© Patrick De Roo

Tropisch Instituut gastheer voor 1.500 experts: “Bill Gates was vol lof”

Antwerpen is heel de week het centrum van de wereld voor tropische genees-kunde. 1.500 experten uit verschillende continenten komen hier samen voor het tiende congres van de Europese Federatie voor Tropische Geneeskunde. Door de opwarming van de aarde en de globalisering zijn hun bevindingen ook van direct belang voor ons.

Dirk hendrikx

Het Antwerpse Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), gevestigd in het bekende art-decogebouw aan de Nationalestraat, is een van de topinstellingen in zijn discipline wereldwijd. “Eigenlijk hadden we al eerder gastheer moeten zijn voor dit tweejaarlijkse congres, maar we hebben gewacht tot het Elisabeth Center aan de Zoo klaar was”, zegt directeur Bruno Gryseels. “Er is anders geen accommodatie die groot genoeg is en het is natuurlijk ook een zeer fraaie locatie.”

De artsen, wetenschappers, antropologen, sociale onderzoekers en andere gezondheidsexperts buigen zich vijf dagen lang over de strijd tegen malaria, virussen zoals ebola, malaria, tuberculose, ‘verwaarloosde tropische ziekten’ zoals de slaapziekte, en bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. “Die laatste zijn bij ons ook al een probleem, maar in armere landen is het echt een drama. Als het bij ons vijf voor twaalf is, dan is het ginds al een paar uur later”, zegt Gryseels.

© Patrick De Roo

Gevarenzone

“Het probleem is dat mensen in sommige Afrikaanse landen op een volstrekt ongecontroleerde en slordige manier met antibiotica omgaan. In Congo kan je het zo op de markt kopen. Dat leidt tot resistentie van bacteriën die botten, darmen, longen en wonden kunnen infecteren en die nagenoeg niet meer behandelbaar zijn. Het risico is reëel dat zij naar hier oversteken. Dat is op termijn zelfs niet te vermijden. Het is een veel groter gevaar dan de tijgermug die sinds kort in Europa opduikt en die verschillende ziektes kan overbrengen. Chirurgie, afdelingen voor premature baby’s, geriatrie, mensen die revalideren met heup- of botaandoeningen: dat komt dan allemaal in de gevarenzone. We zien heel goed wat het probleem is, maar niemand weet hoe het aan te pakken.”

Een ziekte als tuberculose maakt wereldwijd nog altijd miljoenen doden. “Ook bacteriën die deze ziekte veroorzaken, worden onbehandelbaar. Het is echt zeer onrustwekkend”, besluit Gryseels.