“De saaiste campagne ooit”, maar waarom de Duitse verkiezingen toch van belang zijn voor de rest van de wereld

© AFP

Na de verkiezingen in Nederland in maart en die van Frankrijk eind april en begin mei zijn de bondskanseliers- en parlementsverkiezingen in Duitsland eind september de laatste in rij van belangrijke verkiezingen in Europa. Ze zijn niet alleen voor Duitsland zelf belangrijk, maar ook vanuit de rest van de wereld wordt er naar deze verkiezingen gekeken.

lbo

Het zou mogelijk een kanteljaar worden voor de Europese politiek. Er zou mogelijk een populistische golf over Europa heen walsen. Maar in tegenstelling tot wat door sommigen gevreesd werd na de Brexit en de verkiezing van Trump in de VS, werden in maart de traditionele partijen in Nederland niet overtroefd door het populisme van Geert Wilders en zijn PVV. In Frankrijk kon onafhankelijk kandidaat Emmanuel Macron in mei de extreemrechtse en populistische kandidate Marine Le Pen afhouden. De gevreesde populistische golf in Europa bleef dus uit. En dat zal ook bij de Duitse verkiezingen niet anders zijn. Het lijken relatief voorspelbare verkiezingen te worden.

LEES OOK. Alles wat u moet weten over de Duitse verkiezingen

Waarnemers zijn het er al weken over eens: de campagne voor de Duitse parlementsverkiezingen eind deze maand zijn de saaiste in jaren. Dat werd begin september ook nog eens in de verf gezet door een vrij braaf en weinig uitdagend televisiedebat.

Maar hoe saai de campagne ook is, toch is het van belang deze verkiezingen in het oog te houden. Want de Duitse verkiezingen, hoogstwaarschijnlijk een tweestrijd tussen Martin Schulz en Angela Merkel, zijn ook belangrijk voor de rest van de wereld.

(lees verder onder de foto)

© REUTERS

VOOR BELGIË EN DE REST VAN EUROPA. Duitsland heeft de grootste en sterkste economie in de Europese Unie. Bovendien is het land, samen met Frankrijk, de drijvende kracht achter het EU-beleid en is het ook een belangrijke speler in de Brexit-onderhandelingen.

Daarnaast is de stem van Duitsland ook van groot belang in onder andere de toetredingsonderhandelingen van andere landen. Dat zowel Merkel als Schulz de onderhandelingen met Turkije willen stopzetten, heeft een impact op de EU én Turkije.

VOOR DE VS. Duitsland is een van de sterkste bondgenoten van de VS. Maar huidig kanselier Merkel is niet meteen een fan van de leider van de VS, president Trump. De gespannen handdruk toen de twee elkaar ontmoetten een paar maanden geleden en de geweigerde handdruk achteraf, sprak boekdelen.

Maar ook de uitdager van Merkel, Martin Schulz, heeft het niet voor Trump. Meer nog: die houdt nog minder van de Amerikaanse president dan Merkel. Met andere woorden: ongeacht wie de verkiezingen wint, de Duits-Amerikaanse relaties zullen waarschijnlijk nog een tijdje gespannen blijven.

VOOR DE REST VAN DE WERELD. Waarnemers vragen zich af of de populistische golf die ontstond na de Brexit en de verkiezingen van Trump, maar niet helemaal doorbrak in Nederland en Frankrijk, toch weer boven water komt in Duitsland. De partijen van Merkel en Schulz zijn geen populistische partijen, dus of Schulz of Merkel nu wint: er zal geen populist aan de macht komen in het land.

Maar de pro-vluchtelingenpolitiek van Merkel (met het intussen bekende “Wir schaffen das”) wordt gezien als een voedingsbodem voor populistische partijen. Het AfD, de extreemrechtse partij in Duitsland, zal niet de kanselier leveren. Maar het is goed mogelijk dat de partij bij deze verkiezingen voor het eerst in het parlement geraakt. Dat kan misschien mee wegen op het toekomstige vluchtelingenbeleid. En zo worden die verkiezingen dus ook belangrijk voor mensen die in het conflictgebieden in Afrika of het Midden-Oosten wonen, naar Duitsland kijken als toevluchtsoord en zich afvragen wat voor een welkom ze daar zullen krijgen in de toekomst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen