Roland Duchâtelet maakte 15 jaar geleden zijn intrede bij STVV: “Mijn grootste stommiteit?In het voetbal stappen”

© el HemerijckxKarel Hemerijckx

Precies vijftien jaar geleden stapte Roland Duchâtelet (72) in het voetbal. Op 26 maart 2004 werd hij voorzitter van STVV. Toen was het een klein berichtje in de krant, intussen kennen ze één van onze meest succesvolle ondernemers ook in de Belgische, Engelse, Spaanse én Duitse voetbalwereld. In die vijftien jaar lanceerde hij revolutionaire ideeën die door de conservatieve voetbalwereld niet altijd serieus werden genomen, maar veel van die ideeën zijn intussen wél gerealiseerd. Tijd voor een terug- en vooruitblik, voor hij definitief uit het voetbal stapt.

Ludo Vandewalle

Zijn gerealiseerde ideeën: VAR, indicatieve tabel, Stayen, inworpcoach

Zijn roep om technologische hulpmiddelen voor de scheidsrechter werd tien jaar geleden nog weggelachen. Intussen bestaat de VAR. Zijn plannen om van Stayen een modern stadion voor de 21ste eeuw te maken, leken gedoemd te mislukken. Intussen staat in Sint-Truiden een nieuwe voetbaltempel. Hij riep al vlug dat een indicatieve tabel voor rode en gele kaarten broodnodig was. Schoolmeester!, reageerden de tegenstanders en hij werd in zijn gezicht uitgelachen. Die tabel bestaat intussen. Niet al zijn ideeën werd gerealiseerd, maar er wordt toch al veel minder gelachen.

“Haha, een paar van die ideeën was ik al vergeten”, zegt hij. “Maar je vergeet nog mijn oproep om de macht van de spelersmakelaars in te perken, een meldpunt voor het gokken, de BeNe-Liga, de promotie van het damesvoetbal… Ach, in het leven gebeurt het nu eenmaal dat je wordt uitgelachen. Neem de videoref. Ondertussen vinden we het belachelijk dat er in de Europa League geen VAR is. Ik ben altijd te vroeg, ook politiek was ik te vroeg. Ik verdedigde de tax shift avant la lettre. Wij denken dat arbeid de basis is van welvaart. Niet arbeid is de basis, wel de toegevoegde waarde. Soit, toen frustreerde het me enorm dat mijn ideeën niet werden opgepikt. Nu probeer ik dat te relativeren. De mens is heel traag van begrip, we zijn trage dieren. Wij hebben veel tijd nodig om mee te evolueren.”

© Karel Hemerijckx

Twee clubs uit de Pro League werken intussen met een inworpcoach. Ook daarin was Duchâtelet zijn tijd vooruit. Meerdere trainers die bij hem solliciteerden, lachen hem nog uit omdat hij bij het kennismakingsgesprek zo doorboomde over de inworpen. “Ik word er ook vandaag nog gek van als bij een inworp balverlies wordt geleden. Kijk naar vorig seizoen. Eén van de testen die ik deed als ik een trainer moest aanwerven, was peilen of hij wist welke hoek je het best gebruikt voor verre inworpen. Hoeveel trainers denk je dat daar het juiste antwoord op wisten? Dat waren er héél weinig, hoor. Dat leer je in de humaniora, maar al die toptrainers die al dat geld verdienen, weten het niet. Als je wil dat je spelers ver kunnen ingooien, is het nochtans echt relevant.”

Ideeën waarvoor hij nu nog vecht: kunstgras, panelvoor matchfixing

Duchâtelet is bezadigder dan in zijn begindagen. Maar dat het vuur eruit is, dat ook weer niet. Hij heeft geen zeggenschap meer bij STVV of Standard en is alleen nog als stadioneigenaar van Stayen aan het Belgisch voetbal verbonden. En laat hij net daar nu ook weer de wind van voren krijgen. Want Stayen heeft als enige Belgische sta­dion kunstgras. “Een ridicule discussie, die alleen maar is ingegeven door het feit dat STVV het zo goed deed dit seizoen. Er is geen enkele speler van onder de 25 jaar die een probleem heeft met kunstgras. Maar wie het in het voetbal voor het zeggen heeft, dat zijn allemaal oude knarren. Als je weet hoe daar in de raad van bestuur van de Pro League over is gesproken, dat is niet ernstig. Het stond niet eens op de agenda en er is geen vooronderzoek over gedaan. Er is geen materiaal aangebracht om dat te documenteren. Dat is uit de buik beslist. Totaal onprofessioneel. Kunstgras is de toekomst. Als je een slechte winter hebt, speel je wekelijks in een modderpoel. (op dreef nu) Club Brugge, Anderlecht… hoeveel keer hebben ze hun grasmat al moeten vervangen? Dat kost elke keer veel geld. Iedereen is het erover eens: op kunstgras komen de technische spelers het best tot hun recht. Waarom willen we dat dan niet? En de ecologie? Ze vinden het allemaal mooi wat die klimaatbrossers doen, maar intussen stoken ze wel hun velden warm. Natuurgras heeft namelijk negen graden nodig om te groeien. Dat is flink wat energie die je in de winter verspilt. Dat terwijl de elektriciteit voor de gewone mensen weleens zou kunnen uitvallen. En de clubs maar hun velden verwarmen. Onverantwoord is dat.”

© Karel Hemerijckx

Omtrent operatie Propere Handen kwam hij nog met opmerkelijke uitspraken over de verloren titel van Standard in 2014. “In operatie Propere Handen zijn er twee delen: het finan­ciële en de matchfixing. Het financiële vind ik minder belangrijk. Een economie van zwart geld bestaat nu eenmaal. Voor het morele bewustzijn is de matchfixing véél belangrijker. Voetbal heeft een voorbeeldfunctie. Ik vind dat het gerecht daar 100 procent moet op inzetten en niet de voetbalbond. Bij de voetbalbond is het inteelt. Iedereen kent iedereen en niemand is onafhankelijk. Mensen die al twintig jaar in het voetbal zitten, moeten nu gaan beslissen of KV Mechelen en Waasland-Beveren zullen degraderen. Dat terwijl er in Eupen-Moeskroen dingen zijn gebeurd die misschien veel erger zijn. Dat weten die mensen van de bond ook, hoor. Maar die clubs hebben het geluk dat daar geen telefoontaps van zijn. KV Mechelen is volgens mij ook maar in actie geschoten omdat het wist wat er in Eupen op til was. Ook de vorige jaren is er van alles gebeurd. Bij Standard, bijvoorbeeld. Ik zeg u dat Standard de titel in 2014 heeft verloren door matchfixing. Zeg me: hoe moet je matchfixing bewijzen? Zelfs als je zwart op wit overschrijvingen van geld zou hebben, moet je nog bewijzen dat het geld diende om vals te spelen. Dat bewijzen is zo goed als onmogelijk.”

En daar heeft Duchâtelet weer een idee. Te onthouden voor binnen tien jaar? “Ik haal de mosterd uit de bouw. Als daar een geschil is over een project, wordt een expert aangesteld. Die moet dan bepalen wie er gelijk heeft. Waarom kan dat niet bij matchfixing? Een panel van drie experten dat beoordeelt of het juist is of niet. Pakweg een ex-international als Georges Grün zou daarin kunnen zetelen. Waarom vertrouwt een rechtbank in het geval van bouwovertredingen op experts en in het voetbal niet? Die mannen hebben zelf gevoetbald en zien meteen of het matchfixing is. Als er drie specialisten zeggen dat er matchfixing is, dan moet je toch niet twijfelen?”

© Karel Hemerijckx

Duchâtelet heeft overigens zijn bedenkingen bij de verdere afloop van operatie Propere Handen.

