Direct naar artikelinhoud
NieuwsMedia

Arbeidsinspectie zal onderzoek voeren bij VRT na klachten over toxisch leiderschap

Arbeidsinspectie zal onderzoek voeren bij VRT na klachten over toxisch leiderschap
Beeld Tim Dirven

De arbeidsinspectie zal een onderzoek voeren bij de VRT-nieuwsdienst na berichten van grensoverschrijdend gedrag en toxisch leiderschap bij de redactie Jong. Dat schrijft De Standaard op vrijdag.

De arbeidsinspectie heeft in een brief een inspectie bij de VRT aangekondigd, zo bevestigt Bob Vermeir, woordvoerder van VRT, aan De Standaard. “Het is niet ongebruikelijk. We juichen dat zelfs toe. We geven uiteraard onze volledige medewerking”, zegt Vermeir.

Het onderzoek van de arbeidsinspectie volgt op een open brief die eind maart gepubliceerd werd. In de brief klaagden drie (ex)-werknemers over “toxisch gedrag, grensoverschrijdend gedrag en pestgedrag” bij VRT NWS Jong, de redactie die instaat voor onder meer Karrewiet en het Instagram-kanaal nws.nws.nws.

Lees ook

Anonieme brief klaagt toxisch leiderschap aan op redactie Karrewiet en nws.nws.nws: ‘VRT moet angstcultuur aanpakken’

Volgens de hoofdredactie van VRT NWS vond er een “onafhankelijk intern onderzoek” plaats. Het onderzoek zou “geen grensoverschrijdend gedrag of toxisch leiderschap” hebben vastgesteld. Wel zijn er “een aantal werkpunten bij de betrokken redactie”, onder meer over “feedbackcultuur en deconnectie”.

Petitie tegen redactieraad

Kort na het verschijnen van de open brief zouden een aantal VRT-werknemers een petitie gelanceerd hebben tegen de redactieraad, zo schrijft De Standaard nog.

Het redactioneel orgaan nam deel aan het onderzoek rond de werkcultuur bij VRT NWS Jong en zou getuigenissen van vermeende slachtoffers verzameld hebben. De organisatoren van de petitie zouden hun vertrouwen in de redactieraad opgezegd hebben. De petitie zou niet breed gedragen zijn op de nieuwsdienst en zou intussen zijn stopgezet.