Luister naar

Blaasontsteking anders aanpakken

Nieuws
In verpleeghuizen gaat de helft van alle voorgeschreven antibiotica naar patiënten met een blaasontsteking. Onderzoek toont aan dat bij ­ouderen met blaasontsteking een groep bacteriën samenwerkt.
Sophia Geuze Sophia Geuze • redacteur
zaterdag 23 september 2017 om 18:52
Marjon de Vos in het laboratorium.
Marjon de Vos in het laboratorium. wur

Wageningen

Bij jonge mensen veroorzaakt één bacterie blaasontsteking. Een antibioticakuur is meestal voldoende om ervan af te komen. Bij ouderen helpt antibiotica vaak niet. ‘Dat komt wellicht doordat verschillende bacteriën een ecosysteem vormen, net zoals een vos en een muis dat doen in een voedselketen’, zegt Marjon de Vos, onderzoeker erfelijkheidsleer bij ­Wageningen University & Research (WUR). ‘De bacteriën houden elkaar in stand. Door antibiotica te gebruiken, krijgt het systeem een duwtje, maar het valt niet om. De bacteriën beschermen elkaar. De urineweg­infectie komt terug op het niveau waarop die begon.’

vrouwenkwaal

Blaasontsteking wordt vaak gezien als een vrouwenkwaal. Een op de tien vrouwen krijgt er ook mee te maken. Op oudere leeftijd komt de kwaal steeds vaker ook bij mannen voor. In eenderde van de gevallen gaat het dan om mannen.

Bij het klimmen van de jaren neemt het aantal soorten bacteriën dat een rol speelt bij de infectie, toe. ‘Dat vraagt om een andere behandeling. Je zou mogelijk een nieuwe bacterie aan het ecosysteem kunnen toevoegen waardoor het instabiel wordt en beter kan worden aangepakt.’

computermodel

De onderzoekers bekeken de interacties tussen bacteriën uit ruim zeventig bacteriemonsters van oudere mensen met een ‘gemengde’ blaasinfectie. In het laboratorium werden dagelijks metingen gedaan bij 3600 kleine bacterieculturen. ‘Die bestonden uit drie, vier of vijf verschillende bacteriën.’ De Vos volgde de groei en wat er gebeurde als er antibiotica werden toegediend. Op basis van haar metingen maakten de Oostenrijkse en Duitse wetenschappers een computermodel dat berekent hoe stabiel gemengde infecties zijn en hoe ze zich ontwikkelen.

De Vos: ‘Onze resultaten laten zien dat je gemengde infecties van de blaas mogelijk niet als een standaard blaasontsteking zou moeten benaderen. Dat begint al bij de diagnose. Per bacteriesoort kan het aantal ­bacteriën misschien te laag zijn om formeel van een blaasontsteking te kunnen spreken. Maar juist het samenspel tussen de soorten bacteriën zou ervoor kunnen zorgen dat sommige soorten toch tot grotere aantallen kunnen uitgroeien. En omdat de bacteriën elkaar kunnen beschermen tegen antibiotica, kan het mogelijk een behandeling bemoeilijken. Omdat dit onderzoek in het laboratorium is uitgevoerd zou het goed zijn om te onderzoeken of dit ook zo is bij patiënten.’

De Vos hoopt dat de bevindingen uit haar onderzoek zullen helpen bij het nog beter diagnosticeren en effectiever behandelen van blaasontstekingen. <

blaasontsteking

Een urineweginfectie is een van de meest voorkomende infecties bij mensen. Van de duizend patiënten die naar de huisarts gaan, hebben er veertig tot zestig last van een blaasontsteking. Bij een urinewegontsteking is het slijmvlies aan de binnenkant van de urineweg ontstoken. De urineweg bestaat uit urineleiders, blaas en urinebuis. De ontsteking wordt bijna altijd veroorzaakt door bacteriën. Een lage weerstand vergroot de kans op een blaasontsteking. Vrouwen met een baarmoederverzakking, mannen met een prostaatvergroting of met diabetes hebben een verhoogde kans op een blaasontsteking.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'