Direct naar artikelinhoud

Deze concerten mag u de komende week niet missen

Deze concerten mag u de komende week niet missen
Beeld Francis Vanhee

U wil deze week een stapje in de wereld zetten? De muziekredactie van De Morgen helpt u graag op weg.

1. Mauroworld

Mauro Pawlowski plast vaker naast dan in de pot, en dat heeft ‘m geen windeieren gelegd. Zondag opent hij opnieuw de deuren van Mauroworld, een type Plopsaland voor mensen die een dieet van schizofrene pop, noise en bloedende blues volgen. De attracties luisteren er naar namen als Gruppo Di Pawlowski, Possessed Factory en Hitsville Drunks. Geloof ons, Heidi The Ride komt niet eens in de buurt.

Op 29/10 in de Arenberg, Antwerpen.

2. Hundred Waters

Hundred Waters dealt in de beste folktronica die dezer dagen op de markt is. Ze draaien Björk, Imogen Heap en Bibio door de vleesmolen, en beschikken met Nicole Miglis over een zangeres met een stem die weken in uw hoofd blijft kamperen. Hundred Waters bracht met Communicating hun derde goede plaat op rij uit. Het zou ons verbazen mocht het Amerikaanse trio geen indruk maken in de Botanique.

Op 27/10 in de Botanique, Brussel.

3. Illuminine

Wanneer de nacht valt, verandert Kevin Imbrechts in Illuminine. Hij heeft geen superheldenoutfit, maar een piano. In zijn muziek schemert de invloed van Sigur Rós door. Het is dus niet verwonderlijk zijn kruisbestuiving tussen neoklassiek, ambient en postrock u naar idyllische IJslandse landschappen katapulteert. Hij speelt vrijdag zijn laatste show van het jaar. Profiteer ervan.

Lees hier het verhaal achter de platenhoes van Illuminine’s #2.

Op 27/10 in CC Mechelen.

4. St Vincent

Op haar nieuwe plaat Masseduction gidst Annie Clarke, alias St. Vincent, u langs enkele kronkels in haar hoofd. Ze zingt over verlangens, verslaving en zelfmoord, en componeerde er een zwoele soundtrack bij die van synthpop tot disco reikt. Het resultaat is rauw, maar ’t is tegelijk haar toegankelijkste plaat tot dusver.

Lees hier ons interview met St. Vincent en hier de recensie van Masseduction.

Op 23/10 in de AB, Brussel.

5. STUFF.

STUFF. beviel in april van een tweede plaat, en komt zijn nieuwste telg in uw achtertuin voorstellen. Onze recensent noemde Old Dreams New Planets “een trampolinesprong door het glazen plafond”. Hoe héérlijk zo’n sprong voelt, kan u deze week in Hasselt, Kortrijk, Opwijk of Leuven ondervinden. Of doe eens zot, en ga hen verschillende keren zien. Er is niets beter dan een overdosis STUFF.

Lees hier onze recensie van Old Dreams New Planets en hier het verhaal achter de bijhorende platenhoes.

Op 25/10 in Muziekodroom, Hasselt; 26/10 in De Kreun, Kortrijk; 27/10 in Nosta, Opwijk; 28/10 in Het Depot, Leuven.

6. KOKOKO!

KOKOKO! komt uit een getto van Kinshasa, vermeldt Tupac, Biggie en Congolese jazz als belangrijkste invloeden en maakt psychedelische elektronica die u op de heupen werkt. Leuk detail: ze spelen met handgemaakte snaarinstrumenten en gebruiken metaalafval als percussie. “KOKOKO! is the soundtrack of Kinshasa’s tomorrow”, beweren ze zelf. Eerst zien, dan geloven.

Op 28/10 in de Vaartkapoen, Brussel.

7. Alex Lahey

Het is behoorlijk goedkoop om Alex Lahey in een adem te noemen met Courtney Barnett. Ze komen beiden uit Melbourne en tappen uit een fuzzy vat – dat kun je moeilijk ontkennen. Maar Lahey is meer punker dan Barnett. Op haar debuutplaat I Love You Like a Brother hoor je zowel Weezer, Paramore als The Vaccines.

Op 26/10 in de Botanique, Brussel.

8. Oscar and the Wolf

Moeten we Oscar and the Wolf nog introduceren? Max Colombie is terug en gaat met Infinity door op het elan van zijn debuutplaat Entity. “Wát een sensueel, hartstochtelijk album is Infinity. De nieuwe Oscar and the Wolf grossiert dan al opnieuw in onvervuld verlangen, de plaat focust zich zowel op de eigen navel als de dansvloer”, las u hier eerder. En live is Colombie nóg beter.

Lees hier een interview met Max Colombie en hier de recensie van Infinity.

Op 27/10 en 28/10 in het Sportpaleis, Antwerpen.

9. Nathan Fake

Het was een tijd stil rond Nathan Fake – het onophoudelijk toeren eiste zijn tol. Met zijn vierde langspeler Providence begeeft de Britse producer zich op onbekend terrein. Orbital, Aphex Twin, Boards of Canada schemeren slechts sporadisch door en ruimen plaats voor nerveuze synthloops die de dunne grens tussen melodrama en melancholie bewandelen. Live stelt Nathan Fake zelden teleur.

Op 26/10 in Vooruit, Gent, met Throwing Snow en Haring.

10. The Breeders

Trix trakteert op een rondje nostalgie. The Breeders mogen, negen jaar na hun laatste plaat Mountain Battles, bewijzen waarom Kurt Cobain van hen hield. Verwacht u aan Kim Deal, gitaren, songs die u opnieuw naar de jaren negentig katapulteren en een hoogtepunt dat ongetwijfeld ‘Cannonball’ zal heten.

Op 23/10 in Trix, Antwerpen.