VIDEO. “Dit nooit meer, shame on you”: UCI stuit op stevige kritiek van renners na ronduit “gevaarlijke” gravelwedstrijd in Aken

Gravel is aan een opmars bezig, maar nog niet alles staat op punt. Zo werd duidelijk tijdens de UCI Gravel World Series-wedstrijd in Aken. Daan Soete, twee weken geleden nog tweede op het BK gravel, won maar trok achteraf ook aan de alarmbel bij de UCI, net zoals collega-renner Thijs Zonneveld. Wat liep er allemaal mis op de chaotische zondagmiddag in Duitsland?

Quinten Torfs

In Aken werd zondag de achtste manche van de Gravel World Series georganiseerd door de UCI. Daan Soete won bij de mannen, Lucinda Brand bij de vrouwen, maar achteraf ging het toch vooral over de vele incidenten die zich afspeelden tijdens de chaotische gravelwedstrijd.

Thijs Zonneveld was na afloop niet mals voor de organisatie en spaarde zijn kritiek niet. “Ik heb zelden zo’n slecht georganiseerde koers gereden. Overal rijdende en geparkeerde auto’s en tractoren op het parcours, niet of nauwelijks uitgepijld, overal wandelaars met en zonder kinderwagen. Volkomen belachelijk om hierop te koersen”, sneerde de renner op X.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Ik heb tevergeefs geprobeerd om de wedstrijd stil te leggen, en ben dan maar afgestapt na de eerste van drie rondes. Ik had geen zin om mijn lijf en leven - en dat van anderen - te riskeren”, vulde een misnoegde Zonneveld nog aan. “Ambulances reden af en aan, heel veel valpartijen en bijna-crashes. Dit nooit meer. Shame on you!”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Soete treed bij

Ook dagwinnaar Soete was niet bepaald te spreken over hoe de wedstrijd was georganiseerd, maar kon relativeren. “Het was een hectische koers”, begon onze 29-jarige landgenoot op Instagram. “Maar gravel is een nieuw gebeuren. Je merkt dat het niet 100 procent is afgesloten zoals wegkoersen. Op den duur kan het heel gevaarlijk worden, gelukkig is dat niet gebeurd, maar in de toekomst moeten maatregelen genomen worden”, aldus Soete in een interview met Sporza, die wijst naar de UCI. “Ik verwijt de organisatoren niet alles. Het was nog maar de tweede editie. Maar je zou verwachten dat de UCI erop toeziet dat het veilig georganiseerd wordt. Het is hun taak, zeker als het onder hun noemer staat.”

LEES OOK. Daan Soete wint UCI Gravel World Series in Aken: “Nu gaat de aandacht naar de weg”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wielrennen