Olivier Troisfontaines in duel met zijn maatje Pierre-Antoine Gillet. “Buiten het terrein zijn we de beste vrienden, maar binnen de lijnen strijden we tegen mekaar.”© RUDY DECLERCK

Basketbal BNXTLeague - Play-offs: RSW Luik - Filou Oostende (Woensdag om 20 uur)

Olivier Troisfontaines is na vier seizoenen Oostende opnieuw thuis in Luik: “We zullen strijden om een vijfde match af te dwingen”

OOSTENDE -

“Het is veertien jaar geleden dat Luik de halve finales én de finales bereikte van de play-offs. Toen was ik er al bij, met Dario Gjergja als coach bij Luik”, herinnert Olivier Troisfontaines zich. De gewezen Speler van het Jaar, die vier landstitels met Oostende op zijn palmares heeft, is spelbepalend in deze serie.

Peter Rossel

Nadat Olivier Troisfontaines dit seizoen was begonnen als zesde man, een rol waarin hij uitblonk tijdens zijn jaren bij Filou Oostende, heeft hij nu zijn startplaats bij RSW Luik vast. Dit seizoen haalt hij een gemiddelde van 13,7 punten, 2,8 rebounds en 2,3 assists. In de twee jongste matchen tegen Oostende was hij goed voor gemiddeld 20,5 punten, 3 rebounds en 3,5 assists. “Ik heb niet echt een voorkeur tussen starter of invaller zijn. Bij Oostende heb ik mijn vaardigheden aangescherpt in een rol als invaller. Dat leerde ik te waarderen. Als invaller kan je de wedstrijd een beetje analyseren en dan het verloop beïnvloeden. Bij Luik krijg ik nu meer speeltijd. Het is dus een beetje anders”, zegt Troisfontaines.

“Of wij in deze vierde match niet de rol van favoriet mogen overnemen? Ja en neen. Uit ervaring weet ik dat Oostende heel goed zal voorbereid zijn”

Olivier Troisfontaines

RSW Luik, ex-Filou Oostende

Olivier Troisfontaines en Pierre-Antoine Gillet zijn heel goed bevriend. “We kennen elkaar sinds mijn 16de en hij is als een broer voor me. Twee weekends geleden kwam Pierre nog bij mij thuis eten voor de verjaardag van mijn vrouw. Ik plaagde hem een beetje om de druk op te voeren…”, glimlacht Troisfontaines, die in de slotfase van de derde halve finale ook met een brede lach Gillet enkele woordjes vertelde. “Buiten het terrein zijn we de beste vrienden, maar binnen de lijnen strijden we tegen mekaar. Pierre houdt er niet van te verliezen. Bij die laatste vrijworpen probeerde ik hem met enkele zaken nerveus te krijgen. Hij kan zich dan boos maken, maar hij vergeet dat naar goede gewoonte wel na de match.”

Plots 2-1

Na de eerste nederlaag vorige week in Oostende hadden weinigen gedacht dat deze reeks uit meer dan drie matchen zou bestaan. Plots staat het 2-1. Woensdag is er die vierde match in Luik. Komt Troisfontaines vrijdag nog een derde keer in anderhalve week naar Oostende? “We zullen zien. Deze overwinning in de derde halve finale was in elk geval onverwacht. We hebben alles gegeven. In de tweede halve finale konden we hen al storen in hun defensief systeem verstoren. Dat hebben we zondag herhaald. Die strategie werkte en we slaagden erin te winnen. Oostende werd nerveus. Ik ben heel tevreden dat we thuis een nieuwe match spelen. Opnieuw zullen we ons maximaal inzetten en kijken waar we eindigen. Oostende blijft natuurlijk de titelfavoriet, maar we zullen met onze wapens strijden om een vijfde match in deze serie af te dwingen. Of wij in deze vierde match niet de rol van favoriet mogen overnemen? Ja en neen. Uit ervaring weet ik dat Oostende heel goed zal voorbereid zijn. Oostende heeft ook twaalf spelers. Oostende blijft zelfs in onze zaal favoriet, meen ik.”

Is Luik een verrassing bij dit beste kwartet van de play-offs? Niemand mag vergeten dat Luik dit seizoen de derde plaats veroverde in de Final Four van de ENBL, de European North Basketball League.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer