© Marc Peeters

“Joepie, wij gaan op schoolreis naar Olen!”

Vergeet de Leeuw van Waterloo, het hellend vlak van Ronquières en de Watervallen van Coo. Op schoolreis gaan naar Olen is net zo leuk. Ruim 200 kinderen uit Kasterlee en Westerlo deden dat de voorbije week en keerden enthousiast terug.

Marc Peeters

Het gemeentebestuur van Olen organiseert al meerdere jaren schoolreizen inde eigen gemeente gericht voor kinderen van het eerste en het tweede leerjaar. “Ik denk dat we er al van de eerste editie bij zijn”, vertelt juf Carine Huysmans van de basisschool ’t Grafiekje uit Tongerlo (Westerlo). “Het is dicht bij de deur en je verliest geen tijd in het verkeer. Dit jaar zijn we met de fiets gekomen waardoor je busvervoer uitspaart. Dat stukje budget kan dan weer aan iets anders besteed worden. Wat uitstappen betreft, moeten er nu eenmaal keuzes gemaakt worden. Het belangrijkste is het afwisselende programma dat ze hier aanbieden. Dat is speels en educatief tegelijk.”

Huifkar

Zo mogen de leerlingen onder meer op de huifkar voor een tochtje langs enkele mooie plekjes in Olen zoals het Frankisch dorpsplein in Olen-centrum en de Buulmolen. Die kan ook bezocht worden. “Je merkt dat de kinderen meteen beginnen te vergelijken”, stelt de juf vast. “In Tongerlo hebben we ook een gerestaureerde molen. Maar die in Tongerlo is gebouwd op een houten constructie terwijl die in Olen op stenen staat. Het ontgaat de kinderen niet.” Tijdens de Keizer Karelspelen konden de kinderen zich uitleven en ontdekten ze spelenderwijs de verhalen die Olen rijk is.

Rijstpap

“We hebben ook een plak klei gekregen waaruit we een Olense pot met drie oren hebben geboetseerd”, vertellen Mathias, Rien en Niels. Een potje dat een blijvende herinnering vormt aan het uitstapje naar Olen. “Het verhaal dat erbij hoort, gaan we wellicht wel een tijdje onthouden.”

Ondertussen is de kinderen geleerd hoe ze rijstpap moeten maken. Ze weten allemaal dat je saffraan aan de rijstpap moet toevoegen om die mooie gele kleur te krijgen. De rijstpap op de grond laten vallen zoals de legendarische Olense boeren deden, was niet de bedoeling. Een wedstrijdje koe-trekken stond dan weer wel op het programma.

“Een van de ideeën achter de schoolreizen naar Olen is de legenden levend te houden, net zoals we rond Olen jaarmarkt de voorbije jaren bedrukte bierviltjes met een verhaal erop hebben laten maken”, vertelt schepen van Toerisme Ellen Deswert (CD&V). “Om dat ook in de eigen gemeente te doen, krijgen alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar in de Olense scholen een exemplaar cadeau van het Suske & Wiske-album ‘De Pottenproever’. Dat verhaal speelt zich immers grotendeels in Olen af.