© JHS

Werken aan heipalen halen bewoners uit hun slaap

In het Polderdistrict regent het klachten over lawaaihinder in de vroege ochtend. Oorzaak zijn de werkzaamheden ter hoogte van kaaien 614 tot 702, waar bouwbedrijf Jan De Nul een nieuwe kaaimuur bouwt.

evdw

Op het districtshuis van Berendrecht regent het klachten van bewoners die ’s morgens heel vroeg uit hun slaap worden gehaald door het lawaai van palen en damplanken die "ergens" in de grond worden geheid.

Districtssecretaris Jan Smets: “Ook wij wisten in eerste instantie niet wie of wat de hinder veroorzaakte, omdat er op verschillende plekken in de haven wordt geheid. Ook bij BASF wordt geheid. Maar met de chemiereus zijn op voorhand duidelijke afspraken gemaakt, dat er nooit voor 7u kan worden gestart met heien. Na eliminatie bleek dat de lawaaihinder alleen kon komen van de werf aan Kanaaldok B2, tussen kaaien 614 en 700. Het district werd echter nooit gewaarschuwd over deze werken en dat is jammer. Onze mensen liggen er wakker van en wij zijn de eersten die worden geconfronteerd met klachten.”

Nathalie Van Impe, hoofd communicatie van het havenbedrijf: “Om een nieuwe kaaimuur te maken, moeten er profielen en palen in de grond worden geheid en dat kan niet zonder lawaai. In de vergunning die we verleenden, werd nadrukkelijk opgenomen dat er mag geheid worden tussen 6 en 19u. Eenmaal begonnen met het heien van een profiel, moet de aannemer dat in één keer afwerken. Normaal gezien is dit werk afgerond tegen februari, afhankelijk van onder meer het weer. De werf schuift op in zuidelijke richting, dat wil zeggen: weg van de dorpskernen van de polderdorpen. Daarom zal ook de geluidshinder minder hoorbaar zijn, tenzij de windrichting anders bepaalt.”Raadslid Meirsman sneed het onderwerp aan in de raadscommissie voor de Haven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER