“Stel noodpakket samen en maak fotodossier”: provincie waarschuwt voor nieuw noodweer

Hasselt -

In de late namiddag zal een zware onweerszone over Limburg trekken. Het Crisisbeheer van de provincie Limburg waarschuwt voor wateroverlast en deelt enkele tips om je voor te bereiden. Een noodpakket is er daar een van. Maar wat zit daar precies in?

Sien Hermans

De Dienst Noodplanning en Crisisbeheer van de provincie Limburg waarschuwt voor een hevige onweerszone die in de late namiddag over de provincie trekt, vooral langs de Nederlandse grens. Door het onweerachtig karakter zijn de neerslagvoorspellingen onzeker en kunnen ze nog veranderen. Maar een verhoogde waakzaamheid is nodig door de verzadiging van de bodem. Daarom deelt Noodplanning en Crisisbeheer Limburg op haar Facebookpagina hoe je je best voorbereidt op wateroverlast.

Powerbank, EHBO-doos en kaarsen

Het eerste advies luidt: stel een noodpakket samen. Dat bevat een zaklamp, een radio met batterijen en een powerbank. Drinkwater en voedsel, zowel voor jezelf als voor je huisdieren. Ook een EHBO-doos en belangrijke medicijnen moeten in dat pakket zitten. Net als waterdichte en warme kleding, dekens, rubberen laarzen en handschoenen. Staan eveneens op het lijstje: een aansteker, kaarsen en artikelen voor persoonlijke hygiëne. Tot slot mogen kopieën van je identiteitskaart en verzekeringspapieren niet ontbreken.

© Tom Palmaers

“Eigenlijk zou zo’n noodpakket standaard in een klein rugzakje aan een kapstok moeten hangen”, zegt Michel Carlier, directeur noodplanning. “Dat is handig voor om het even wat er gebeurt. Als bijvoorbeeld de stroom plots uitvalt, kan je toch even verder met dat noodpakket.”

Nog een belangrijke tip: weet hoe je gas, water en elektriciteit moet afsluiten en zorg dat je op de hoogte bent van een plaats waar je naartoe kan gaan als er een overstroming dreigt. Extra middelen die je huis beschermen tegen water zijn ook belangrijk.

Fotodossier

Daarnaast raadt het Crisisbeheer aan om bij je verzekeringsmaatschappij te informeren welke schade al dan niet gedekt is. Van de bezittingen die je niet kan evacueren, maak je best een fotodossier op. Op die manier kan je later de schade duidelijk aantonen.

© Tom Palmaers

“Het gaat hier vooral om voorbereidende tips”, zegt Carlier. “We willen deze tips op voorhand meegeven zodat mensen tijdig maatregelen kunnen nemen. We kunnen niet alleen maar op de overheid rekenen. We moeten wat zelfredzaam zijn en zelf voorbereidingen treffen.” Het Crisisbeheer zal deze tips steeds opnieuw posten wanneer er zware regenval voorspeld wordt.

Tot slot adviseert het Crisisbeheer om een lijst te maken met waardevolle of belangrijke spullen. Zo kan je deze snel vinden en in veiligheid brengen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer