Luister naar

Rabbijn zoekt contact met scheldende mannen

Nieuws
Studentenrabbijn Yanki Jacobs werd zaterdag uitgescholden. Hij heeft maandag aangifte ­gedaan wegens discriminatie.
Hans-Lukas Zuurman Hans-Lukas Zuurman
maandag 18 juni 2018 om 21:44

Amsterdam

Op de Zuidas in Amsterdam werd hij zaterdagavond met zijn gezin door twee mannen uitgemaakt voor ‘kankerjoden’ en ‘f* aan alle joden’. Yanki Jacobs (29) meldde het voorval zondag op Twitter. Het bericht werd vervolgens massaal gedeeld, inmiddels bijna 1500 keer. Ook noemde hij het kenteken van de twee daders dat hij in zijn hoofd had geprent. ‘Graag kom ik met hen in contact. Wie helpt mij zoeken?’, twitterde hij. De heren hebben zich tot op heden nog niet gemeld, vertelt Jacobs. ‘Het doet mij persoonlijk niets dat ze ons hebben uitgescholden, laten we het niet te dramatisch maken. Toch wil ik graag van hen horen waarom ze dit doen. Wat denken ze te bereiken met zulke scheldwoorden?’ Dat er gescholden wordt, is niet de eerste keer, bevestigt de rabbijn. ‘Het gebeurt wel vaker.’ Hij heeft nu aangifte gedaan om een keer ‘een signaal’ af te geven. ‘Tot hier en niet verder. Dit gescheld moet niet de norm worden. Het heeft niet direct met antisemitisme te maken. Naroepen van mensen moet niet kunnen. Punt. Als Joodse gemeenschap overleven we het wel. We hebben drieduizend jaar overleefd, dan zal dit ook lukken. Een maatschappij waarin discriminatie een rol mag spelen houdt geen stand. Tolerantie jegens intolerantie is ook intolerantie.’ Zijn aangifte deed hij mede op verzoek van de politie die zijn tweet had gelezen. ‘Pas dan kunnen ze wat ondernemen. Ik wil met die mannen praten en hoop dat ze achteraf bezien het stom vonden wat ze deden.’ Dat zijn tweet zo vaak gedeeld is op internet, had Jacobs niet verwacht.

Waarom publiceerde hij er eerst over op Twitter en ging hij niet gewoon naar de politie? ‘Ik had eerst zoiets van: ik negeer het, maar later dacht ik: nee, ik wil contact met ze. Vandaar die tweet.’ Met het kenteken erbij. ‘Ik heb er niet bij stilgestaan dat dat een probleem zou kunnen zijn, maar de politie heeft mij ook niet verzocht het weg te halen.’ <

‘veel respect voor yanki jacobs’

‘Het is schokkend dat je eigenlijk niet jezelf kan zijn in Nederland’, reageert adjunct-directeur Naomi Mestrum van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) in Den Haag op de scheldwoorden die studentenrabbijn Yanki Jacobs en zijn gezin te horen kregen. ‘Dat je dit soort uitingen van tuig over je heen krijgt wanneer je als jood herkenbaar over straat loopt. We noemen onze samenleving tolerant, maar mensen durven niet eens met een keppel over straat te lopen, juist vanwege dit soort dingen’, meldt ze. ‘Ik heb veel respect voor Yanki Jacobs dat hij dit nog wel durft en het liefst het gesprek met de daders aangaat. Je zou je veilig moeten voelen ongeacht wie of wat je bent. In onze samenleving moet geen plaats zijn voor mensen met denkbeelden die vinden dat je anderen op deze manier mag bejegenen.’

Het CIDI zag het aantal meldingen van antisemitisme vorig jaar met vier toenemen tot 113 incidenten. Het gaat dan om meldingen over onder meer vandalisme, pamfletten of scheldpartijen. Ook op internet signaleert het CIDI steeds vaker ­meldingen van discriminatie. Het CIDI houdt sinds kort ook deze meldingen bij, aldus Mestrum.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.