“Het is heel smerig wat Bart Vertenten en Hans Rieder (verdachte scheidsrechter en zijn advocaat, nvdr.) hebben gedaan. Zij hebben onderzoeksrechter Joris Raskin gewraakt en als deze zaak niets wordt, hebben ze veel schuld op hun geweten. Zij hebben ervoor gezorgd dat Raskin, die enorm gemotiveerd was om dat boeltje op te kuisen, van de zaak is gehaald. Het op procedurefouten spelen is al bijna even erg als zeggen dat je het gedaan hebt. Want op de feiten durven ze het schijnbaar niet te spelen. Ik vrees dat het nu minder grondig en minder doortastend onderzocht zal worden.”

Zijn mislukkingen:voorzitter van meerdere clubs, geen prijs gepakt, niet populair

Op een bepaald moment bezat Duchâtelet met Standard, Charlton, het Spaanse Alcorcon en het Duitse Carl Zeiss Jena vier clubs, terwijl zijn zoon Roderick ook nog eigenaar is van Ujpest Dosza in Hongarije. Zo wilde Duchâtelet Europa veroveren. Dat is toch wel mislukt.

“Ja, het is niet geworden wat ik wilde. Maar het idee was goed. Er zijn nog andere clubs, zoals Manchester City, die dat doen. Het is mislukt door een gebrek aan tijd van mijn kant. Ik kan maar 2 procent van mijn tijd aan Charlton besteden. Dan ook nog eens 1,5 tot 2 procent voor Alcorcon en Jena. Ik vond ook moeilijk betrouwbare medewerkers. Er zijn er veel die het willen doen, maar dat zijn makelaars of ex-makelaars. Als je dat doet, zal het niet oké zijn.”

© Karel Hemerijckx

“Nu, het gaat niet zo slecht. Carl Zeiss Jena promoveerde twee seizoenen geleden (nu staat het negentiende in derde klasse, nvdr.). Alcorcon staat in de Spaanse tweede klasse tiende op 22 ploegen. Dat ik nooit een prijs heb gepakt? Dat heb ik al uitgelegd door wat er bij Standard is gebeurd in 2014.”

Populariteit heeft het hem ook nooit opgeleverd. Supporters van Charlton, op dit moment vijfde in de Engelse derde klasse, zakten zelfs af naar België om zijn huis te bekladden. “Dat is toch niet normaal? Er klopt iets niet aan dat verhaal. Wat er juist achter zit, is nog onduidelijk. Sommige fans zitten een hele dag op een forum en maken elkaar de meest waanzinnige verhalen wijs. Daar kan je je niet tegen wapenen. Alles wat goed gaat, ligt aan de trainer en de spelers. Wat slecht gaat, ligt aan de voorzitter. (lacht) Ik heb er genoeg van en probeer die club nog altijd te verkopen (hij zou 80 miljoen euro vragen, nvdr.). We hebben daar meer dan 150.000 vierkante meter grond in Londen. Ik herhaal: 150.000 vierkante meter grond in Londen! Daarbij een stadion dat even groot is als dat van Standard en Club Brugge, groter dan dat van Anderlecht. Toch geraakt dat niet verkocht. Er is veel belangstelling, maar ik geraak het niet kwijt. Als Charlton in de Premier League geraakt, wordt dat de mooiste club van Engeland. Het is beter gelegen dan Chelsea en Tottenham.”

Naast Charlton staan ook Alcorcon en Jena te koop. “Ik wil helemaal uit het voetbal stappen. Als je in het voetbal zit, moet je vooral proberen te zorgen dat je er niet te veel geld aan verliest. Als je me vraagt wat de grootste stommiteit is die ik ooit heb gedaan, dan is dat in het voetbal stappen. Dat had ik nooit moeten doen. Ik had mijn tijd beter anders besteed.”

Meer over STVV

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video