© kristin matthyssen

Niet iedereen blij met filmopnames in Zoersel: “Ik word ’s nachts hoorndol van die lawaaierige generator”

Riet Van den Bergh woont in de Van der Graesenlaan in Zoersel, waar negen dagen lang opnames plaatsvonden voor de debuutfilm van Anke Blondé. Ze begrijpt niet dat de gemeente toestemming verleende voor nachtopnames in een woonwijk.

kristin matthyssen

Dat er opnames zijn voor een film stoort Riet eigenlijk niet. “Ik heb er niks op tegen dat mensen hun huis ter beschikking stellen voor filmopnames. Wat mij wel stoort, is dat er dinsdag, woensdag, donderdag en ook vandaag (gisteren, red.) ’s nachts opgenomen wordt.”

Riet woont niet naast of tegenover het landhuis waar de opnames plaatsvinden, maar enkele huizen verderop aan de overzijde. “Het probleem is dat de filmcrew de stroomgenerator in een bestelwagen op een bouwgrond vlak naast mijn woning heeft opgesteld. Mijn slaapkamer ligt langs die kant. Dinsdag waren er opnames tot kwart over één ’s nachts. Maar de generator blijft altijd nog een uur langer draaien. Woensdag werd tot middernacht gefilmd en donderdag tot drie uur ’s nachts. Ik kan niet slapen van het lawaai. Ik begrijp niet dat de gemeente hiervoor toestemming geeft in een woonwijk. De crew werkt ook met sterke lichtspots. Die hinder kan ik verteren door mijn gordijnen te sluiten. De Van der Graesenlaan is een rustige straat vlak bij het Zoerselbos. ’s Nachts is het hier normaal muisstil. Daarom is het contrast nu zo groot. Ik word er zot van.”

(Lees verder onder de foto)

© wf

Toen Riet in maart van A Private View Productions, bekend van onder andere Aanrijding in Moskou, een brief vond in de bus met de draaiuren, zag ze de bui al hangen. “Ik heb de gemeente gecontacteerd, maar vond geen gehoor. Ik snap niet waarom die technische ploeg geen geluiddempende panelen rond die generator plaatst. Ze kunnen ook perfect een kast vragen aan de netwerkbeheerder. Waarom is er geen overleg met ons geweest? Ik contacteerde de wijkagent, maar er verandert niets.”

Dat laatste spreekt Guy Vanslype, location manager van A Private View Productions, tegen. “Toen de wijkagent ons gemeld had dat er een klacht was over het lawaai van de generator, hebben we het luidruchtige exemplaar vervangen door een stille generator die zwevend in de bestelwagen hangt. Die stille generator staat er al sinds vorige week, dus alle nachtopnames gebeurden met de geluidsarme generator. Wij willen zo weinig mogelijk overlast veroorzaken. 130 omwonenden hebben een brief ontvangen over de draaidagen. We hebben aan de dienst mobiliteit van de gemeente Zoersel toestemming gevraagd en gekregen om indien nodig de Van der Graesenlaan af te sluiten. Als professionele ploeg doen we alles via de officiële weg.”

“Dit is cultuur”

Burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) bevestigt dat de gemeente toestemming verleende. “We zien het ook een beetje als een cultureel feit. Dat de nachtelijke opnames mensen zouden storen, betreuren wij. Het is een les voor ons voor later, mocht er nog eens een aanvraag van een filmploeg komen. We hebben wel maar één klacht ontvangen, maar de ene is gevoeliger aan omgevingsgeluid dan de andere. Gelukkig voor deze dame zijn de opnames dit weekend afgelopen.”