Direct naar artikelinhoud
LiveblogVerkiezingen 2024

Live - Verkiezingen 2024. Van Grieken op slotmeeting: ‘We zijn klaar om te besturen’ • De Wever: ‘Wij gaan geen vijf jaar luisteren naar de kookwekker van de bomma’

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.Beeld Tine Schoemaker

De federale, Vlaamse en Europese verkiezingen van 2024 naderen met rasse schreden. Partijen voeren volop campagne, bereiden debatten voor en bekijken de peilingen met argusogen. Volg alle ontwikkelingen in de liveblog hieronder. Download de app van De Morgen en krijg meteen een bericht bij belangrijk nieuws.

Voor u uitgelegd. Als N-VA op één plaats boven Vlaams Belang kan eindigen, is het hier: dit staat er op 9 juni op het spel in uw provincie

• Stemtest. Deze stemtest kijkt naar wat partijen doen, niet naar wat ze beloven

• Overzicht. Wie zijn de lijsttrekkers in uw provincie?

Volg al het verkiezingsnieuws ook in ons dossier.

Live

  1. Tom Van Grieken op slotmeeting: 'We zijn klaar om te besturen'

    "Enkel wanneer we de kaap van 1 miljoen stemmen halen, kan de kiezer ons land finaal in een andere plooi leggen". Dat hield Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken de 2.500 militanten voor op de slotmeeting van de campagne in Antwerp Expo.

    "Wij zijn er klaar voor. Klaar om dit land in handen te nemen en te besturen. Wij hebben de mensen. Wij hebben het beste programma", zei Antwerps Kamerlijsttrekker Lode Vereeck, die de meeting aftrapte.


    Tom Van Grieken spreekt op de slotmeeting van het Vlaams Belang in Antwerp Expo.Beeld Tine Schoemaker

    Vlaams Belang is het thema van de verkiezingen (...) en dat maakt de andere partijen nerveus, aldus Van Grieken: "Wie kan vandaag, in 2024, nog het inhoudelijke verschil zeggen tussen Vooruit, cd&v en Open Vld? Ik niet, en zijzelf ook niet. Dus positioneren ze zich allemaal tegenover onze partij."

    Volgens hem is Vlaams Belang de enige partij die een antwoord biedt op de verzuchtingen van de kiezer: meer koopkracht, minder migratie en meer democratie.

    Van Grieken hekelde dat er in de campagne één thema taboe was. "Ik heb al over zowat ieder thema moeten debatteren: Over plooifietsen, genders, boterhammendozen, draagmoederschap… maar niet over hét thema waar de burger van wakker ligt immigratie."

    De voorzitter richtte zich ook tot de kiezers van N-VA. "Stem op 9 juni niet alleen naar uw hart, maar stem vooral ook strategisch. Doordat Bart De Wever het cordon zo omarmt, is een stem voor de N-VA, een stem voor de socialisten geworden", aldus Van Grieken. De enige manier om echt iets te veranderen is volgens hem het Vlaams Belang afgetekend de sterkste partij te maken, "zo sterk dat we incontournabel zijn, dat niemand nog om ons heen kan. Want enkel als het Vlaams Belang de grootste partij wordt, gaat die Vlaamse kiezer eindelijk het rechtse en Vlaamse beleid krijgen waar hij al zo lang voor stemt."

    Slotmeeting Vlaams Belang in Expo Antwerpen.Beeld Tine Schoemaker

    Van Grieken was ook scherp voor zijn N-VA-collega Bart De Wever, die op voorhand elke samenwerking met het Vlaams Belang uitsluit. "De Wever negeert daarmee de meerderheid van zijn eigen kiezers, die wél massaal voorstander zijn van het doorbreken van het cordon sanitaire..." Maar het zijn de kiezers die op 9 juni het cordon sanitaire kunnen doorbreken, voegde hij er nog aan toe.

    Voor de voorzitter namen nog 9 lijsttrekkers uit de vijf provincies en Brussel het woord.

    Vlaams fractieleider en lijsttrekker in Limburg Chris Janssens haalde zwaar uit naar wat hij de haat- en leugencampagnes van andere politici en bevriende krantenjournalisten noemt: "Alle kranten weigeren onze opiniestukken, maar het Vlaams Belang zou meningen verbieden; wie een werknemer zoekt of een huis wil verhuren wordt opgejaagd door praktijktesten van de Vlaamse regering, maar het Vlaams Belang zou kliklijnen willen; alle andere partijen negeren verkiezingsuitslagen, maar het Vlaams Belang zou de anti-politiek voeden; holebi's worden in elkaar geslagen in multiculturele steden, maar het Vlaams Belang zou homofoob zijn; ...", somde hij op. "De andere partijen hebben enkel nog de zwakte van de leugen, wij hebben de kracht van onze overtuiging", klonk het nog.

    Janssens hekelde het beleid van de Vlaamse regering, dat volgens hem vooral bestond uit pestmaatregelen en verboden. "Het Vlaams Belang wil daarmee komaf maken. Als wij aan zet komen, is het gedaan met het blindelings achternalopen van groen-links. Gedaan met de georganiseerde verarming! Gedaan met de klimaatwaanzin! Gedaan met de regelneverij en het pestbeleid! Wij gaan de Vlamingen hun vrijheid teruggeven!", maakte hij zich sterk.

    Vlaams fractieleider en lijsttrekker in Limburg Chris Janssens.Beeld Tine Schoemaker

    Federaal fractieleidster en Oost-Vlaams lijsttrekker Barbara Pas nam de federale regering op de korrel: "Vivaldi heeft een spoor van vernieling achtergelaten in de vorm van toenemende onveiligheid, van nog meer vervreemding, van minder vrije meningsuiting en vooral van collectieve verarming. In de vorm van immense begrotingstekorten, stijgende schulden en miljardenfacturen."

    Pas zei blij en trots te zijn deel uit te maken van het Vlaams Belang, "een consequente partij die zoals de PVV van Geert Wilders in Nederland, zich niet de mond laat snoeren door politieke processen. Die nooit zal opgeven om de waarheid te verkondigen. Ook al is de waarheid niet politiek correct en ook al is die waarheid niet wat de media willen brengen. Vlaams Belang komt op voor echte vrije meningsuiting."

  2. Bart De Wever op familiedag N-VA: 'Wij gaan echt geen vijf jaar luisteren naar de kookwekker van de bomma'

    Voorzitter Bart De Wever heeft de N-VA-troepen zondag een laatste keer voor de verkiezingen toegesproken op de familiedag van de partij in Planckendael. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om het verschil met de federale Vivaldi-partijen en met koploper Vlaams Belang nog eens in de verf te zetten. "Wij gaan echt geen vijf jaar luisteren naar de kookwekker van de bomma in de hoop dat de vurige tongen daarna zullen nederdalen."


    Bart De Wever tijdens de N-VA-familiedag in Planckendael.Beeld Photo News

    De Wever en de zijnen verzamelden zondag ruim 6.000 N-VA-leden in het Mechelse dierenpark. "Geen enkele partij in Vlaanderen doet ons dat na", aldus een tevreden De Wever.

    Tegelijkertijd vertaalt het aantal enthousiaste militanten zich momenteel niet helemaal in de peilingen. N-VA staat op verlies in vergelijking met 2019 en zou in Vlaanderen voor het eerst sinds 2010 niet meer de grootste partij van Vlaanderen zijn. Het uiterst rechtse Vlaams Belang overtuigt in de peilingen ruim een kwart van de Vlamingen.

    "De wind zit op kop", zei De Wever daar zondag over, terwijl hij de militanten aanspoorde om "al de twijfelende kiezers in hun omgeving te zoeken en te overtuigen".

    Zelf trachtte hij dat in zijn speech onder meer te doen door het verschil te maken met het Vlaams Belang. Zo benadrukte De Wever dat zijn partij "een hart heeft voor iedere Vlaming", "niet naar de afkomst, maar naar onze toekomst" kijkt en "respect heeft voor de vrije seksuele identiteit van elke mens". Daarmee leek hij even te verwijzen naar een aantal opmerkelijke uitspraken van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken over genderidentiteit en holebirechten, al voegde De Wever daar wel aan toe dat "de vrijheid onder vuur ligt van zowel links als rechts".

    Ook de "kookwekker van de bomma" waarmee Van Grieken in het VTM-programma Het Conclaaf aan De Wever trachtte uit te leggen hoe hij de Vlaamse onafhankelijkheid wil bewerkstelligen kwam zondag weer bovendrijven. Daar wil N-VA "echt geen vijf jaar naar luisteren in de hoop dat de vurige tongen daarna zullen nederdalen", zei De Wever. "Wij zijn uiteraard de partij die als enige een realistisch plan heeft om te komen tot een confederale omwenteling."

    Dat realistische N-VA-programma maakt ook het verschil met de federale Vivaldi-partijen, betoogde de voorzitter. Zijn partij is de enige die bij het Planbureau een becijferd plan indiende om budgettair orde op zaken te stellen, zei hij. "De narekening van het Planbureau bewijst dat er maar één partij is die de waarheid onder ogen durft te zien. (..) Dat er maar één partij is die het fatsoen heeft om de mensen geen sprookjes te vertellen. Enkel en alleen een sterke N-VA zal de ondermijning van onze welvaart stoppen."

  3. Jeholet (MR) tegen PVDA'er Boukili: 'U bent niet verplicht om in België te blijven'

    De minister-president van de Franse Gemeenschap, Pierre-Yves Jeholet (MR), heeft PVDA-Kamerlid Nabil Boukili er tijdens een televisiedebat op gewezen dat hij "niet verplicht is om in België te blijven als het hem niet aanstaat". PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw heeft het over een "racistische uitspraak".

