Broechemnaren Fernand Bossaerts, Annemie Van Dyck, Agnes Mols en Cecile Van Calster met vooraan de Molenhoeve en achteraan de Nederhinne, allebei nog steeds bewaard in de Kapelstraat.© kma

Inwoners Broechem ontdekken hun nagebouwd dorp op Playmobilbeurs in Lier

Lier, Broechem -

Inwoners van Broechem kunnen dit weekend op de Playmobilbeurs in Lier historische gebouwen uit hun dorp nagebouwd in Playmobil bewonderen. De makers creëerden ook bestaande volksfiguren van toen in Playmobil.

Kristin Matthyssen

Historicus Roeland Verhaert (48) uit Lier heeft zijn wortels in Broechem. Hij is er ook voorzitter van de heemkundige kring. Zo’n tien jaar geleden richtte hij mee de vereniging van Playmobil-verzamelaars Connect to Smile vzw op. In 2019 toonde hij op een beurs in Mol al eens enkele oude gebouwen uit zijn geboortedorp Broechem die hij minutieus op schaal had nagemaakt, vooral van rond de site van de verdwenen, houten molen.

De Molenhoeve, met in de schuur dwaallichtjes uit de volksverhalen.© kma

Ook de oude hoeve De Nederhinne, het beschermd woonstalhuis uit de vijftiende eeuw, heeft Roeland in Playmobil nagebouwd. Het is nu de eerste keer dat alles zo dichtbij Broechem staat opgesteld, en nog veel uitgebreider dan in 2019. Zo is ook herberg ’t Moleken helemaal uitgewerkt, net als de monumentale Molenhoeve.

Zeventig figuren

Er staan ongeveer zeventig Broechemse historische figuren als Playmobilfiguurtjes. In fotoboeken kan je alle uitleg over de figuren en de gebouwen nalezen. Een mooie extra is dat Roeland ook oude Broechemse dorpslegendes uit de Vlaamse Volksverhalendatabank heeft nagebouwd. Dwaallichtjes of ongedoopte kindjes die geen rust konden vinden en een witte hand achterlieten op de stalpoort bijvoorbeeld. Of de duivel op bokkenpoten die drankzuchtige kaarters de schrik op het lijf jaagt. En de man die een kat slaat en vervolgens door een hele troep katten wordt omsingeld.

De man die een kat sloeg en nadien door katten de weg werd versperd, hier aan herberg ’t Moleken.© kma

“Mijn vader is geboren in de Molenhoeve over de Nederhinne”, zegt Broechemnaar Fernand Bossaerts. “Ik wou eerst even met de fiets komen kijken of er veel trappen zijn. Maar dat valt mee, dus waarschijnlijk ga ik zondag dan met mijn ouders eens komen kijken. Het is knap gedaan allemaal.”

Annemie Van Dyck is penningmeester bij de heemkring van Broechem, Agnes Mols en Cecile Van Calster zijn ook allebei aan de heemkring verbonden en geïnteresseerd in de geschiedenis van Broechem. “Je ziet hier bij die Playmobilfiguurtjes families als Dom die we nog kennen. De bijhorende boeken met toelichtingen zijn ook interessant. Het is een bezoek waard”, vindt Annemie.

De Playmobilbeurs Lier is een samenwerking van basisschool Klim Op en Connect to Smile. Zondag 12 mei (10 tot 17 uur) kan je er ook nog terecht in de gebouwen van de Sint-Ursula Middenschool in de Kannunik Davidlaan 15.

De Molenhoeve op een oude foto.© rr

Lucas (2) vond ook wat retro-Playmobilvoertuigen.© kma

De verdwenen houten windmolen van Broechem.© kma

Enkele Broechemse figuren.© kma

Herberg ‘t Moleken en de verdwenen molen.© kma

Kinderen kunnen zich urenlang amuseren op de Playmobilbeurs.© kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners