© Photo News

Dit is de titelpremie die elke Anderlecht-speler krijgt als ze kampioen worden

Anderlecht zal zijn spelers belonen als ze straks de landstitel pakken. Er is dan een som voorzien van circa 1,5 miljoen euro om te verdelen onder de spelers. Dat komt neer op gemiddeld 50.000 euro per man. Al zal het per kop een beetje variëren omdat er een verdeelsleutel is gebaseerd op speelminuten.

Jürgen Geril

Het is van 2017 geleden dat Anderlecht nog eens de Belgische titel won. De voorbije jaren was er nooit sprake van een kampioenenpremie, maar zondag tegen Club Brugge of de week nadien op Antwerp kan de ban gebroken worden. Het is dus niet onlogisch dat er tussen de RSCA-spelers en de directie een financiële beloning is afgesproken.

De hoofdprijs pakken kan de Brusselaars een aardige cent opleveren. Er is afgesproken dat de spelers mogen rekenen op zo’n 50.000 euro per persoon. Niettemin zal het niet voor iedereen hetzelfde bedrag zijn. Het is logisch dat jongens die zowat elke minuut speelden zoals pakweg Zeno Debast of Anders Dreyer wat meer opstrijken dan hun collega’s die minder tussen de lijnen stonden. Denk aan Nilsson Angulo.

LEES OOK. Nieuw helikopterscenario ligt opnieuw op tafel: Pro League maakt zich op voor titeluitreiking

© Isosport

Wat des te meer opvalt is dat RSCA’ers ook hetzelfde bedrag kunnen cashen als ze straks tweede eindigen in de Jupiler Pro League. Daar is dan wel een strikte voorwaarde aan verbonden. Ze moeten zich dan deze zomer kwalificeren voor de poules van de Champions League. De Belgische vicekampioen komt ‘maar’ aan de bak in de derde voorronde van het hervormde kampioenenbal en wie weet is kwalificatie dan wel haalbaar. Voor de recordkampioen zou de Champions League alleszins een jackpot zijn. Een deelname aan de hoogste Europese competitie staat zeker garant voor zo’n 30 miljoen aan inkomsten.

Niet zoals vroeger

In vergelijking met het verleden is de huidige kampioenenpremie niet zo hoog. In 2016 - toen Anderlecht trouwens maar derde eindigde - bedroeg de premie maar liefst 200.000 euro bruto per speler. In 2018 ging het om een bedrag van zo’n 140.000 euro bruto per man. De tijden in het Astridpark zijn veranderd en de jaren dat er exuberante bedragen werden uitgeloofd zijn echt voorbij. Anderlecht komt op sportief vlak van erg ver terug maar ook op financieel vlak ging paars-wit door héél diepe dalen. Aan het begin van dit seizoen werd in het Lotto Park zelfs amper aan een kampioenenpremie gedacht omdat de landskroon toen niet zo realistisch leek na de 11de plaats van vorig seizoen. Al zijn er uiteraard spelers die wel bepaalde salariële bonussen in hun contract hebben staan indien sommige sportieve doelstellingen worden bereikt: de titel, Champions League-kwalificatie, individuele prijzen...

LEES OOK. Zondag staat Anderlecht-Club Brugge, deel 207 (!) op het programma: de rijke historie in 20 opvallende cijfers

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL