Geradicaliseerde 16-jarige steekt man (18) neer met mes en wordt doodgeschoten door politie in Australië

© AP

In Perth, in het westen van Australië, is zaterdagavond een 16-jarige jongen doodgeschoten door de politie nadat hij eerder een 18-jarige man had aangevallen met een mes. Dat meldt de politie.

gjs
Bron: BELGA

Het incident deed zich voor op de parking van een computerwinkel in Willetton. De politie werd op de hoogte gebracht door de lokale moslimgemeenschap, die waarschuwde voor iemand die gewelddaden ging stellen. Minuten later kwam een noodoproep binnen van een man met een mes die op de parking rondliep. Daar stak hij een 18-jarige man in de rug neer. Die ligt in een ernstige maar stabiele toestand in het ziekenhuis.

De politie snelde ter plaatse en vroeg de tiener zijn mes af te geven. Op camerabeelden is te zien hoe hij dat weigert. Ze probeerden hem daarop te taseren, maar dat had volgens politiecommissaris Col Blanch niet het gewenste effect. “De man kwam met zijn mes op een agent afgelopen. Die vuurde een schot op hem af, waaraan hij overleed.”

Geradicaliseerd

De politiecommissaris beschreef de vermeende aanvaller als een “blanke man”. Hij bedankte de leden van de moslimgemeenschap die “de moed hadden om te reageren en hun bezorgdheid uit te spreken over het feit dat deze persoon verontrustend gedrag vertoonde”. Blanch zei dat leden van de gemeenschap de politie hadden gewaarschuwd nadat ze hadden gezien dat de 16-jarige iets online had gezet.

Premier Roger Cook van West-Australië zei dat er aanwijzingen waren dat de 16-jarige “online was geradicaliseerd”. Volgens politiecommissaris Blanch had het incident “alle kenmerken van een terrorisme-gerelateerde aanval”, maar hij was niet bereid om het “in dit stadium” als zodanig te bestempelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen