© Sven Van Haezendonck

Fietsersbond organiseert 'vliegende enquête': "Wij willen asfalt"

De leden van de Fietsersbond Mechelen willen het stadsbestuur ertoe bewegen om bij de aanleg van fietspaden te kiezen voor asfalt. Om na te gaan of de meeste fietsers er zo over denken, organiseerden ze zaterdagmorgen in de Nekkerspoelstraat een 'vliegende enquête'.

Sven Van Haezendonck

Een duimpje omhoog voor een fietspad in asfalt en een duimpje omlaag voor eentje in betonstraatstenen of klinkers. Dat wilden de actievoerders weten van de passanten. "Zelf vinden we dat asfalt comfortabeler rijdt. Toch stellen we vast dat Mechelen in tegenstelling tot vele van haar omringende gemeenten en steden klinkers blijft gebruiken", zegt Luc Van Espen, voorzitter van de Fietsersbond Mechelen.

Bij de herinrichting van het eerste gedeelte van de Nekkerspoelstraat kreeg de belangengroep de belofte dat er asfalt zou komen. "Toen puntje bij paaltje kwam, werden er betonstraatstenen in de bedding gegooid. Volgens de stad gebeurde dat op vraag van Eandis om makkelijker bij nutsleidingen te geraken", vertelt Van Espen.

"Klinkers geeft rammelend resultaat"

Nochtans zijn er volgens hem voorbeelden genoeg dat klinkers allerminst de beste keuze zijn. Als voorbeeld toont hij enkele foto's van het fietspad op de Battelsesteenweg. Dat werd goed tien jaar geleden aangelegd. "Tot welk rammelend resultaat betonstraatstenen kunnen leiden, zie je daar", klinkt het.

Net voor de zomervakantie kwam op de lokale verkeerscommissie de vernieuwing van het tweede gedeelte van de Nekkerspoelstraat. Groot was de verbazing bij de Fietsersbond toen bleek dat de stad daar opnieuw voor klinkers zou kiezen. "Een ambtenaar verklaarde zonder blikken of blozen dat de mensen wellicht gelukkiger zouden zijn met twee eenrichtingsfietspaden in klinkers dan met het huidige dubbelrichting uit asfalt", zegt Luc Van Espen nog.

Samen met enkele leden koos hij niet toevallig de laatste dag van de 'Week van de Mobiliteit' uit om die beslissing aan te kaarten. "We kiezen voor klinkers om de eenvoudige reden dat die makkelijker te herstellen zijn na werkzaamheden van nutsmaatschappijen. Nu, dat is voor mij gerust iets dat we eens kunnen bekijken. Ik ben bereid om met de mensen van de Fietsersbond rond de tafel te zitten", reageert Bart De Nijn (onafhankelijk), schepen van Openbare Werken.