Bouw lokalen KLJ Hoek van start

KLJ Hoek krijgt een nieuwe stek in de Verbindingsstraat. Het eerste laagje grond voor de fundering werd zaterdag onder luid applaus geschept door grondwerken Van De Mierop. Tegen de zomer zouden de werken afgerond moeten zijn.

Margo Tilborghs

De KLJ was al langer op zoek naar een eigen stek om hun activiteiten verder te zetten. Er werd al meermaals gewikt en gewogen, maar om diverse redenen konden de plannen telkens niet doorgaan. In de Verbindingsstraat werd een bouwperceel gevonden dat dicht bij de dorpskern in de Verbindingsstraat ligt. Het sluit bovendien ook aan tegen de achterzijde van het schoolgebouw en staat vrij van gebouwen. De ideale plek dus om een nieuw lokaal voor de KLJ neer te zetten.

De zoektocht naar een eigen stek begon in maart 2015. Een werkgroep bezocht verschillende locaties. Er werd gewikt en gewogen, want er moesten heel wat hindernissen overwonnen worden. “Financieel was het niet altijd haalbaar”, zegt Ludo Somers. “Of er was te weinig groen voor een speelweide , het lag aan een drukke baan of er waren andere obstakels. Tot ons oog viel op een bouwperceel in de Verbindingsstraat ter hoogte van nummer 17. Er werd een vzw opgericht onder de naam ‘Vrienden van KLJ Essen-Hoek’. De bouwgrond werd aangekocht en voor 50 jaar in erfpacht gegeven. De leiding maakte schetsen voor het nieuwe gebouw zodat we een beeld kregen hoe het er moest uitzien. Architect Ilse Konings, vroeger eveneens KLJ lid geweest, tekende de plannen uit. De bouwaanvraag werd ingediend en goedgekeurd. Verder organiseerden we een info-avond voor de buurtbewoners en konden rekenen op de steun van KLJ nationaal.”Het bouwperceel zal voor de volgende 50 jaar in erfpacht worden gegeven aan de KLJ tegen een kleine jaarlijkse huurprijs. Het nieuwe gebouw is volledig gelijkvloers en omvat een speel- en ontspanningszaal, keuken, bergplaats, slaapzaal, sanitair en zolder. Een luifel en fietsenstalling worden op een latere tijdstip nog gebouwd. Als alles volgens plan verloopt zal de opening van het nieuwe KLJ-lokaal gevierd kunnen worden tegen de zomer.

Vrienden van KLJ Essen-Hoek

Zonder geld, geen gebouw. En dus werden alle middelen ingezet om het broodnodige geld in het laatje te krijgen. “Bij de opbrengst van de ‘Waaifeesten’ wordt elk jaar door de leiding een bedrag opzij gezet in functie van het nieuwe lokaal, “vertelt Liesje Van Loon, oud leiding. “Daarnaast zijn door verschillende vrijwilligers acties op touw gezet: er werden bakstenen verkocht die geschilderd waren door de leden. Oud Leiding, KVLV en de Landelijke gilde organiseerden gezamenlijk een bouwfeest, de ruiters organiseerden een jumping waarvan de opbrengst integraal naar de bouw van het KLJ lokaal ging en op 6 januari zijn we nog van deur tot deur ‘Drie koningen’ gaan zingen.

Dank je wel, Hoekenaren!

KLJ krijgt naar eigen zeggen veel hulp en steun van de Hoekenaren. Zij engageren zich op vrijwillige basis en werken mee aan dit project. “Mochten er nog mensen zijn die iets willen betekenen voor ons of mee willen helpen aan dit project, hetzij financieel, in de organisatie of de handen uit de mouwen steken, dan zijn zij zeker welkom”, zegt Ludo Somers. “Ze mogen zich melden bij de KLJ leiding of iemand van de werkgroep. De werkgroep bestaat momenteel uit: Herman van den Bergh, Theo en Ingrid Wubben, Magda van Linden, Ronny van Eekelen, Wim Broos, Felix Michielsen en Ludo Somers.

Info: ludo.somers4@telenet.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER