Red Bull waarschijnlijk al in zijn achterhoofd.

Het was geen geheim dat Mercedes en Ferrari opzichtig van hem gecharmeerd waren

Vertrek teamgenoot

Zijn contractverlenging luidt zo goed als zeker het vertrek van zijn teamgenoot Daniel Ricciardo in. De Australiër (28) is bezig aan zijn vierde seizoen bij het Oostenrijkse team, maar is in die tijd nog geen moment in de buurt gekomen van de wereldtitel. Iets waarover hij meerdere malen dit seizoen zijn onvrede uitsprak. Nu duidelijk is dat Verstappen de komende jaren eerste coureur is bij het team, zal hij hoogstwaarschijnlijk zijn heil zoeken bij een ander topteam. 

Met Verstappens contractverlenging onderstrepen Red Bull en de coureur vooral de gezamenlijke droom die drie seizoenen geleden bij het F1-debuut van Verstappen als 17-jarige begon niet op te geven: van de Nederlander de jongste F1-wereldkampioen ooit maken. De deadline? 10 februari 2021. Sinds vrijdag is duidelijk dat Verstappen dat record in een auto van Red Bull zal verbreken, of helemaal niet.