Luister naar

Onrust in Wenen over spionage door Duitsland

Nieuws
‘Vrienden hoor je niet te bespioneren’, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel in 2013, naar aanleiding van berichten dat de Amerikaanse geheime dienst NSA haar mobieltje zou hebben afgeluisterd. Nu krijgt de Duitse inlichtingendienst BND hetzelfde te horen van buurland Oostenrijk.
Tilly Dodds
maandag 18 juni 2018 om 19:57
Alexander Van der Bellen
Alexander Van der Bellen ap / Ronald Zak

Wenen

‘Spioneren onder bevriende staten is niet alleen ongewoon en onwenselijk, het is onaanvaardbaar’, zei de Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen. Samen met zijn bondskanselier Sebastian Kurz reageerde Van der Bellen op berichten over uitgebreide afluisteractiviteiten van de BND in Oostenrijk.

De Oostenrijkse leiders voerden zaterdag in Wenen crisisoverleg, nadat de krant Der Standard en het magazine Profil hadden gemeld een bestand van de BND toegestuurd te hebben gekregen waaruit zou blijken dat de Duitse inlichtingendienst in de jaren 1999-2006 systematisch de telecommunicatie van een aantal instellingen in Oostenrijk in de gaten heeft gehouden.

Het zou gaan om zeker tweeduizend telefoon-, fax-, en mobiele verbindingen en e-mailadressen. De BND zou aan de hand van een aantal zoektermen, zoals TEF (terrorismefinanciering) en GWI (geld witwassen internationaal), gespeurd hebben naar relevante inhoud. De zo verkregen informatie werd gedeeld met andere diensten.

bloemlezing

Der Standard publiceerde een bloemlezing uit de lijst van ‘doelwitten’ die de BND in het vizier had. Daarop staan onder meer de kanselarij, verscheidene ministeries, banken, bedrijven en de Handelskamer. Verder een aantal ambassades – waaronder die van Iran, Israël, Noord-Korea, Rusland en de Verenigde Staten – en in Oostenrijk gevestigde afdelingen van organisaties als de VN, het oliekartel OPEC en de internationale ‘atoomwaakhond’ IAEA. Bovendien prijken op de lijst namen van wapenhandelaren en van terrorisme verdachte personen. Het feit dat er niet alleen grote, maar ook kleinere bedrijven genoemd worden, heeft de vraag doen opkomen of er ook sprake is geweest van bedrijfsspionage – een activiteit die behoort tot de taken van de BND.

‘enorme’ omvang

Dat de BND spioneerde in Oostenrijk en andere lidstaten van de Europese Unie, had het Duitse blad Spiegel al in 2015 gemeld. Oostenrijk stelde destijds een onderzoek in, maar dat leverde weinig op. Wel regelde Duitsland in 2016 bij wet dat spio­nage bij bevriende landen moest ophouden.

Harder dan de spionage zelf is in Oostenrijk de omvang daarvan aangekomen. Kurz noemde die ‘enorm’ en eist nu dat Duitsland openheid van zaken geeft over wie door de BND is gemonitord en wanneer de instantie daarmee is gestopt. Verder wil hij de garantie dat eventueel opgeslagen informatie wordt verwijderd.

Verscheidene oppositiepartijen willen dat de Nationale Veiligheidsraad de kwestie vandaag bespreekt.

Inmiddels bekijkt een Duitse parlementaire onderzoekscommissie voor de inlichtingendiensten of het gaat om nieuwe beschuldigingen aan het adres van de BND, of om zaken die in 2015 al bekend waren. Eind deze week worden de eerste bevindingen verwacht. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Oekraïne vraagt urgent om zeven Patriot-luchtafweersystemen, maar zal ook blij zijn met de vergelijkbare Franse Samp-T-luchtafweer.

Extra Patriots naar Oekraïne? Na het groene licht van de Navo bekijkt het kabinet de opties

De dodelijke Russische luchtaanval op civiele doelen in Tsjernihiv woensdag viel samen met een duidelijke oproep van Navo-chef Stoltenberg: stuur nu luchtafweersystemen zoals de Patriots, ook als je daarmee tijdelijk niet voldoet aan Navo-verplichtingen.

De foto van Mohammed Salem werd gekozen uit meer dan zestigduizend foto’s van 3.851 fotografen uit 130 landen.

Beeld Mohammed Salem van 'onmogelijk te bevatten leed' in de Gazastrook wint bij verkiezing World Press Photo

Een foto van Palestijns leed wint dit jaar bij verkiezing van de World Press Photo. De jury van ’s werelds belangrijkste nieuwsfoto-competitie probeert daarnaast naar het bredere verhaal van de oorlog in Gaza te kijken.

Met 400.000 bussen en andere voertuigen worden de stemcomputers naar alle plaatsen in India gebracht.

India gaat naar de stembus voor Modi 3.0 maar met toenemende kritiek binnen en buiten India

Vijftien miljoen medewerkers en beveiligers beginnen deze vrijdag aan een monsterklus: de verkiezingen in India. ‘India is de grootste democratie ter wereld en het is een belangrijke strategische partner.’

Björn Höcke van Alternative für Deutschland arriveert in de rechtszaal in Halle.

Prominente AfD-politicus Höcke voor Duitse rechter wegens herhaaldelijk gebruik van nazi-slogan

AfD-politicus Björn Höcke stond donderdag in het Duitse Halle terecht voor het uitspreken van een nazi-leus op een partijbijeenkomst. Höcke, een van de radicaalste AfD-leiders, is dit najaar lijsttrekker bij de verkiezingen in deelstaat Thüringen.

Ontheemde Palestijnen trekken met duizenden weg uit de omgeving van Rafah, terug naar noordelijker delen van de Gazastrook.

Het gewelddadige conflict tussen Israël, Hamas en Iran splijt ook in Nederland kerken en politiek

Er lijkt nauwelijks een tussenweg meer in het debat over het conflict tussen Israël, Hamas, Hezbollah en ook Iran. De werkelijkheid wordt onwrikbaar ingevuld vanuit de eigen beleving.

Het gebouw van de Europese Rekenkamer in Luxemburg.

'Nauwelijks controle op EU-coronageld. Grote kans dat er meer fraudegevallen opduiken'

Onlangs werd bekend dat Italiaanse criminelen hebben gefraudeerd met het EU-coronaherstelfonds: ze haalden 600 miljoen euro binnen voor eigen gewin. Volgens de Europese Rekenkamer staat die fraude niet op zichzelf.