Zwijggeld

Jury samengesteld in strafproces tegen Trump in New York

Op het strafproces tegen Donald Trump in New York is donderdag de twaalfkoppige jury samengesteld. Dat melden Amerikaanse media. Nu moeten er nog voldoende plaatsvervangers gevonden worden.

em

De jury bestaat uit vijf mannen en zeven vrouwen, waaronder een leraar Engels, een logopedist, twee advocaten, een bankier en een gepensioneerde vermogensbeheerder. Ze zijn veelal hoog opgeleid.

De meerderheid van de gekozen personen zeiden tijdens de selectie dat ze het niet eens waren met Trumps politiek of zijn gedrag in het openbaar. Ze voegden daar allemaal aan toe dat ze dit naast zich neer konden leggen om hem eerlijk en onpartijdig te beoordelen. Een vrouw die uiteindelijk over het lot van Trump zal beslissen noemde hem egoïstisch. “Zijn persoonlijkheid staat me niet aan,” zei ze, “maar ik mag sommige van mijn collega’s ook niet, toch saboteer ik hun werk niet.”

Zowel de verdediging als de aanklagers mochten tien juryleden uitsluiten zonder opgave van reden en beide partijen hebben die mogelijkheid volledig benut. Er waren 500 mensen opgeroepen als mogelijke kandidaten voor de jury.

Er is ook al één plaatsvervanger aangesteld, voor het geval één van de twaalf juryleden tijdens het proces uitvalt. Er zijn in totaal zes plaatsvervangers nodig. Rechter Juan Merchan liet weten “optimistisch” te zijn de overige vijf vrijdag te selecteren.

Eerder op de dag vielen twee juryleden die woensdag werden geselecteerd alsnog af. Het gaat om een vrouw die bang was dat haar identiteit te achterhalen was via persoonlijke gegevens die door media gepubliceerd waren en een man werd uitgesloten omdat hij bij de intake mogelijk had gelogen.

Nu de jury compleet is kan maandag mogelijk al begonnen worden met het horen van de eerste getuigen. Advocaten van Trump vroegen de rechter donderdag om de namen van de eerste personen die ondervraagd zullen worden. Merchan weigerde deze vrij te geven omdat hij bang is dat Trump op sociale media uitspraken over deze personen zal doen. “We vertellen hem niet wie de getuigen zijn”, besloot Merchan, wat impliceert dat de beklaagde pas weet wie er zal getuigen wanneer ze de rechtbank binnenkomen.

Merchan heeft Trump in deze zaak al een gedeeltelijk spreekverbod opgelegd, wat betekent dat hij niks mag zeggen over magistraten, getuigen en juryleden die bij het proces betrokken zijn. De oud-president houdt zich daar niet aan. Afgelopen week noemde hij zijn voormalige advocaat en kroongetuige Michael Cohen nog “een vuile leugenaar” en “een verdorven advocaat en een crimineel”.

Trump wordt in dit strafproces onder meer beschuldigd van het betalen van zwijggeld aan pornoactrice Stormy Daniels, net voor de presidentsverkiezingen van 2016. Hij heeft onschuldig gepleit.