Komt er met dit akkoord einde aan ‘snelst groeiende humanitaire crisis ter wereld’?

© TWITTER NAVEED

© AFP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Het is volgens de Verenigde Naties de snelst groeiende humanitaire crisis ter wereld. Maar die kan binnenkort achter de rug zijn, want Myanmar heeft zich bereid verklaard de Rohingya, die met honderdduizenden naar Bangladesh waren gevlucht, weer op te nemen.

lbo

Vertegenwoordigers van Myanmar en Bangladesh ondertekenden donderdag een intentieverklaring over de repatriëring van de gevluchte leden van de moslimminderheid. Dat deelde het Myanmarese ministerie van Buitenlandse Zaken op Facebook mee. Bangladesh moet eerst documenten met persoonlijke gegevens van de vluchtelingen opstellen en aan Myanmar overdragen. Bengalese regeringsfunctionarissen spraken over “een eerste stap”.

© AFP

Meer dan 600.000 Rohingya waren sinds eind augustus voor de gewelddadigheden van het leger in de Myanmarese deelstaat Rakhine naar buurland Bangladesh gevlucht. De Verenigde Naties bestempelde de verdrijving van de bevolkingsgroep, die vaak als de meest vervolgde minderheid ter wereld wordt omschreven, een “etnische zuivering”.

LEES OOK. Hulpverleners getuigen over misbruikte Rohingya-meisjes: “Nog geen tien jaar oud en verkracht door drie soldaten”

Het voormalige Birma beschouwt de Rohingya als illegale immigranten en weigert hen al decennialang het staatsburgerschap toe te kennen. De jongste massale vlucht naar Bangladesh was niet de eerste. Na eerdere conflicten vluchtten al rond de 300.000 Rohingya naar het buurland. De situatie in de overvolle kampen is rampzalig.

Sinds woensdag worden in de Myanmarese hoofdstad Naypyidaw gesprekken gevoerd tussen beide landen over een repatriëring van de vluchtelingen. Onduidelijk is of de Rohingya nog graag naar huis willen terugkeren nadat hun dorpen werden platgebrand en hun families door het leger en boeddhistische bendes werden verkracht en/of vermoord.

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen