© REUTERS

Slovaakse premier Fico niet langer in levensgevaar

De Slovaakse premier Robert Fico, die woensdag bij een schietpartij werd geraakt door vier kogels, is niet langer in levensgevaar. Dat meldt vicepremier Robert Kalinak zondag.

lto
Bron: BELGA

“Er is geen onmiddellijk gevaar meer voor zijn leven, maar zijn toestand blijft ernstig en hij heeft intensieve verzorging nodig”, meldt Kalinak.

De 59-jarige Fico raakte afgelopen week ernstig gewond in de plaats Handlová. Hij liep na een bijeenkomst naar een groep aanhangers en werd toen onder vuur genomen. De verdachte, een 71-jarige man, wordt verdacht van poging tot moord.

De premier werd woensdag vijf uur lang geopereerd en vrijdag volgde een kortere operatie. “We kunnen stellen dat zijn toestand stabiel is en dat de prognose positief is”, verklaarde Kalinak aan het ziekenhuis. “We voelen ons allemaal wat meer ontspannen nu”. Fico blijft voorlopig wel nog in het ziekenhuis.

Fico kwam vorig jaar voor de vierde keer als premier aan de macht na de verkiezingen in september. Hij leidt een populistisch-nationalistische coalitie, met behalve zijn eigen partij Smer ook de sociaaldemocraten van HLAS en de ultranationalistische en pro-Russische SNS. Hij voerde al zeer omstreden maatregelen in. Zo trok hij in januari de militaire hulp aan Oekraïne in en besliste hij om de publieke omroep RTVS op te heffen.

De 59-jarige Fico was eerder de premier van Slovakije tussen 2006 en 2010 en tussen 2012 en 2018. Toen stelde hij zich vaak pragmatisch op.

LEES OOK. Verdachte van aanslag op Fico “had politiek motief” en was lid van pro-Russische groepering: dit weten we al over Juraj C. (71)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER