Links: het Stadio Atleti Azzurri d’Italia, de thuishaven van Atalanta, donderdagavond. Rechts: de betreurde Lei Clijsters zittend met de beker in de hand na het winnen van de Europa Cup II tegen Ajax.© RR

In Bergamo zijn ze KV Mechelen niet vergeten: Atalanta-fans moedigen spelers aan met spandoek over halve finale van 1988

Atalanta Bergamo plaatste zich donderdagavond in eigen huis voor de finale van de Europa League. De Italiaanse fans stuwden hun spelers naar een 3-0-zege tegen het Franse Marseille. Opvallend: een spandoek met een verwijzing naar KV Mechelen moest Atalanta helemaal over de streep trekken.

tsfn

Il ricordo di Malines rievocato a ogni bambino, vincere oggi per raccontare Cublino”, stond te lezen op een tientallen meters lang spandoek. Vrij vertaald: “De herinnering aan Mechelen werd bij elk kind opgeroepen, vandaag winnen om het verhaal van Dublin te vertellen.”

In 1988 stond Atalanta ook eens in een Europese halve finale, namelijk die tegen KV Mechelen in de Europacup II. Toen liep het slechter af voor de Italianen. In twee wedstrijden werden ze telkens door de Mechelaars – onder impuls van onder anderen doelman Preud’homme, Clijsters en Den Boer – geklopt met 2-1. Malinwa zou later in de finale in Straatsburg het grote Ajax kloppen met 1-0. KV Mechelen is nog steeds de laatste Belgische club die een Europese prijs wist te winnen.

Die historie gebruikten de Italianen als brandstof, en met succes. Door een totale score van 4-1 tegen Marseille plaatste de ploeg van Charles De Ketelaere zich voor de Europa League-finale op 22 mei in het Ierse Dublin. De Kakkers wensten Atalanta alvast succes voor de finale in een reactie op Instagram.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

MEER OVER KV Mechelen