Koning Charles© AP

“Leve koning Bob”: Russische media verspreiden ‘fake news’ over dood van Britse koning Charles

De Britse koning Charles is dood, of dat melden toch verschillende Russische media. De vorst is tot nader order echter springlevend, het gaat om een ‘fake news’-verhaal.

jvh
Bron: The Guardian

Verschillende Russische media meldden maandagnamiddag ‘breaking news’: de Britse koning Charles was dood. Het Telegram-kanaal van de respectabele zakenkrant Vedomosti bracht het nieuws als eerste, waarna het snel werd opgepikt door allerlei andere Russische media.

Het pro-Kremlin Telegram-kanaal Readovka, goed voor 2,35 miljoen volgers, toonde zelfs een schijnbaar officieel document van Buckingham Palace met de – weliswaar krakkemikkige – melding: “De volgende aankondiging wordt gemaakt door koninklijke communicaties: de koning is gisterennamiddag onverwacht overleden”. Een andere versie toonde een brief waarin de koninklijke opvolging werd aangekondigd, al toonde de melding dat “Koning Bob, de gele Minion” Charles zou opvolgen wel meteen de ongeloofwaardigheid van het bericht aan.

Toch werd het nieuws ook overgenomen in Oekraïne, waar het grootste televisiestation erover berichtte. Ook in Tadzjikistan nam een groot nieuwsmedium het nieuws over. Belangrijke Russische media hadden het nieuws inmiddels echter gecontroleerd, en ontkrachtten het bericht.

Grapjes

Dat hield grapjassen op sociale media ondertussen niet tegen om toch met het nieuws te lachen, onder andere door een Photoshop-creatie van Charles met het hoofd van Kate Middleton op zijn schouders – een verwijzing naar de recente heisa rond het bewerkte beeld van de prinses. “Buckingham Palace verspreidt een nieuwe foto van koning Charles om de geruchten over zijn dood te ontkrachten”, klonk het sarcastisch. Dat bericht werd zelfs gedeeld door de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer