donderdag 16 augustus 2018 - Lanaken
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Sven Verelst. © Nadia Naji – BRUZZ

Lanakense start hulpactie voor doodzieke man uit Brussel

“De familie was ten einde raad, dus vecht ik in hun plaats”

LAKEN / LANAKEN

Brusselaar Sven Verelst (48) heeft een zeldzame vorm van leukemie, maar kan als leefloner een duur medicament niet betalen dat zijn lijden kan verzachten. Daarom haalt hij voedsel uit vuilnisbakken om zoveel mogelijk te sparen voor het geneesmiddel. De Lanakense Katrijn Vrancken, vriendin van de familie, trekt zich zijn lot aan en heeft een hulpactie opgestart via de facebookgroep ‘Help Sven Verelst’.

Vorige week was de Lanakense Katrijn Vrancken, diensthoofd Toerisme van de gemeente Lanaken, op bezoek in Boom bij Sven Verelst zijn ouders en zijn broer Kristof. Die laatste is een oud-studiegenoot van Katrijn en tevens haar beste kameraad. Katrijn Vrancken: “Via Kristof ken ik het verhaal van Sven. Welke vorderingen hij deed. Maar vooral ook, welke deuren er nu weer voor hem waren dichtgegaan. Vorige week was de familie ten einde raad. Daar zaten drie geslagen mensen. Ze wisten echt niet meer hoe helpen. Als zij de moed niet meer hebben, zal ik vechten in hun plaats, dacht ik. Vorige vrijdag heb ik die facebookgroep opgestart. Nu al zijn er 561 leden en ze blijven binnenkomen. Er is al meer dan 1.000 euro ingezameld via crowdfundingsite gofundme en de reacties zijn ronduit hartverwarmend.”

Katrijn Vrancken doet crowdfunding om duur medicijn doodzieke Sven te financieren HBVL

Hoop

Wat is het verhaal van Sven Verelst? Katrijn Vrancken: “Sven is nota bene een gediplomeerde dokter die een zeldzame vorm van leukemie heeft. Zijn ziekte is niet te genezen, maar het geneesmiddel met het werkzame middel Ruxolitinib erin kan zijn lijden verzachten. Maar dat wordt in het specifieke geval van Sven niet terugbetaald door het ziekenfonds. Hij moet de volle pot betalen. Concreet heeft hij 1.300 tot 3.000 euro per maand nodig voor een medicament dat zijn levenskwaliteit kan verbeteren. Kan. Zeker is het nog niet eens. Maar het is zijn hoop.”

“Een mens zou dan zeggen: Geef hem toch een staal. Dat hij drie maanden kan proberen of het helpt. Maar neen, hij moet dat geld zelf ophoesten. Wraakroepend. Vandaar dat hij zich zelfs het eten uit de mond spaart en dat zelfs bijeenscharrelt op straat. En vandaar ook onze actie om Sven te helpen aan zijn medicijn.”

Vuilnisbakken

Eerst heeft Sven Verelst bij zijn ouders gewoond. “Maar hij wilde niet langer op de kap van zijn ouders leven. Daarom besloot hij twee jaar geleden om in Brussel te gaan wonen. Daar woont hij nu in een sociale woning in Laken met een leefloon van 892 euro. Daarmee moet hij alles betalen. Terwijl hij al zijn geld nodig heeft voor dat medicijn. Daarom zegt hij: Ik koop geen eten, ik haal het wel uit een vuilnisbak. Zelfs het sociale abonnement van de MIVB (de Brusselse Lijn, red.) van 8 euro is nog te duur. Hij doet al zijn verplaatsingen te voet. Zwaar, heel zwaar voor een zieke mens. Sven heeft ook geen telefoon. Zijn e-mailcommunicatie doet hij sporadisch via een openbare computer.”

Wie wil helpen, vindt alle informatie op de facebookgroep ‘Help Sven Verelst’.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws