Direct naar artikelinhoud
Update

Rusland zet 23 Britse diplomaten het land uit

Laurie BristowBeeld REUTERS

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Britse ambassadeur in Moskou op het matje geroepen. Ambassadeur Laurie Bristow hoorde er de tegenmaatregelen.

Eerder deze week zette Londen 23 Russische diplomaten de deur uit. Rusland reageert nu door evenveel Britse diplomaten het land uit te zetten. Zij moeten tegen eind volgende week Rusland verlaten hebben. Voorts beslist Rusland alle activiteiten in Rusland van het cultuurinstituut British Council op te heffen en trekt het land de eerdere toestemming in om in Sint-Petersburg een Brits consulaat-generaal te openen. 

De Britse regering schrijft de vergiftiging van een voormalige Russische dubbelspion, Sergei Skripal, met "hoge waarschijnlijkheid" toe aan Rusland. Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson legde de verantwoordelijkheid zelfs volledig bij president Vladimir Poetin.

De Britse ambassadeur Bristow stond na afloop van zijn gesprek op het ministerie kort de pers te woord. Hij verdedigde de uitzetting van Russische diplomaten; de aanslag met gifgas op vader en dochter Skripal wordt als "een aanval op Groot-Brittannië" beschouwd. "We hebben het recht ons te verdedigen", aldus de ambassadeur.

Verdere stappen

Moskou heeft deze week herhaaldelijk ontkend iets met de dood van het tweetal te maken te hebben. Volgens de Russen kan Londen de beschuldigingen aan hun adres niet staven met bewijzen.

Bristow kreeg zaterdag ook te horen dat er mogelijk nog nieuwe stappen genomen worden tegen zijn land. De regering in Londen heeft eveneens gezinspeeld op verdere maatregelen. Zo zouden rijke Russen in Groot-Brittanië financieel aangepakt kunnen worden. Volgens de BBC aarzelt Londen, om de diplomatieke rel niet verder te laten escaleren.

De spanningen tussen de twee landen kunnen niettemin verder oplopen als de resultaten bekend worden van het politieonderzoek naar de mysterieuze dood van een Russische balling in Londen. Nikolaj Gloeskjov werd maandag dood aangetroffen in zijn woning. Er zijn aanwijzigingen dat hij door wurging om het leven is gekomen. De Britse politie legt vooralsnog geen verband met de gebeurtenissen in Salisbury. Vader en dochter Skripal worden behandeld in een ziekenhuis; volgens Britse media is hun situatie 'kritiek'.