Direct naar artikelinhoud
AchtergrondEconomie

Kan de Tesla van de Europese fintechindustrie Belgen overtuigen? Betaalapp Revolut verovert nu ook ons land

Revolut.Beeld rv

De missie van de Brits-Litouwse fintechbank Revolut: met een gebruiksvriendelijke gratis bankapp de wereld veroveren. Met België als volgende etappe. Maar is het de hype ook waard?

De vanuit Londen opererende, maar in de Litouwse hoofdstad Vilnius geregistreerde neobank Revolut lanceerde eind vorig jaar Revolut 10, een op de designtaal van Apple en Tesla geënte update van haar betaalapp. Revolut mikt op de liefst kapitaalkrachtige laatste loten van Generatie Y en de eerste van Generatie Z, 20- tot 35-jarigen die één zijn met hun smartphone, graag reizen en niet vies zijn van cryptogeld.

Eén tactiek is: maak het makkelijk klant te worden. Download de app, aanvaard de voorwaarden, upload een identiteitsbewijs en selfie. Vanaf dan kunnen klanten binnen de app meteen valuta’s wisselen en handel drijven in cryptomunten, edelmetalen en aandelen. Op basis van het gekozen risicoprofiel, biedt het door AI gestuurde algoritme van Revolut klanten naar eigen zeggen ‘persoonlijk’ beleggingsadvies.

“De apps van de digitale bank Revolut zijn bonafide”, verzekert Isabelle Marchand van Febelfin, de federatie van de Belgische banksector.

40 miljoen klanten

Revolut werd in 2015 opgericht door de Brits-Russische fysicus Nik Storonsky en de Brits-Oekraïense informaticus Vlad Yatsenko. Met hun smartphonebank wilden ze de strijd aangaan tegen de hoge tarieven die traditionele banken hanteren voor betalingen in het buitenland. Vanaf 2017 konden ook Belgen een Revolut-rekening openen, al was dat toen nog met een Litouws rekeningnummer. In november vorig jaar informeerde Revolut het Belgische clientèle dat hun rekeningen ‘binnen twee à drie maanden’ gemigreerd zouden worden naar een Belgisch bankrekeningnummer. “Al kan dat nog wat langer duren”, hield de bank een slag om de arm.

“Neobanken zoals Revolut staan net als traditionele banken onder toezicht van de autoriteiten en moeten aan dezelfde regels voldoen”, zegt Chris Sigura, financieel expert voor het Radio 2-consumentenprogramma Winwin. “Als je in België vanuit het niets een digitale bank wilt opstarten, moet je eerst bij de Nationale Bank België (NBB) een dossier indienen. Zodra die je dossier goedkeurt, heb je meteen een ticket op zak om te opereren in de rest van de Europese Unie (EU). De NBB monitort enkel Belgische neobanken en vertrouwt erop dat dankzij de Europese regelgeving de autoriteiten uit andere EU-lidstaten hun job ook naar behoren uitvoeren.”

Hoeveel Belgische klanten Revolut heeft, is een goedbewaard geheim. Wereldwijd telt de bank naar eigen zeggen meer dan 40 miljoen klanten in 38 landen, met als uitschieters het Verenigd Koninkrijk, Polen, Roemenië, Frankrijk en Spanje.

Zoals Netflix

‘Revolut Standard’ is Revoluts gratis zichtrekening met bankkaart. Voor een plastic exemplaar worden leveringskosten aangerekend; een virtuele is gratis. Daarmee kan geld gratis ontvangen en overgeschreven worden naar binnen- en buitenlandse rekeningen in diverse valuta. Geld uit de muur halen is beperkt.

Revoluts ultieme droom is dat klanten de app niet langer beschouwen als extra ‘wallet’ op hun smartphone, maar er hun hoofdrekening van maken, zo legde Wiktor Stolpa, hoofd ‘groei West-Europa’ van Revolut , uit de Nederlandse krant NRC. Bedoeling is gebruikers zo snel mogelijk te overtuigen hun salaris op de Revolut-app te laten storten en er vaste betalingen mee uit te voeren. Hoe meer een rekening gebruikt wordt, hoe meer de bank eraan verdient. Volgens Stolpa zal Revolut in de nabije toekomst ook hypotheken zoals reguliere banken aan te bieden.

Via de virtuele gratis instapzichtrekening hoopt Revolut klanten te verleiden tot het nemen van een betalend abonnement à la Netflix. Om mensen te overhalen om 50 euro te betalen voor het duurste, zwaait Revolut onder meer met extra korting op hotelboekingen, toegang tot luxueuze luchthavenlounges én een gratis abonnement op Tinder Plus, voor wie onbeperkt potentiële dates naar rechts wil swipen.

Revolut probeert vooral klanten te overtuigen die vergroeid zijn met hun smartphone.Beeld Revolut

Is de app de hype waard? Techjournalist Sven Van Herck testte voor techpulse.be het duurste abonnement uit, Revolut Ultra. Zijn eindoordeel: vooral interessant voor wie vaak reist en veel tijd op luchthavens doorbrengt. “Ook na de review blijf ik de app gebruiken”, zegt hij. “Op een trip in Londen zette ik digitaal snel wat euro’s om naar pond, zonder extra transactie- of wisselkosten. Revolut verandert zo hoe ik geld uitgeef, dat vind ik een hele prestatie.”

Voor wie geen globetrotter is en niet geïnteresseerd in buitenlandse valuta, biedt zelfs een gratis Revolut-rekening niet zo veel voordelen. Zodra je meer dan 200 euro per maand wil afhalen, worden er kosten aangerekend. Dan is er nog die andere, ‘hippe’ troef: beleggen in crypto. “Een grijze zone”, waarschuwt Chris Sigura. “Zeker wanneer die handel in het buitenland plaatsvindt. Ongeacht hoe groot en bekend het platform: gebruik altijd je gezond verstand.”

In 2021 werd Revolut op ruim 30 miljard euro gewaardeerd, een paar miljard meer dan de huidige beurswaarde van de Belgische traditionele bankgigant KBC. De neobank gold als de Tesla van de Europese fintechindustrie. Nadat de centrale banken vorig jaar het jarenlange nulrentebeleid hadden beëindigd, kwam de waardering van zowat alle techbedrijven onder druk. Vandaag zou Revolut 24 miljard euro waard zijn.

In 2022 draaide Revolut wereldwijd een omzet van ruim 1 miljard euro, 45 procent meer dan in 2021, vooral dankzij een bloeiende handel in crypto. In 2022 maakte de winst een fikse duik van 45 miljoen naar 7 miljoen euro. Op de rekeningen van alle Revolut-klanten stond volgens de bank vorig jaar 14,5 miljard euro.