    De sfeer was al gespannen voor het debat in Rendez-vous op RTL-TVI, toen Boukili uitlegde dat overheidspersoneel wat hem betreft religieuze symbolen mag dragen, zoals de hoofddoek. "Aan vrouwen zeggen wat ze wel of niet mogen dragen, dat is vergelijkbaar met wat er in Iran gebeurt", zei hij. "Kom ons hier in België geen lessen leren", antwoordde Jeholet daarop. "Er zijn regels, we respecteren die. Als het u niet aanstaat, bent u niet verplicht om in België te blijven." Boukili werd in Marokko geboren.

    PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw reageert gechoqueerd op de "racistische uitspraken" uitspraken van Jeholet. "De MR moet haar excuses aanbieden. Racisme heeft geen plaats in België."

    Twitter bericht wordt geladen...

    Ook PS-voorzitter Paul Magnette noemt de uitspraken van Jeholet "totaal onaanvaardbaar". Ecolo-covoorzitster Rajae Maouane spreekt van een "enorme racistische uitschuiver": "Belgische volksvertegenwoordigers van buitenlandse origine zijn wel degelijk Belgen. We zullen ons daar niet voor excuseren en er is geen sprake van dat we ons land, België, zullen verlaten."

  4. Geert Wilders komt één dag voor verkiezingen naar Aalst om Vlaams Belang te steunen

    Nederlandse politicus en PVV-leider Geert Wilders komt naar Aalst op 8 juni. Dat bevestigt de lokale politie van Aalst en burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). Wilders komt een dag voor de verkiezingen naar Aalst om er een bijeenkomst van Vlaams Belang bij te wonen.


    Geert Wilders.Beeld ANP

    "We nemen de nodige veiligheidsmaatregelen", klinkt het bij de lokale politie van Aalst. "We zullen zichtbaar en onzichtbaar aanwezig zijn."

    "Het gaat om een gesloten bijeenkomst die op een niet-publieke locatie plaatsvindt", bevestigt Christophe D'Haese (N-VA), burgemeester van Aalst. "De aanvraag is lopende, maar ik zal zijn komst niet verbieden. Wij zijn een stad van vrije mensen en vrije meningsuiting. De organisatoren moeten zich wel aan de regels houden."

    "We bereiden dit evenement voor zoals elke andere opdracht", zegt een woordvoerder van de lokale politie van Aalst. "We schenken geen speciale aandacht vanwege het profiel van de gast." Omdat het om een Nederlandse toppoliticus gaat, staat de stad Aalst in contact met de Nederlandse Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

    Met zijn bezoek komt Geert Wilders een dag voor de federale, Vlaamse en Brusselse verkiezingen naar een evenement in België.

  5. Petra De Sutter: 'Progressief blok is enige manier om sociaal afbraakbeleid te voorkomen'

    Twitter bericht wordt geladen...

    De vorming van een progressief blok, dat bestaat uit socialisten en groenen, is de enige manier om het sociaal afbraakbeleid te vermijden dat er mogelijk zit aan te komen nu uittredend premier Alexander De Croo namens Open Vld de hand uitsteekt naar N-VA. Dat heeft vicepremier Petra De Sutter van Groen zondag gezegd in De Zevende Dag.

    De Croo stelde recent in een debat aan N-VA-voorzitter Bart De Wever voor om na de verkiezingen in Vlaanderen en Wallonië de centrumrechtse krachten te verenigen. Groen-kopstuk De Sutter is daarover teleurgesteld, zo zei ze zondag.

    "Ik ben ontgoocheld dat jouw volgende droomcoalitie groenen en socialisten niet omvat", zei ze. "Ik vind het absoluut belangrijk dat we geen sociaal afbraakbeleid voeren, want dat zijn de recepten die nu op tafel liggen bij de N-VA en liberale partijen."

    Tijdens het debat zat ook Conner Rousseau (Vooruit) aan tafel. "Ik kijk naar Conner, want de enige manier om (een sociaal afbraakbeleid, red.) te vermijden is een progressief blok met socialisten en groenen in de volgende regering. Anders wordt het een heruitgave van de Zweedse regering. (...) Dan hou ik mijn hart vast", zei De Sutter.

    De Croo zei dat de Vivaldi-regering een goed sociaal beschermingsbeleid heeft kunnen voeren, maar dat het nu tijd is voor een andere coalitie. Wil hij wel met de socialisten in zee gaan? "Als we de werkloosheid kunnen beperken in de tijd, als we een stevig beleid van economische groei kunnen voeren... Waarom niet dan?"

    Rousseau zelf was niet onder de indruk. "Jij bént Vivaldi, own it with pride", wierp hij de premier voor de voeten. "Nu laat je Vivaldi vallen om nog wat rechtse kiezers van N-VA binnen te halen. Niemand gelooft dat u nu plots een grote liaison gaat vormen met de N-VA."

  6. Bart De Wever: 'Franstaligen zetten nog voor verkiezingen deur open voor staatshervorming'

    Georges-Louis Bouchez (MR).Beeld rechten vrij

    "Het is de allereerste keer dat Franstalige partijen al vóór de verkiezingen de deur openzetten voor een hervorming van ons land." Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever na het pleidooi van zijn collega bij MR Georges-Louis Bouchez om de deelstaten meer te gaan responsabiliseren. "Hier zie je duidelijk dat de dingen aan het bewegen zijn", zei De Wever zondag in De Zevende Dag.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Bouchez heeft gezegd dat hij niet bij voorbaat de deur sluit voor gesprekken over een staatshervorming, zo klonk het woensdag in Terzake. De MR-voorzitter hamerde vooral op de financiële responsabilisering van de regio's. Zo is er volgens hem geen stimulans in het zuiden van het land om een streng activeringsbeleid te voeren zolang de werkloosheidsuitkeringen federaal worden betaald.

    "Ik begrijp de voorzitter van N-VA niet. Hij wil wel praten met de PS, maar de PS wil geen responsabilisering", verwees Bouchez naar De Wever.

    Die laatste zegt nu de uitgestoken hand van Bouchez aan te nemen. "Het is de allereerste keer dat Franstalige partijen al vóór de verkiezingen de deur openzetten voor een hervorming van ons land", reageerde De Wever. "Normaal is het tot de verkiezingen 'neen', 'nooit', 'non', 'jamais', zoals mijnheer Magnette nog altijd zit te roepen. Maar hier zie je duidelijk dat de dingen aan het bewegen zijn."

    De Wever verwees ook naar Maxim Prévot van Les Engagés. "'On est demandeur', zegt hij. Ze kunnen ook niet anders, want Wallonië is failliet en door de zesde staatshervorming wordt het nog erger."

    De Wever herhaalde dat hij premier van een minikabinet wil worden dat de begroting op orde zet en intussen een staatshervorming voorbereidt. "Het voordeel van die formule is dat ik mij niet richt op een bepaalde partner. Eender wie in de Waalse regering zit, is aan die tafel uitgenodigd om samen te werken."

    Wel zei De Wever dat onderhandelingen makkelijker zullen gaan met andere partijen dan de PS.

  7. 'N-VA en Vlaams Belang vormen grootste bedreiging voor de rechtstaat'

    N-VA en Vlaams Belang spannen de kroon met voorstellen die de rechtstaat rechtstreeks bedreigen. Dat blijkt uit een analyse van de verkiezingsprogramma's door Advocaat.be, een initiatief van de Orde van Vlaamse Balies. N-VA heeft met grote voorsprong ook de meeste voorstellen die een potentiële dreiging vormen.

    Volgens de analyse heeft N-VA achttien voorstellen die rood kleuren en de rechtstaat bedriegen. Daaronder vallen onder meer de asielstop die de partij de komende tien jaar wil, het koppelen van een deel van de schooltoelage aan de bereidheid van ouders om Nederlands te leren en het voornemen om aanzetten tot haat niet langer strafbaar te maken. Ook het voorstel dat alleen wie vijf jaar ononderbroken en wettelijk in België verblijft leefloon en andere sociale bijstand krijgt, doorstaat de juridische toets niet.

    Vlaams Belang heeft 16 rode voorstellen, waaronder de intrekking van de erkenning van de islamitische eredienst, het opleggen van chemische castratie door de rechter, een aparte gevangenis voor jihadisten en de afschaffing van het Europees Parlement. PVDA, de extreme partij aan de andere kant van het politieke spectrum, heeft zes rode voorstellen.

    Andere partijen gaan volgens Advocaat.be iets respectvoller om met de rechtstaat. cd&v (2), Open Vld (1), Vooruit (1) Groen (0) worden opvallend minder rood gevlagd. Die partijen hebben doorgaans ook het meeste voorstellen die de rechtstaat versterken. Vlaams Belang heeft volgens Advocaat.be maar één zo’n voorstel.

    'Zorgwekkend'

    Voor het onderzoek liet de OVB 677 voorstellen uit de verkiezingsprogramma’s van Vlaams Belang, Open Vld, PVDA, Vooruit, N-VA, Groen en cd&v beoordelen door experts. Zij deden dat blind: de experts wisten niet welk voorstel van welke partij is. De resultaten zijn zorgwekkend, vindt Nadia Van Baelen, bestuurder rechtstaat bij Advocaat.be. "Onder andere de toenemende beperkingen op privacy en de toegang tot de rechter ondermijnen de essentie van onze samenleving", zegt ze. "De rechtstaat is de basis van een vrije samenleving, en inperking van grondrechten en vrijheden moet zeer zorgvuldig worden afgewogen."

  8. Caroline Gennez (Vooruit): 'Het gaat alleen nog maar over coalities. Laat eerst de kiezer spreken'

    De liefde van Groen voor Vooruit is wederzijds, maar het is belangrijk dat de kiezer zich uitspreekt voor er van coalities sprake kan zijn. Dat heeft Vooruit-kopstuk Caroline Gennez vrijdag gezegd in een reactie op covoorzitter Nadia Naji van Groen, die donderdag had verklaard niet zonder de socialisten in een regering te zullen stappen.

    "Met twee kun je veel meer wegen. Dat hebben we ook gezien in de Vivaldi-regering. Vooruit kan het ook niet alleen. Door samen te wegen kun je echt progressief beleid voeren", zei Naji in Het ontbijt op Radio 1.

    In een reactie op de verklaringen van Naji zei Caroline Gennez, nu nog federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking, vrijdag in De ochtend dat "de liefde zeker wederzijds is". "Je moet altijd proberen een zo progressief mogelijk beleid te voeren. Groen is ook een partij die dicht bij ons programma staat, en behalve het Vlaams Belang en de extreme partijen sluiten wij niemand uit."

    Maar wil ook Vooruit niet zonder Groen in een regering stappen? "De laatste weken gaat het alleen maar over wie met wie wil samenwerken en over coalities", zuchtte Gennez. "Laat eerst de kiezer spreken, kijk wat er mathematisch mogelijk is en laten we vooral voortmaken, laten we snel regeringen vormen. Laten we ons niet verschuilen achter de coalitievorming."

    Sowieso, zei Gennez, "hebben we constructieve mensen nodig die over hun eigen schaduw stappen en regeringen vormen".

    Federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez.Beeld BELGA
  9. 'Niets veranderd aan strategie' over staatshervorming, zegt N-VA na 'misleidende titel' in 'Het Nieuwsblad'

    N-VA-voorzitter Bart De Wever stapt wel in een regering zonder staatshervorming. Dat zegt hij in de podcast Het punt van Van ­Impe van Het Nieuwsblad, zo schrijft de krant vrijdag. Nochtans had De Wever dinsdag tijdens zijn debat met PS-voorzitter Paul Magnette, dat uitgezonden werd op VTM en RTL-TVI, gezegd dat er geen regering met N-VA van start kon gaan zonder staatshervorming.

    Maar de N-VA zelf benadrukt in een reactie dat er niets veranderd is aan haar strategie. "Het idee achter de formule van een minikabinet is net om de druk op onderhandelingen over staatshervorming hoog te houden. Is al duizend keer uitgelegd", zo schrijft partijwoordvoerder Philippe Kerckaert op X, die over een "misleidende titel" spreekt. "Er is niets gewijzigd sinds het idee vorig jaar op ons congres is afgeklopt."

    Voor De Wever moet er na de verkiezingen snel een mini­kabinet komen met de partijen die ook de Vlaamse en de Waalse regering vormen. Maar een staatshervorming moet dan nog niet in kannen en kruiken zijn. "Ongeveer de enige opdracht lijkt mij de begroting op orde brengen, het budgettaire."

    Let wel: De Wever laat een staatshervorming niet los. Hij wil naast het besturen met zijn minikabinet onderhandelen over een communautair akkoord, met een grote confederale omslag. En dus over meer bevoegdheden voor de deelstaten.

    Ook opvallend: om dat mogelijke akkoord effectief gestemd te krijgen, houdt De Wever rekening met nieuwe verkiezingen. Al in 2026. "Het minikabinet heeft twee jaar de tijd nodig. Om die onderhandelingen parallel te voeren en het land op orde te zetten. En dan is er een evaluatie­moment."

    Als er dan zicht is op een compromis over een staatshervorming, wil De Wever ­zoeken naar een parlementaire meerderheid. Hoewel hij daarvoor wellicht eerst opnieuw naar de kiezer wil. Als er na twee jaar geen toenadering is op het communautaire, wil De Wever sowieso naar de kiezer.


    Twitter bericht wordt geladen...

  10. Raoul Hedebouw (PVDA): ‘Ik ben helemaal geen supporter van Xi Jinping. Hij is me veel te kapitalistisch’

    Volgens PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw is het dringend tijd dat links nog eens samen concrete overwinningen boekt. Maar is zijn partij niet te radicaal voor samenwerking? "Van mij mag Poetin meteen naar het Strafhof. Maar Bush dan ook."

    In de allerlaatste week voor de verkiezingen gaat De Morgen in gesprek met de voorzitters van de Vlaamse partijen. Wat willen ze bovenal echt anders, na 9 juni? En kan dat zomaar? Vandaag: Raoul Hedebouw (PVDA).

    PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw.Beeld BELGA
  11. Van Grieken: 'Geen grote fan' van holebiadoptie

    Het Vlaams Belang is "geen grote fan" van adoptie door holebiouders, maar de partij heeft wel besloten dat "holebirechten verworven rechten zijn". Dat zei voorzitter Tom Van Grieken donderdagavond in de derde aflevering van Het conclaaf op VTM in een debat met Vooruit-kopstuk Conner Rousseau.

    Op de vraag van Rousseau of twee mannen een kind kunnen krijgen via draagmoederschap, antwoordde Van Grieken dat kinderen "recht hebben op een mama en een papa" en dat we "daarnaar moeten streven". De Vlaams Belang-voorzitter legde daarna omstandig uit dat hij tegen commercieel draagmoederschap is, omdat een ongeboren kind zo deel wordt van een contract.

    Even later klonk het dat het Vlaams Belang ook geen voorstander is van adoptie door homokoppels, "maar als partij hebben we wel besloten dat homorechten verworven zijn". Toen Rousseau hem voor de voeten wierp dat hij dan eigenlijk gewoon tegen adoptie door holebikoppels is, antwoordde van Grieken: "We zijn er geen grote fan van. Er zijn andere prioriteiten, vinden we. (...) Als politieke partij gaan we geen 50 procent van de stemmen halen. Holebirechten zijn verworven rechten."

    "Vlaams Belang gaat geen homorechten terugdraaien", verduidelijkt Van Grieken die uitspraken aan Belga. "In een ideale wereld heeft ieder kind een moeder en een vader, maar het ideale mag het goede niet in de weg staan."

    Het is niet de eerste keer in de campagne dat Van Grieken zich uitlaat over ethisch gevoelige thema's. In Eerste keus op VRT antwoordde hij een trans jongen dat het "kan gebeuren dat er met u gelachen wordt als je je als vrouw als man kleedt" en dat de samenleving zich niet hoeft aan te passen aan "uw gevoel". In Het conclaaf zei hij dat de overheid "een sociale constructie als gender niet moet aanvaarden in het beleid". "Het is veel beter om het eenvoudig te houden: mannen en vrouwen."

    Lees hier meer: Petra De Sutter kwam met een van de meest beklijvende uitspraken in Het conclaaf

  12. Groen wil ziektebriefje voor 3 dagen afschaffen

    Groen wil het ziektebriefje voor drie dagen afschaffen. Dat zei vicepremier Petra De Sutter donderdagavond in Laat KIES24 op VRT1.

    Toen een huisarts getuigde dat de werkdruk te hoog is en ze vijftig patiënten per dag moet behandelen, reageerde De Sutter dat ze maatregelen wil nemen door onder andere financiering te voorzien om huisartspraktijken te ondersteunen met onder meer hun administratie. 

    "Daarnaast pleiten huisartsenverenigingen voor de afschaffing van het ziektebriefje voor een korte periode. Het attest voor 1 dag is al afgeschaft, maar we willen een afschaffing van een attest tot 3 dagen", aldus De Sutter.

  13. Tom Van Grieken (Vlaams Belang) wil een jaarlijkse verplichte drugstest voor politici

    Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken wil een jaarlijkse verplichte drugstest voor politici, dat zegt hij in VRT-programma Terzake. "Ik vind dat wij als politici een voorbeeldfunctie hebben”, zegt Van Grieken tijdens een debat met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v). “Wij zijn er voorstander van dat verkozen politici en ministers elk jaar een verplichte drugstest moeten doen.” 

    "Een verslaafde help je niet van zijn verslaving af met een boete", zegt Verlinden. "Maar ik heb geen probleem om getest te worden." Verlinden zegt dat naast repressie ook de begeleiding van een verslaafde van belang is.

    Verlinden zegt weet te hebben "van verhalen die circuleren" over druggebruik bij politici, "maar ik heb het nooit gezien". Ook Van Grieken noemt geen namen. "Ik ga niet met de vinger wijzen. Ik zeg alleen lead by example. Ik ga ervan uit dat geen enkel parlementslid van mij drugs gebruikt."

    "Uw handelsfonds is angst en verdeeldheid zaaien", reageert Verlinden. "U lanceert allerlei dingen terwijl u dat niet kan bewijzen."

    Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.Beeld BELGA
  14. Radicaal-rechts haalt meeste Europese zetels in peilingen, maar vormt waarschijnlijk niet grootste fractie in Europa

    Bij elkaar opgeteld kunnen radicaal-rechtse partijen de grootste worden in het Europees Parlement. Dat blijkt uit een weging van meerdere peilingen, uitgevoerd door nieuwssite Politico.

    De radicaal-rechtse fracties in het Parlement, I&D en ECH, komen in de peilingen gezamenlijk uit op 144 zetels. Er zijn ook enkele radicaal-rechtse partijen die bij geen enkele fractie zitten, zoals het Fidesz van de Hongaarse premier Orbán en de Duitse AfD die vorige week uit de I&D-fractie is gezet. Tel je de zetels die deze partijen halen in de peilingen op bij de 144 van de twee fracties, dan kom je uit op 184.

    Dat zijn veertien zetels meer dan de christen-democratische EVP haalt in de peilingen. Toch is de kans groot dat de EVP de grootste fractie zal blijven vanwege de verdeeldheid onder de radicaal-rechtse partijen.

    Marine Le Pen, de leider van radicaal-rechts in Frankrijk, nodigde maandag de radicaal-rechtse Italiaanse premier Giorgia Meloni nog wel uit om binnen het Europees Parlement één blok te vormen. De partij van Le Pen, RN, zit momenteel bij I&D, terwijl Meloni’s Fratelli d’Italia lid is van de ECH-fractie. Maar tussen partijen bestaan grote verschillen, bijvoorbeeld over het geven van steun aan Oekraïne.

    Ook zijn er de afgelopen jaren vele conflicten geweest tussen radicaal-rechtse partijen, met afsplitsingen en overlopers tussen de twee genoemde fracties tot gevolg. Bovendien was het Le Pen zelf die vorige week aanstuurde op het schorsen van AfD, na nazi-vergoeilijking door de Europese lijstrekker van de Duitse partij. Zonder AfD, dat op zestien zetels wordt gepeild, zijn de radicaal-rechtse partijen al direct niet langer de grootste in de peilingen.

    Dylan van Bekkum

  15. Groen-covoorzitter Nadia Naji: 'Wij stappen niet in een regering zonder Vooruit'

    Groen stapt niet in een nieuwe federale regering zonder Vooruit. Dat heeft Groen-covoorzitter Nadia Naji gezegd in 'Het ontbijt' op Radio 1.

    "Dat is voor ons heel belangrijk. Met twee kan je veel meer wegen. Dat zagen we nu ook in de Vivaldi-regering. Samen kunnen we een progressief beleid doorvoeren. Vooruit is daarvoor onze voorkeurspartner." Ook Ecolo moet natuurlijk van de partij zijn. "De groenen en socialisten hebben de voorbije periode goed samengewerkt."

    Nadia NajiBeeld BELGA
  16. 'Hacking of installeren van virus is niet mogelijk', zegt FOD Binnenlandse Zaken

    De FOD Binnenlandse Zaken heeft alles in het werk gesteld om mogelijke fraude bij de verkiezingen op 9 juni te voorkomen. Dat vertelt communicatieverantwoordelijke Koen Schuyten donderdag in 'De Ochtend' op Radio 1. Zo zijn de stemcomputers bijvoorbeeld meermaals getest. "Die computers zijn overigens nooit verbonden met het internet en bevatten geen harde schijf. Hacking of het installeren van een virus is dus niet mogelijk", aldus Schuyten.

    Op sociale media circuleren er allerlei berichten die beweren dat de Europese verkiezingen op 9 juni niet eerlijk zullen verlopen. Het gaat om honderden berichten waarin staat dat "verkiezingen overbodig zijn" of "dat alles al beslist is" omdat de stemformulieren vervalst zouden zijn. De veiligheids- en inlichtingendiensten waarschuwen ook voor een toename van de desinformatie in aanloop naar de stembusgang.

    Maar volgens de FOD Binnenlandse Zaken zijn er tal van maatregelen en voorbereidingen getroffen om fraude te voorkomen.

    In digitale stembureaus zijn niet de computers, maar USB-sticks van belang. "Na het stemmen op de computer wordt er een papieren biljet met een code geprint. Die code scan je aan de stembus, en zo wordt je stemkeuze geregistreerd. Het papieren biljet deponeer je vervolgens in de stembus zodat er ook een papieren back-up is", legt Koen Schuyten uit. De USB-sticks gaan na de verkiezingen in een verzegelde omslag naar het kantonhoofdbureau, waar ze uitgelezen worden.

    Ook voor papieren stembiljetten zijn de nodige maatregelen voorzien. "Deze worden geprint op speciaal papier met een watermerk. De biljetten gaan rechtstreeks van de drukker naar de stembureaus in verzegelde dozen, en vervolgens in één weg - opnieuw verzegeld - naar de telbureaus."

  17. Slechts een op de tien politieke kandidaten heeft migratieroots: ‘Het is nefast voor de kwaliteit’

    De lijsten van politieke partijen zijn niet altijd even divers. Meer zelfs, het aantal kandidaten met een migratieachtergrond is gedaald tegenover 2019, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent. ‘Als de politiek niet divers is, houdt die ook te weinig rekening met wat het beleid betekent voor verschillende groepen in de samenleving.’

    Lees het volledige artikel.

  18. Van Grieken (Vlaams Belang) kritisch voor massaal elektrisch rijden: 'We kunnen dat niet aan'

    Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is een een koele minnaar van massaal elektrisch rijden. "Stel u voor dat we morgen allemaal elektrisch gaan rijden: ons netwerk is daar niet klaar voor. We hebben geen laadpalen, we kunnen dat niet aan", zei hij gisteravond in 'Laat KIES24' op VRT 1. "Onze frustratie is dat al die goedbedoelde, groene en elektrische maatregelen, in de praktijk asociale maatregelen zijn."

  19. Bart De Wever (N-VA) stapt alleen in federale regering als hij zelf premier wordt

    Als het van PS-voorzitter Paul Magnette afhangt, wordt zijn collega van N-VA nooit premier van ons land. “De PS stapt niet in een regering die geleid wordt door iemand die het einde van België wil”, zei Magnette tijdens het grote duel op VTM en RTL tussen hemzelf en Bart De Wever. Een veto dat wederzijds is: ook De Wever ziet Magnette als premier niet zitten.

    Bart De Wever tijdens het debat met PS-voorzitter Paul Magnette.Beeld BELGA

    Beide voorzitters zijn nochtans uitdrukkelijk kandidaat voor de job van eerste minister. Meer nog, als De Wever geen premier wordt, zal zijn partij federaal voor de oppositiebanken kiezen. Opvallend, want in Gazet van Antwerpen voegt hij eraan toe: “De volgende premier wacht een tsunami van ellende, met stevige besparingen en hervormingen. Iemand die daarnaar uitkijkt, is niet geschikt voor het ambt”.

    Als reden voor zijn voorwaarde om in de federale regering te stappen, geeft De Wever aan dat hij enkel zichzelf in de functie van eerste minister vertrouwt. “Als je iemand anders in de Wetstraat 16 zet – kijk naar de huidige premier – dan krijg je die daar met geen schoenlepel meer uit”, klinkt het.

  20. Bouchez doet deur niet dicht voor staatshervorming

    MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.Beeld BELGA

    De MR sluit niet bij voorbaat de deur voor gesprekken over een staatshervorming, "maar niet om het einde van België" te organiseren. Dat heeft voorzitter Georges-Louis Bouchez woensdag laten verstaan in een debat met Vlaams minister-president en N-VA-boegbeeld Jan Jambon in het VRT-programma Terzake.

    "Ik zal niet aan de tafel belanden en zeggen dat er voor ons geen enkele opening is", zei Bouchez. Het gaat er voor de leider van de Franstalige liberalen echter vooral om dat de staat "efficiënter" wordt. "Wij willen een staat die efficiënter is. Als dat moet gebeuren met een staatshervorming die de staat lichter en efficienter maakt, goed. Maar niet voor het einde van België, laat dat duidelijk zijn".

    Twitter bericht wordt geladen...

    Zo is een regionalisering van politie en justitie voor Bouchez "een rode lijn". Ook pleitte hij ervoor om het preventieve luik van het gezondheidsbeleid opnieuw op federaal niveau te brengen. De MR-voorzitter hamerde echter vooral op de financiële responsabilisering van de regio's. Zo is er volgens hem geen stimulans in het zuiden van het land om een streng activeringsbeleid te voeren zolang de werkloosheidsuitkeringen federaal worden betaald. "Ik begrijp de voorzitter van N-VA niet. Hij wil wel praten met de PS, maar de PS wil geen responsabilisering", luidde het.

    Jambon hamerde erop dat N-VA net als MR gewonnen is voor een centrumrechtse regering, maar dat moet gepaard gaan met een fundamentele overheveling van bevoegdheden naar de deelstaten. De naam België kan blijven bestaan, en ook defensie kan federaal blijven, maar onder meer de integrale gezondheidszorg, energie en politie en justitie moeten geregionaliseerd worden. "Wij stappen niet in een regering als we niet de confederale omslag kunnen maken", stelde de minister-president.

    "Op het moment dat er een centrumrechtse regering is die hervormingen uitvoert, zal niemand nog een staatshervorming willen", maakte Bouchez zich sterk.

  21. Veiligheidsdiensten waarschuwen voor meer desinformatie in aanloop naar verkiezingen

    De veiligheids- en informatiediensten waarschuwen voor een toename van desinformatie in aanloop naar de verkiezingen van 9 juni. De meest voorkomende desinformatieberichten gaan over 'gestolen verkiezingen' waarbij het stemproces en de correcte organisatie van de verkiezingen in twijfel worden getrokken en waarbij fraude wordt gesuggereerd. Dat discours circuleert vooral rond de Europese verkiezingen. Dat meldt het Nationaal Crisiscentrum.

    "Desinformatiecampagnes zijn er vaak op gericht om de bevolking te doen twijfelen zodat het moeilijker is om een onderscheid te maken tussen feiten en meningen, maar ook tussen correcte en foutieve informatie. Het achterliggende doel van dergelijke inmenging is om onze samenleving te destabiliseren en onze democratie te ondermijnen", klinkt het.

    Terwijl het narratief over de 'gestolen verkiezingen' vooral opduikt over de Europese verkiezingen, willen de berichten over de Belgische federale verkiezingen vooral twijfel zaaien over het verkiezingssysteem en polarisatie aanzwengelen. "Maar de volumes zijn hier beduidend lager dan voor de Europese verkiezingen", luidt het.

    'Controleer de bron'

    Het Nationaal Crisiscentrum wil mensen niet alleen bewustmaken van de misleidende informatie die circuleert, het vraagt mensen ook om zelf kritisch om te gaan met informatie. "Controleer steeds de bron van het bericht, en of deze betrouwbaar en geloofwaardig is. Dit geeft vaak al een belangrijke indicatie. Twijfel je over de correctheid van informatie? Raadpleeg dan de officiële websites van de overheid of check bij de bekende nieuwsmedia of er over het onderwerp bericht wordt", luidt het advies.

    Op de website van het Nationaal Crisiscentrum staan tips over hoe je desinformatie kan herkennen en hoe je kan factchecken: https://crisiscentrum.be/nl/risicos-belgie/veiligheidsrisicos/desinformatie

  22. Van Tigchelt wil minister van Veiligheid worden: 'Als de kiezer dat wil'

    Met een ambitieus plan voor de hervorming van de politie, dat hij woensdag voorstelde op het Mechelse politiecommissariaat, solliciteert minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) openlijk voor de portefeuille van Binnenlandse Zaken in de volgende regering. Het liefst in combinatie met Justitie, als een soort 'minister van Veiligheid', zegt hij, "als de kiezer dat wil".

    Van Tigchelt kreeg woensdag in het Mechelse politiecommissariaat een memorandum van de 'Circle of Police Leadership', een netwerk van leidinggevenden binnen de Belgische politie. Nadien stelde hij zijn eigen plan voor de politie voor. De minister wil werk maken van schaalvergroting, een efficiëntere inzet van politiemensen en het gebruik van artificiële intelligentie. 

    Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld).Beeld Photo News

    Zo moeten politiezones verplicht fuseren, om de 182 zones vandaag terug te brengen tot een 30-tal, waaronder één Brusselse zone. Een 'digitale politieambtenaar' moet 24 op 7 beschikbaar zijn voor wie een aangifte wil doen én krijgt ook bepaalde politionele bevoegdheden. 

    Van Tigchelt wil ook snoeien in de vele handhavingsopdrachten van de politie. Overtredingen op vlak van milieu, dierenwelzijn of bouw kunnen door de bevoegde inspectiediensten worden vastgesteld, zegt hij. Private bewakingsfirma's kunnen bewakingsbeelden bekijken of evenementen beveiligen. 

    Dat alles moet ervoor zorgen dat de politie zich met de kerntaak kan bezighouden: criminaliteitsbestrijding, aldus de minister. "Er zijn ruim 50.000 politieambtenaren, 18 jaar geleden waren het er 37.000. Er zijn genoeg politiemensen in dit land, maar we moeten ze slim en efficiënt inzetten."

    Het sentiment dat de politie anders georganiseerd moet worden, gaat al veel langer mee. Zeker de fusie van de politiezones is een evergreen. "Sommige dingen horen wel al 10 à 15 jaar", zei ook Van Tigchelt. "Misschien is er wat te weinig ambitie geweest in de politiek, ook tijdens deze legislatuur. Een aantal zaken is ten goede veranderd, maar men durft blijkbaar niet doorpakken om de ambities helemaal waar te maken. Dat is jammer, want het is nodig."

    Met zijn oproep solliciteert de minister openlijk naar de post Binnenlandse Zaken tijdens een volgende legislatuur, gaf hij na afloop toe aan Belga, zij het alleen "als de kiezer dat wil". "De politie levert goed werk, de politie is gedurende mijn hele loopbaan mijn belangrijkste partner geweest", zegt hij daarover. Het liefst combineert Van Tigchelt Binnenlandse Zaken met Justitie als een soort minister van Veiligheid, naar analogie met Nederland. "Wellicht is het niet slim om dat te zeggen, want wie openlijk voor iets solliciteert wordt het meestal niet. Maar dat is mijn ambitie."

    Van Tigchelt trekt de Antwerpse Kamerlijst voor Open Vld. Hoewel die partij het in de peilingen niet goed doet, heeft de Antwerpenaar er zelf wel vertrouwen in. "Ik spreek heel veel mensen tijdens de campagne en de feedback is positief."

  23. Melissa Depraetere (Vooruit) zal Conner Rousseau geen minister maken als hij niet verkozen raakt

    Als Conner Rousseau niet verkozen raakt vanop zijn plaats als lijstduwer, dan zal hij ook geen minister worden als de socialisten deel uitmaken van de regering. Dat heeft Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere deze ochtend gezegd op Radio2.

    "Ik heb duidelijk met hem afgesproken dat de kiezer zal oordelen", aldus Depraetere. "Hij staat op de laatste plek op de kieslijst in Oost-Vlaanderen. Hij zal dus veel stemmen nodig hebben om verkozen te worden."

    Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere.Beeld Hannes Blockx

    Als lijstduwer is het immers veel moeilijker om verkozen te raken. Wie onderaan de lijst staat zal zijn zetel op eigen kracht moeten verdienen, met voldoende naamstemmen. De lijststemmen gaan immers eerst naar de kandidaten die bovenaan de lijst staan.

    Hoe zit dat precies? Lees er hier meer over: Waarom heeft een lijstduwer het zoveel moeilijker om verkozen te raken? En kan ik ministers belonen of afstraffen? Alles wat je moet weten over de verkiezingen

    Ministers moeten echter geen verkozen parlementsleden zijn, maar worden aangesteld door de partijvoorzitter. Als Vooruit in de meerderheid zit en Rousseau zou niet verkozen zijn, dan zou Depraetere hem in principe wel een ministerpost kunnen aanbieden. Toch sluit Depraetere dat nu uit. "Conner heeft zelf duidelijk gezegd dat hij stopt als hij niet verkozen wordt", zegt ze op Radio2. "Het zou raar zijn als hij dan achter de schermen toch een rol krijgt tijdens mogelijke regeringsonderhandelingen."

    Rousseau stapte op als voorzitter na racistische en seksistische uitspraken tijdens een dronken nacht. Lang was het onduidelijk of hij zich nog verkiesbaar zou stellen. Door hem de vaak niet verkiesbare lijstduwersplaats aan te bieden, wil Vooruit de kiezer over het lot van Rousseau laten beslissen.

  24. ‘U wilt nog altijd het einde van België’: drie lessen uit het debat tussen De Wever en Magnette

    Bart De Wever (N-VA) versus Paul Magnette (PS). In Het grote duel van VTM gingen de twee kopstukken voor het eerst in deze campagne live met elkaar in debat. Drie lessen uit de grote clash.

    Bekijk hieronder al een fragment rond confederalisme

    Video wordt geladen...

  25. VRT wil bekijken of Voor U bij Stemtest kan worden vermeld

    De VRT wil bekijken of het technisch mogelijk is om de partij Voor U te vermelden bij de Stemtest. Dat zegt de openbare omroep in een reactie op het vonnis van de Brusselse rechtbank in eerste aanleg.

    De VRT moet bij de Stemtest op zijn website vermelden dat de nieuwe partij Voor U niet in die Stemtest werd opgenomen. Dat heeft de rechtbank in kort geding beslist. De vzw achter Voor U had geëist dat de partij ook zou worden opgenomen worden in de Stemtest, maar volgens de rechtbank kon de omroep perfect weigeren haar niet op te nemen. Wel moet de VRT de verplichting tot pluralisme naleven en vermelden dat Voor U niet in de Stemtest is opgenomen.

    "De publieke omroep vindt het zelf voldoende om te vermelden welke partijen opgenomen zijn in de Stemtest, maar kijkt samen met de academici die de Stemtest lieten ontwerpen, wat technisch mogelijk is", zegt de VRT dinsdag. "Voor U vorderde ook om te worden uitgenodigd tot het Europees debat dat VRT op vrijdag 31 mei met zeven Europese lijsttrekkers organiseert. Die vordering is afgewezen. De rechter benadrukt ook dat Voor U niet in elk debat hoeft aanwezig te zijn en erkent dat Voor U in andere relevante programma's aan bod komt."

  26. Verkie­zings­bor­den Assita Kanko en Laure Uwase beklad met racistische leuzen

    “Elke dag moeten we borden opnieuw beplakken of terugplaatsen.” Erik Rennen, gemeenteraadslid voor N-VA in Zaventem, zit met de handen in het haar. Opnieuw hebben vandalen toegeslagen tegen de partij, dit keer lieten ze onder meer racistische leuzen achter op de affiche van Europarlementslid Assita Kanko. Ook een paar weken geleden gingen onbekenden al driest te werk.

    “Het is normaal dat er eens ergens een snorretje of een brilletje getekend wordt op verkiezingsaffiches”, zegt Rennen. “Maar deze racistische leuzen gaan toch echt te ver? Dit heb ik in 20 jaar nog nooit meegemaakt. Een paar weken geleden is er zelfs nog een ijzeren campagnebord verdwenen. Om zoiets mee te nemen heb je zelfs al een camionette nodig.”

    De affiche van Assita Kanko werd beklad met racistische leuzes.Beeld rv

    Ook een verkiezingsbord van cd&v-kandidate Laure Uwase (32) uit Denderleeuw werd overplakt met opmerkelijke boodschappen: ‘it’s okay to be white’ en ‘ze willen geen diversiteit, ze willen minder blanken’ staat er op stickers te lezen waarmee de affiche werd beklad. Recent kregen ook verkiezingsborden van Vooruit en Vlaams Belang in Denderleeuw al te kampen met vandalisme.

    Uwase kreeg begin dit jaar ook al heel wat racistische reacties over zich heen toen ze een foto van enkele aanwezigen op de nieuwjaarsreceptie van cd&v met staatssecretaris Nicole de Moor op Facebook zette. “Ik dacht dat ik al genoeg bagger over me heen had gekregen”, reageert ze. “De boodschap op de stickers is wel merkwaardig. Dergelijke stickers heb ik elders nog niet gezien. Ik heb de indruk dat de persoon die dit gedaan heeft, er over nagedacht heeft. Ik wil dan ook een oproep doen aan deze persoon: neem contact op met mij. Ik wil ook mijn verhaal vertellen. Je identiteit verandert niet omdat je in aanraking komt met mensen met een andere achtergrond. Huidskleur bepaalt je identiteit niet”, aldus Laure Uwase.

    Ze toont ook begrip. “We leven in een samenleving die superdivers is. Ik kan begrijpen dat het voor sommige mensen zorgwekkend is, maar het is een verandering die over de hele wereld gebeurt.” Ze is niet van plan om klacht in te dienen, maar zet liever in op dialoog.

    Het bekladde verkiezingsbord van Laure Uwase in Denderleeuw.Beeld rv
  27. VRT moet voortaan vermelden dat Voor U niet opgenomen is in stemtest

    De openbare omroep moet voortaan vermelden dat de politieke partij ‘Voor U’ niet is opgenomen in hun stemtest. Dat meldt Voor U in een persbericht. De nieuwe politieke partij sleepte de VRT voor de rechter omdat dat niet het geval was.

    Voor de duidelijkheid: de partij hoeft nog steeds niet opgenomen worden in de stemtest, maar de afwezigheid moet nu wel vermeld worden op het einde van de stemtest. VRT riskeert een dwangsom van 2.500 euro per dag dat dit niet gebeurt, met een maximum van 25.000 euro. De openbare omroep moet daarnaast ook de gerechtskosten betalen.

    “Dit is een overwinning voor de democratie en de nieuwe partijen. Ik wil graag in gesprek hierover met de CEO Frederik Delaplace,” zegt Els Ampe, voorzitter van Voor U.

    Els Ampe.Beeld Photo News
  28. Van stemmen naar zetels: zo worden de resultaten van de verkiezingen berekend

    Op 9 juni kleuren miljoenen Belgen de bolletjes voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen. Maar hoe geraken we van stemmen bij de uiteindelijke zetels? En welke kandidaten van een lijst mogen gaan zetelen?

    We leggen het hier voor u uit.

  29. Bouchez furieus nadat MR-hoofdzetel beklad wordt door pro-Palestijnse activisten

    In de nacht van maandag op dinsdag is de voorgevel van het MR-hoofdkwartier in Brussel met bloedrode verf beklad door pro-Palestijnse activisten. De actie was een protest tegen de in hun ogen te Israël-vriendelijke houding van de Franstalige liberalen. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez reageert alvast verbolgen op sociale media.

    Op de glazen gevel van het MR-gebouw aan de Gulden Vlieslaan zijn niet alleen rode verfspatten aangebracht, maar ook de woorden “votez pour le massacre à Gaza” (“stem voor het bloedbad in Gaza”).

    Beeld Marc Baert

    De activisten verklaarden in een persbericht dat de MR elke mogelijkheid blokkeert om Israël te sanctioneren voor wat zij beschrijven als de voortdurende genocide in Gaza. Verder beschuldigen ze de MR van samenwerking met Israël, een land dat volgens hen sinds 1948 verantwoordelijk is voor etnische zuiveringen.

    Partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez veroordeelt de actie op sociale media. Hij beschuldigt ‘links’ ervan het conflict in het Midden-Oosten te instrumentaliseren.

    “Op een moment dat België wereldwijd wordt geprezen voor zijn standpunt in dit conflict dankzij de houding van Hadja Lahbib, manipuleert links de publieke opinie en wakkert het de haat aan. Die haat leidt tot deze weerzinwekkende en schandelijke daden”, aldus Bouchez.

    Twitter bericht wordt geladen...

  30. N-VA wil sociale woning duurder maken voor wie niet werkt

    Wie wel kan, maar niet wil werken, zou volgens N-VA meer moeten betalen voor de huur van een sociale woning. Dat zegt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele in Het Nieuwsblad. Een alleenstaande die niet werkt zou na twee jaar het markttarief moeten betalen voor een sociale huurwoning, wie wel werkt betaalt dan maar de helft.

    Die hogere huurprijs moet het verschil tussen werken en niet-werken groter maken, een stokpaardje van de N-VA. Volgens Diependaele is een kwart van de sociale huurders niet aan de slag, hoewel ze dat wel zouden kunnen. Dat komt overeen met 40.000 mensen in Vlaanderen.

    Concreet zou het bijvoorbeeld gaan om een huurprijs van 350 euro voor wie werkt en de marktprijs van 700 euro voor wie twee jaar niet aan de slag is. Dat is zowat het tegenovergestelde van vandaag: wie niet werkt en dus een kleiner inkomen heeft, betaalt net minder huur voor een sociale woning. Diependaele is van mening dat dit mensen niet stimuleert om te gaan werken, vandaar de ommezwaai.

    Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA).Beeld BELGA
  31. MR-voorzitter Bouchez wil gerust Waals minister-president worden

    MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wil gerust de nieuwe Waalse minister-president worden. Dat heeft hij gisteren gezegd bij de Franstalige openbare omroep RTBF. "Als de MR dingen kan veranderen, zal ik mijn verantwoordelijkheid opnemen als voorzitter. Ik ben hier niet om te praten, maar om te handelen. Het leiderschap van een regering weiger je niet als ze je dat aanbieden."

    MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.Beeld BELGA

    Volgens de laatste peilingen zouden de Franstalige liberalen voor het eerst sinds lang weer de grootste worden in Franstalig België: in Brussel waren ze al de grootste, en nu evenaren ze in Wallonië ook het resultaat van de PS.

    Het premierschap lijkt minder voor de hand te liggen: Bouchez heeft zijn imago tegen bij de Vlaamse partijvoorzitters, en volgens de peilingen zullen de socialisten op federaal niveau de grotere familie blijven.

  32. De Croo: 'Niet logisch dat partij die minder dan 10 procent haalt premier zou leveren'

    Het is niet logisch dat een partij die bij de verkiezingen minder dan 10 procent haalt, de premier zou leveren van de volgende regering. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) maandag gezegd tijdens De Verkiezingstafel op Play4.

    Premier De Croo herhaalde dat hij vindt dat de zwaargewichten van de verschillende partijen in de regering moeten. Dat moet voorkomen dat beslissingen die aan de regeringstafel worden genomen van buitenaf worden afgeschoten, had hij eerder op de dag al gezegd in De ochtend op Radio 1.

    Advocaat Walter Damen, een van de tafelgasten voor de verkiezingsspecials van De tafel van Gert, vroeg daarop of een partij die 8 procent haalt een zwaargewicht is. Open Vld haalt volgens de recentste peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL en Le Soir 8,2 procent.

    Premier Alexander De Croo.Beeld ANP / EPA

    "8 procent is niet iets waarvan je zegt: en nu ga ik het voor het zeggen hebben", aldus De Croo. En is De Croo nog kandidaat-premier als zijn partij onder de 10 procent zakt? "Dat vind ik niet logisch en niet waarschijnlijk. Als je minder dan 10 procent hebt, dan moet je zeggen: er zijn er anderen die er sterker uitkomen, en dan is het aan hen."

    "Deze regering is gevormd op een raar moment, na 18 maanden waarin het in alle richtingen is gegaan en toen men ineens besefte dat er een crisis aankwam", aldus De Croo. "Uiteindelijk hebben we niet één maar drie crisissen moeten bedwingen: covid, Oekraïne en de energiecrisis."

    De regering heeft die crisissen niet perfect, maar goed aangepakt, aldus De Croo. "Nu komen we in een nieuwe fase, waarin je een programma nodig hebt dat puur sociaal-economisch is."

  33. Le Pen nodigt Meloni uit om samen één radicaal-rechts blok in Europa te vormen

    Marine Le Pen, de leider van radicaal-rechts in Frankrijk, heeft de eveneens radicaal-rechtse Italiaanse premier Giorgia Meloni uitgenodigd om binnen het Europees Parlement één blok te vormen. De partijen van de twee politici zitten nu nog in twee verschillende fracties.

    "Nu is het moment om ons te verenigen", zegt Le Pen in de Italiaanse krant Corriere della Sera. Meloni’s Fratelli d'Italia is in het Europees Parlement lid van de ECR-fractie, waar ook N-VA bij zit, Le Pens RN is lid van de nog wat radicalere I&D-fractie, die ook Vlaams Belang onder de leden telt. Le Pen probeert de laatste jaren echter de radicaalste veren van zich en van haar partij af te schudden. Zo is ze niet langer voorstander van een vertrek uit de EU.

    Vorige week nam Le Pen nog afstand van het Duitse AfD, nadat Europese lijsttrekker Maximilian Krah het had opgenomen voor SS’ers. De partij is inmiddels uit de I&D-fractie gezet. Hoe een samenwerking eruit moet zien, maakt Le Pen niet duidelijk. Ze lijkt te suggereren dat de twee fracties samen moeten gaan. "We kunnen de tweede groep in het Europees Parlement worden, die kans mogen we niet missen", zegt Le Pen in de krant. ECR en I&D komen in de peilingen gezamenlijk uit op 135 tot 140 zetels, iets minder dan de tweede fractie van de sociaaldemocraten.

    Een fusie zal niet zomaar gaan; binnen de fracties was er afgelopen jaren al veel conflict, met overlopers tussen de twee fracties tot gevolg. Ook zijn er grote verschillen als het aankomt op bijvoorbeeld de steun aan Oekraïne.

    Dylan van Bekkum

  34. Alexander De Croo (Open Vld): ‘Ofwel blijf ik premier, ofwel ga ik iets anders doen’

    Als premier moest Alexander De Croo zijn woorden wikken en wegen om de zeven partijen in zijn regering niet op de kast te jagen. Nu het parlement is ontbonden, kan hij eindelijk vrijuit praten: over het gevaar van extreemrechts, de ruzies in Het conclaaf, de put in onze begroting en het gat in onze energiebevoorrading. "De volgende regering moet een derde kerncentrale verlengen."

    Lees het volledige artikel in Humo

    Beeld ANP / EPA
  35. De Croo: 'In de volgende regering moeten de zwaargewichten aan de regeringstafel zitten'

    "Als je een beslissing neemt als regering, moet iedereen die verdedigen", dat zegt premier Alexander De Croo (Open Vld) maandag in 'De ochtend' op Radio 1. "Dat is deze legislatuur anders geweest vanuit de partijvoorzitters die niet aan tafel zaten", zegt De Croo tijdens een gesprek met Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

    "In de volgende regering moeten de zwaargewichten aan de regeringstafel zitten", zegt De Croo. "Zij die de regering gevormd hebben, het hoofd waren van de campagne of onderhandelingen gevoerd hebben, moeten mee aan de regeringstafel zitten."

    Premier Alexander De Croo. Beeld BELGA

    De Croo wil ook in een volgende regering opnieuw premier worden. "Mensen weten wat ze aan mij hebben", zegt De Croo. "Ik zal niet weglopen als het moeilijk is. Als men wil dat ik die rol zal blijven spelen, moet men op Open Vld stemmen."

    Jambon blikt ook terug op zijn ambtstermijn als minister-president. Jambon zegt dat hij bereid is om opnieuw minister-president te worden. "Maar terughoudendheid is hier op zijn plaats. We zijn niet leidend in de polls."

    Beide regeringsleiders zeggen goed samengewerkt te hebben. "We hadden maandelijks een ontbijtgesprek", zegt Jambon. Volgens De Croo klopt het overigens niet dat hij vier jaar lang niet met N-VA-voorzitter Bart De Wever sprak. "Men heeft de neiging om dat in de media wat te dramatiseren."

    Partijfinanciering 

    Ook de hervorming van de partijfinanciering kwam aan bod. De PS en de MR blijven dwarsliggen in dat dossier. Volgens Jambon is dat het bewijs van "de weeffout" in ons land.

    "Het is politieke luiheid om alles toe te schrijven aan het verschil tussen Vlamingen en Walen", zegt De Croo. "Het hangt af van de manier waarop je naar Wallonië en Brussel kijkt. Alles wat daar gebeurt, kan een probleem zijn, maar ook een opportuniteit."

    Ons land hervormen en Vlaanderen meer bevoegdheden geven, is volgens Jambon de oplossing. "Hervormen is het sleutelwoord", zegt Jambon. "Hervormen kunnen we in Vlaanderen makkelijk. Op federaal niveau lukt dat niet." 

    Lees ook. ‘Ik stel vast dat u met al uw collega’s ambras heeft’: premier De Croo probeert liberale meubelen te redden in debat met Bart De Wever

  36. ‘Veel meer dan in 2019 zijn wij voor die mensen een serieuze optie geworden’: PVDA voelt dat het op links ‘echt meespeelt’

    Zelfvertrouwen troef bij de socialisten, PVDA dat straks ‘echt meespeelt’ en Groen dat moet hopen dat de peilingen er grondig naast zitten. De linkse partijen zetten alle zeilen bij om de laatste twijfelende kiezers binnen te halen. Maar maakt die concurrentie links nu sterker, of is ze net een probleem?

    Lees hier de analyse.

    Beeld Photo News
  37. Als Bart De Wever echt geen regering met Vlaams Belang wil vormen, dan wérkt de chantage niet meer

    Joël De Ceulaer is senior writer. N-VA-voorzitter Bart De Wever probeert te bluffen, maar spreekt zichzelf nog maar eens tegen, betoogt hij.

    Lees het artikel hier.

    Beeld DM
  38. ‘Ik stel vast dat u met al uw collega’s ambras heeft’: premier De Croo probeert liberale meubelen te redden in debat met Bart De Wever

    Met wat stilaan de moed der wanhoop lijkt, blijft premier Alexander De Croo de verwezenlijkingen van Vivaldi verdedigen. Tegelijk reikt hij Bart De Wever de hand voor een centrumrechtse regering.

    Lees het artikel hier.

    Beeld BELGA / photo news
  39. Depraetere waarschuwt - opnieuw - voor extreemrechts op kandidatendag Vooruit: ‘Overal waar extremen aan de macht zijn, gaan de welvaart en de vrijheid erop achteruit’

    “We halen bijna 50 procent meer dan vijf jaar geleden!” glundert Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere op de kandidatendag van Vooruit. Twee weken voor de verkiezingen vuurt ze de laatste keer haar troepen aan. De sfeer zit goed bij de socialisten. In de Grote Peiling van Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws halen de socialisten 14,3 procent. Een sprong van bijna 3 procent tegenover de laatste peiling in maart. “Dat maakt van ons nu al dé leider op links en in het centrum”, zegt Depraetere. 

    Ondanks dat de wind opnieuw gunstig lijkt te blazen voor de socialisten, gaat opnieuw een groot deel van de speech over het gevaar van radicaal-rechts. Vlaams Belang lijkt dan ook onbedreigd op een overwinning af te stevenen. “In Nederland heeft extreemrechts deze week zijn regeerakkoord voorgesteld. Denk je dat het goed is voor gewone werkende mensen? Natuurlijk niet”, zegt Depraetere. “Ze beloofden meer koopkracht voor werkende mensen. En wat krijgen ze écht? Lonen die dalen... en kinderopvang die duurder wordt. Het is heel eenvoudig: overal waar extreemrechts aan de macht komt, gaan de koopkracht, de welvaart en de vrijheid erop achteruit en zijn gewone mensen het slachtoffer.”

    Dus rest er volgens Depraetere maar één optie. “Alleen als Vooruit sterk genoeg staat, kunnen we zo’n horrorscenario in Vlaanderen voorkomen. Laat uw stem niet verloren gaan!”

    Beeld BELGA
  40. Vorig jaar recordbedrag aan erfbelasting geïnd in Vlaanderen: cd&v en Vooruit zinnen op hervorming

    Met bijna 1,85 miljard euro werd afgelopen jaar een recordbedrag aan erfbelasting geïnd in Vlaanderen. Dat schrijft De Zondag op basis van cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (cd&v) opvroeg aan bevoegd minister Matthias Diependaele (N-VA).

    Het bedrag dat werd geïnd in 2023 is bijna 100 miljoen euro meer dan het jaar voordien. Vergeleken met 2019 is dat zelfs een stijging van meer dan 30 procent. Toen ging het nog om 1,4 miljard euro. De ontvangsten zijn meestal gelinkt aan het aantal overlijdens.

    Cd&v vindt het geïnde bedrag te hoog en wil daarom de vrijstelling voor partners verhogen, zodat zij op een hoger spaarbedrag geen erfbelasting moeten betalen. Ook onder andere Vooruit wil een hervorming van de erfbelasting.

  41. Nieuwe campagnestunt van Groen over wachtlijsten in de zorg

    Een nieuwe week, een nieuw visueel spektakel bij Groen. In Aalter vernielde covoorzitter Jeremie Vaneeckhout onlangs een Chinese vaas en een Mona Lisa om de aandacht te vestigen op de ontbossing in ons land. Zaterdag konden voorbijgangers op het Schouwburgplein in Kortrijk een lotje trekken om zich doorheen een gigantisch doolhof van wachtlinten te banen. Met de campagnestunt wil Groen de aandacht vestigen op de wachtlijsten die gelden in tal van sectoren: van de psychologische hulp tot kinderopvang, maar ook in de zorg voor mensen met een handicap en de jeugdhulp.

    Groen klaagt aan dat de Vlaamse regeringspartijen (N-VA, cd&v en Open Vld) in 2019 beloofden iets te zullen doen aan de wachtlijsten, maar vandaag blijkt er weinig veranderd. “Wat zijn de beloftes van die traditionele partijen eigenlijk nog waard?” zegt Vaneeckhout. “Wij willen eindelijk voldoende, duurzame financiering voor de zorg. Als meer mensen zorg nodig hebben, moet er ook meer geld zijn.”

    Concreet pleit Groen ervoor om een groeinorm in te voeren voor welzijn en gezondheid, zoals die in het federale budget voor gezondheidszorg al bestaat. Ook wil Groen de werkingsmiddelen indexeren voor alle sectoren in welzijn en gezondheid, iets wat al jaren niet gebeurde. “Dat komt neer op een besparing van 30 procent, terwijl de noden wel zijn blijven stijgen en het leven duurder geworden is”, zegt Vaneeckhout. “De sector is daar terecht kwaad over. Als Groen in de volgende Vlaamse regering zit, dan indexeren we de werkingsmiddelen.”

    Beeld Groen / Bart Cabanier
    Beeld Groen / Bart Cabanier
  42. Vooruit lanceert single om singles een hart onder de riem te steken

    De Gentse afdeling van Vooruit heeft een videoclip gemaakt. Zo wil de partij haar beleidsplannen voor alleenstaanden nog eens in de verf zetten. “Als single ben je nooit alleen. Maar je moet wel dieper tasten. Voor het dragen van dezelfde lasten”, zingen onder andere Freya Van den Bossche en Frederik Sioen in het lied. 

    Volgens Vooruit is “de samenleving nog steeds sterk gebaseerd op traditionele gezinnen”. Zo staan grote delen van water- en energiefacturen los van het verbruik. Wie alleen woont, moet dus verhoudingsgewijs meer betalen dan mensen die samenwonen en dus de kosten kunnen delen.

    Het lied werd ingezongen door onder anderen singer-songwriter Frederik Sioen. Hij staat op de vijfde plaats van de Vlaamse lijst van Vooruit voor Oost-Vlaanderen. In de videoclip komen heel wat bekende koppen voorbij, onder wie lijsttrekkers Freya Van den Bossche, Joris Vandenbroucke en ook voorzitter Melissa Depraetere. “We hopen dat het een zomerhit wordt!” zegt Sioen in een persbericht.

    Video wordt geladen...

  43. ▶ Vooruit Gent lanceert single voor singles

    Een opmerkelijke stunt van de socialisten in Gent. Vooruit Gent heeft in de aanloop naar de verkiezingen een single uitgebracht, genaamd ‘Als single ben je nooit alleen’. De Gentse partijleden die op 9 juni op een lijst staan, zoals Freya Van den Bossche, laten allemaal van zich horen (en zien) in de videoclip. Ook Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere duikt even op.

    Video wordt geladen...

  44. Welke vraag hebt u nog over de verkiezingen?

    De verkiezingen komen razendsnel dichterbij. Zit u nog met een prangende vraag? Wilt u meer weten over een bepaald thema, of over iets dat u is opgevallen tijdens de campagne? Laat het ons weten, en wij beantwoorden nog tot op verkiezingsdag de interessantste vragen.

    Stel uw vraag.

  45. Crevits schroeft campagne terug na ziekenhuisopname moeder

    De moeder van cd&v-kopstuk Hilde Crevits lijdt voor de derde keer aan borstkanker en is opgenomen op de afdeling intensieve zorgen van het ziekenhuis. Dat meldt Crevits op Facebook. De Vlaamse minister zal om die reden persoonlijk "weinig of geen campagne voeren", zegt ze.

    "Het is nu belangrijk om zoveel als mogelijk bij haar te kunnen zijn en wat meer zorg te kunnen dragen voor onze familie", zegt Crevits. De Vlaamse minister van Welzijn trekt net als in 2019 de cd&v-lijst voor het Vlaams Parlement in West-Vlaanderen.

    Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits.Beeld Photo News
  46. N-VA-voorzitter De Wever zal geen regering vormen met Vlaams Belang

    N-VA zal na de verkiezingen van 9 juni geen regering vormen met Vlaams Belang. Dat zegt voorzitter Bart De Wever in het nieuwe VRT 1-programma Eerste keus, dat zondag wordt uitgezonden en waarin politici worden ondervraagd door jongeren die voor het eerst mogen gaan stemmen.

    Zo wilde een leerling van een middelbare school in Hasselt van De Wever weten of N-VA "in een regering zou gaan met Vlaams Belang", indien die laatste partij de grootste zou worden. De Wever legde daarop uit dat het Vlaams Belang federaal sowieso niet wil meeregeren, terwijl de "grote problemen van deze tijd" zoals migratie, begroting en klimaat daar geregeld moeten worden. 

    Maar ook op Vlaams niveau ziet hij geen mogelijkheden om samen te werken. "Mijn vraag is: om wat te doen? Ik ben het in vrijwel niets eens met die partij. En de stijl van die partij, die lust ik niet. Het antwoord voor mij is 'neen'", aldus De Wever.

    "Als je mij als politicus de vraag stelt: voel je je verwant met die partij en zou je er een regering mee vormen? Dan is het antwoord carrément neen", zei De Wever nog. Het is voor het eerst dat De Wever zo duidelijk antwoordt op de vraag die hem de laatste maanden al talloze keren is gesteld. In maart liet Vlaams minister-president Jan Jambon die deur nog op een kier staan, en ook voor de – weliswaar onafhankelijke   West-Vlaamse lijsttrekker Jean-Marie Dedecker is een samenwerking niet uitgesloten.

    De N-VA-voorzitter geeft wel toe dat zijn partij verdeeld is over de kwestie. "Ik snap dat mensen denken dat wij daar als partij het noorden over kwijt zijn. Het is ook een heel moeilijke kwestie. Laat je ze een keer mee besturen of gaan we dat in geen geval doen? We zitten daarmee in onze maag."

  47. Groen wil hogere studiebeurzen

    Groen wil de studietoelages voor studenten in het hoger onderwijs beter afstemmen op de werkelijke studiekosten. Er moeten ook meer studenten recht hebben op zo'n beurs, zegt covoorzitster Nadia Naji.

    "Steeds meer studenten staan er alleen voor of moeten knokken om te kunnen studeren", zegt Naji, die dinsdag samen met vijf jonge Groen-kandidaten een bezoek bracht aan een Brussels studentenkot. De partij kijkt daarvoor naar onderzoek van de Vlaamse Vereniging voor Studenten, dat aantoont dat zelfs 41 procent van de studenten met een beurs moeite heeft om studies en kot te betalen.

    Een volledige studietoelage bedraagt nu 4.584,95 euro per jaar voor een kotstudent die een voltijds traject van 60 studiepunten volgt, al bestaat er wel een uitzonderlijke toelage van ruim 6.100 euro per jaar voor studenten in de allerlaagste inkomenscategorie. Hoe dan ook dekken die bedragen de werkelijke kosten voor inschrijving, materiaal, kot en vervoer - 6.244 euro per academiejaar - niet, zegt Groen. De partij wil de maximale studiebeurs optrekken tot de volledige studiekosten gedekt zijn. "Studiekeuze mag niet afhangen van je portefeuille of woonplaats", zegt Naji daarover.

    Daarnaast kijkt de partij ook naar de studenten die nét geen recht hebben op een studiebeurs, maar wel moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Zij krijgen wel korting op het inschrijvingsgeld, maar dat volstaat niet, zegt Groen: volgens de VVS ondervindt immers ruim 40 procent van die groep problemen. Groen wil de inkomensgrenzen op basis waarvan de beurzen worden toegekend herevalueren en aanpassen om ook die studenten een toelage te kunnen geven.

    De voorstellen maken deel uit van de 'jongerenprioriteiten' van Groen. De partij pleit bijvoorbeeld ook nog voor een openbaarvervoersabonnement van 1 euro per maand en gratis psychologische hulp voor jongeren.

  48.  

  49. Volt stapt naar de rechter tegen VRT omdat het werd uitgesloten van verkiezingsdebat

    De pan-Europese partij Volt stapt naar de rechter in kortgeding omdat ze niet mag deelnemen aan het VRT Europees Verkiezingsdebat op 31 mei. De uitsluiting van Volt gaat volgens de partij in tegen de publieke omroepopdracht van de VRT en de "principes van de democratische rechtsstaat." '"Het is zorgelijk dat niet alle politieke opvattingen vertegenwoordigd worden in dergelijke verkiezingsdebatten", schrijft Volt in een persbericht.

    Sophie in 't Veld, Europees lijsttrekker van Volt, doet ook een oproep aan de andere partijen om Volt te steunen in hun eis. "We vragen aan de zeven partijvoorzitters om de deelname van Volt aan het debat expliciet en publiekelijk te steunen. Een lijsttrekkersdebat is de ultieme democratische confrontatie van ideeën."

    De partij diende eerder al klacht in bij de VRT zelf en vroeg de VRT Nieuwsombudsman om tekst en uitleg. 

    De zitting voor de rechter in kortgeding is voorzien voor woensdag 22 mei, een week voor het geplande VRT-debat.

    Volt TervurenBeeld Marc Baert
  50. N-VA dringt aan op Europees welvaartspact

    (lnr) Geert Bourgeois, Johan Van Overtveldt, Assita Kanko, Kris Van Dijck op een N-VA persconferentie in Brussel.Beeld Photo News

    De nieuwe Europese Commissie moet binnen 100 dagen na haar aantreden een welvaartspact presenteren dat de economische concurrentiekracht van Europa in de wereld vrijwaart. Niet met nieuwe Europese belastingen of transfers, maar met een betere benutting van de interne markt en minder regeldrift. Dat heeft N-VA woensdag betoogd bij de presentatie van haar programma voor de Europese verkiezingen.

    "Wij zijn geen eurosceptici." Lijsttrekker Johan Van Overtveldt onderstreepte bij aanvang van de presentatie meteen dat zijn partij de verdiensten van de Europese integratie erkent, en dan met name het belang van de interne markt voor de Vlaamse economie. Maar de Europese Unie mag zich volgens de Vlaams-nationalistische partij niet verliezen in "onhaalbare en onbetaalbare doelstellingen" en "verlammende regeldrift", met de Green Deal als voornaamste voorbeeld.

    N-VA vindt dat de EU zich opnieuw moet concentreren op haar kerntaken. De Commissie moet een welvaartspact opstellen, dat inzet op de voltooiing van de interne markt op domeinen als energie, digitalisering en kapitaalmarkten, de afbouw van de regel- en rapporteringsdruk, meer handelsverdragen en een stopzetting van de versoepelde staatssteunregels die grote lidstaten in de kaart spelen. "Het was een grote fout van premier De Croo dat hij daartegen geen coalitie van kleine landen heeft gemaakt", zei lijstduwer Geert Bourgeois.

    Waar sommige partijen pleiten voor nieuwe Europese leningen en fondsen om nieuw beleid te financieren, zet N-VA echter zijn hakken in het zand tegen een "Europese transferunie" of tegen nieuwe Europese belastingen. De partij mikt wel op een grondige hervorming van het huidige Europese jaarbudget van circa 190 miljard euro, waarbij er tientallen miljarden euro's verschoven moeten worden van het landbouw- en cohesiebeleid naar onder meer innovatie, digitalisering en grensoverschrijdende infrastructuur.