© REUTERS

STVV-middenvelders winnen Asian Cup U23, Fujita verkozen tot speler van het toernooi

Japan heeft de Asian Cup U23 gewonnen. In de finale tegen Oezbekistan trokken de Japanners vlak voor affluiten aan het langste eind en wonnen ze met het kleinste verschil: 1-0. Zowel Rihito Yamamoto als Joel Fujita stonden aan de aftrap. Die laatste werd zelfs verkozen tot speler van het tornooi.

Pieter Vanlommel en Gunter Schoofs

Het werd een spannende eindstrijd van de Asian Cup U23 in Doha. Oezbekistan had het overwicht, maar slaagde er niet in dat om te zetten in doelpunten. De beslissing viel pas in blessuretijd, toen Fuki Yamada namens Japan voor de enige goal van de wedstrijd tekende.

Even leek de partij alsnog op verlengingen uit te draaien toen de Oezbeken een strafschop kregen in minuut 99 (!), maar de Japanse doelman Kokubo haalde die elfmeter knap uit z’n doel. Uiteindelijk werd pas in minuut 107 afgefloten.

STVV’ers Joel Fujita - als aanvoerder - en Rihito Yamamoto stonden allebei aan de aftrap. Fujita maakte de wedstrijd vol, Yamamoto werd na 70 minuten gewisseld. Voor Japan is het de tweede eindzege op de Asina Cup U23. De nummers één tot en met drie van dit toernooi plaatsen zich voor de Olympische Spelen in Parijs.

Fujita en Yamamoto stappen zondag op het vliegtuig naar België. Dat betekent dat Thorsten Fink zijn jeugdinternationals in de laatste drie wedstrijden van het seizoen nog kan inzetten.