© hbvl

Onbelast bijverdienen? “Straks vinden we geen vrijwilligers meer”

Vanaf januari 2018 mogen werknemers die minstens vier vijfde werken, zelfstandigen in hoofdberoep en gepensioneerden 500 euro per maand onbelast bijverdienen voor occasionele klussen. Dat kan ook zijn invloed hebben op mensen die nu bepaalde zaken (bijna) gratis doen zoals oppassen op bejaarden of activiteiten organiseren, denkt seniorenvereniging Okra. Die zouden geld kunnen vragen. De Gezinsbond heeft vragen bij de kwaliteit van kinderopvang die mensen rechtstreeks regelen. De tuin- en de bouwsector vreest gewoon voor platte concurrentie.

Liliana CASAGRANDE

De regering heeft het akkoord over onbelast bijklussen van deze zomer verder uitgewerkt. “Dat klussen is geregeld is voor drie verschillende groepen ”, zegt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten die dit ook al aansneed in onze zaterdagkrant. “Voor mensen die andere mensen helpen, voor verenigingen en voor de deeleconomie.”

In de deeleconomie betaal je nu tot 5.000 euro per jaar 10 procent aan belastingen, dat vervalt. Voor de verenigingen wordt het eenvoudiger om allerlei mensen te vergoeden: van sporttrainers, over natuurgidsen, tot beheerder van jeugdhuizen. Van het soort klussen dat in aanmerking komt, is er nu ook een lijst. Bij die klussen zit bijvoorbeeld de nachtoppas voor bejaarden. Nu wordt dat geregeld via vrijwilligersdiensten van ziekenkassen of andere organisaties. Ook verenigingen mogen via het nieuwe systeem nachtoppas of vakantiebegeleiders regelen. “Het goede van die nieuwe regeling is dat die oppas in dit statuut meer kan verdienen (als vrijwilliger krijg je alleen een onkostenvergoeding van maximaal 1.334 euro per jaar, terwijl je in het nieuwe systeem tot 6.000 euro per jaar onbelast mag verdienen, red) en dat bejaarden dus vaker dezelfde oppas kunnen inschakelen”, zegt Johan Truyers van Okra. “Maar het zou kunnen dat de oppas zelf nu voor het nieuwe statuut kiest.” Ook voor andere diensten zouden mensen die zich nu nog als vrijwilliger aanbieden omdat bijverdienen fiscaal te ingewikkeld is, straks misschien gaan voor die 500 euro per maand. “We hebben als organisatie 200.000 leden en we organiseren van alles. Daarvoor hebben we mensen nodig die gidsen, les geven, activiteiten leiden, reizen regelen, het verkeersreglement uitleggen... Die kunnen straks misschien ook dat nieuwe systeem willen en dat zal ons niet lukken.”

Belastingen

Een ander aspect waar Okra meer duidelijkheid over wil, is het effect op het pensioen zelf. “We weten niet of die ‘500 euro onbelast’ misschien toch invloed heeft op het fiscaal voordeel dat je hebt als gepensioneerde”, zegt Johan Truyers. “Je mag als gepensioneerde onbeperkt, maar wel belast, bijverdienen. Ook dat is een nieuwe regel. Maar dat betekent wel dat je belastingvoordeel als gepensioneerde kan vervallen, weten we intussen. We raden gepensioneerden dus aan op voorhand goed te laten uitrekenen wat je aan dat bijverdienen overhoudt.”

Jeugdvakanties

Bij CM hebben ze ook allerlei vragen. “We hebben vrijwilligers voor bijvoorbeeld de jeugdvakanties van Kazou”, zegt Dieter Herregodts. “Maar ook om minder mobiele mensen te vervoeren of als oppas bij bejaarden. Voor die oppasdiensten is op Vlaams niveau afgesproken dat ze niet meer mogen vragen dan 2,75 euro per uur. Vorig jaar hebben onze vrijwilligers zo 14.000 nachten op bejaarden gepast.”

Gezinsbond

“Wij zijn aan het bekijken welke gevolgen dit bijklussen heeft voor de kwaliteit van bijvoorbeeld kinderopvang”, zegt Dieter Stijnen van de Gezinsbond. “Nu heb je erkende diensten voor naschoolse en buitenschoolse kinderopvang. Net als voor ouderen. Die mensen worden begeleid. Dat is een verschil met als je zelf iemand inhuurt.”

Tuin/bouw

Je mag ook een klusser inschakelen voor onderhoud ‘aan of rondom je woning’. En dat zint zowel de tuinaannemers als de bouwsector niet. “Het woord tuin staat er niet in, maar wat heb je rondom je woning liggen”, vraagt Yves Heirman, directeur van de Belgische federatie van de groenvoorzieners, zich af. “Uiteraard zet dit de deur open voor zwart werk, want hoe ga je dat in de praktijk controleren.” Ze hebben ook schrik dat hun eigen personeel na de uren gaat bijklussen in de tuinen van hun eigen klanten. “We hebben ook vragen over veiligheid. Wat als iemand die je haag komt scheren, zich verwondt?”

“We weten nog niet welke onderhoudswerkzaamheden men bedoelt, maar klussen zijn eigenlijk altijd concurrentie voor een commercieel bedrijf”, zegt Hilde Masschelein van Bouwunie.

Unizo

“Eerst was er zelfs geen beperking op dat bijklussen”, zegt Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. “Die lijst is er gekomen omdat wij dit hebben voorgesteld. We gaan er in elk geval op letten dat er geen concurrentie komt met ondernemers.”

Belastingdruk

Ook professor fiscaal recht Michel Maus (VUB) heeft vragen bij die lijst. “Een aantal zaken zijn het speelveld van de normale arbeidscircuits. Persoonlijk denk ik dat je beter naar lagere belastingtarieven gaat. Want nu zit je met allerhande vrijstellingen waardoor de belastingdruk voor wie gewoon werkt, te hoog is.”