Laurens Vanthoor in de 6 Uur van Spa.© Porsche

Laurens Vanthoor blijft WK-leider na tweede plaats in tumultueuze 6 Uur van Spa

Porsche was de grote triomfator van de 6 Uur van Spa, de Belgische manche van het WK Uithouding (WEC). Zoldernaar Laurens Vanthoor werd tweede, verstevigde zijn leidersplaats in het kampioenschap en trekt met een goed gevoel naar de 24 Uur van Le Mans.

Marc Cornelissen

Het werd een heel bewogen 6 Uur van Spa. Een onverwacht warm zonnetje zorgde voor de eerste volledig droge editie in tien jaar en de 88.000 toeschouwers (verspreid over de drie dagen) kregen na het trotseren van ellenlange files een mooie dag gepresenteerd. Die leek vroegtijdig te eindigen na een zware crash, waarbij Earl Bamber (Cadillac-hypercar) zich verslikte bij het dubbelen van de GT van Sean Gelael. Alle rijders bleven ongedeerd, maar de race werd stilgelegd. Er stond nog 1u44’ op de klok en die tijd tikte weg bij de herstellingen van vangrails. Maar net toen de eerste mensen al naar huis waren vertrokken, werd beslist om die 1u40’ toch nog te rijden vanaf 19.10u.

“Met het oog op de wereldtitel ben ik blij met een tweede plaats, na de eerste in Qatar en de tweede in Imola”

Laurens Vanthoor

De onverwachte hervatting - ongebruikelijk maar wel reglementair - deed de koers kantelen. Bij de onderbreking lagen twee Ferrari’s op kop, maar door de herstart trokken de Porsches die net daarvoor nog getankt hadden aan het langste eind. Opmerkelijk: de fabriekswagen van Laurens Vanthoor, Kévin Estre en André Lotterer moest daarbij de klantenversie van het Britse Jota 12 seconden voor zich dulden. Klant is koning bij Porsche. De winnaars waren de Britten Will Stevens (oud-F1-rijder) en Callum Ilott (oud-testrijder van Ferrari). Derde was de Ferrari 499P van Fuoco, Molina en Nielsen. Hun team tekende verzet aan tegen de late herstart, maar dat werd verworpen.

Callum Ilott en Will Stevens.© Porsche

De 33-jarige Laurens Vanthoor greep naast de overwinning, maar vergrootte wel zijn voorsprong in de WK-stand. Met 74 punten heeft hij er nu 22 meer dan Ilott en Stevens. “Dit keer hadden we het geluk aan onze zijde in moeilijke omstandigheden”, zei Vanthoor, “Maar we hebben er ook alles aan gedaan om onszelf in de juiste positie te brengen. Met het oog op de titel ben ik blij met een tweede plaats, na de eerste in Qatar en de tweede in Imola. Maar voor de 24 Uur van Le Mans in juni hebben we toch nog wat werk voor de boeg.”

Broer Dries Vanthoor (BMW) werd elfde in een rampweekend voor WRT. De GT’s van het thuisteam werden het slachtoffer van incidenten, waardoor Valentino Rossi en Maxime Martin zelfs niet in actie kwamen.

Pauwels beste rookie

In het voorprogramma van de 6 Uur ging de Porsche Carrera Cup Benelux van start. De eerste twee races werden gewonnen door Benjamin Paque en Dirk Schouten, die laatste rijdt voor het Maaseikse Q1 Trackracing. Kobe Pauwels werd bij zijn overstap naar Porsche vijfde en zesde, respectievelijk derde en eerste rookie. “Wat een mooi eerste weekend om het seizoen te starten. Dit doet enorm veel plezier en ik moet zeggen dat deze competitie van een erg hoog niveau is. Mijn ervaring in rallycross, met close gevechten, komt hier erg goed van pas.”

Callum Ilott in gevecht met Ferrari.© Juergen Tap

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer