Direct naar artikelinhoud
cartamundi

Cartamundi-topman Chris Van Doorslaer (56) onverwachts overleden

Chris Van Doorslaer werd twee jaar geleden verkozen tot Manager van het Jaar.Beeld BELGA

Chris Van Doorslaer, de man die kaartenproducent Cartamundi uit Turnhout op de wereldkaart zette, is afgelopen weekend onverwachts overleden. Hij was slechts 56 jaar. Dat schrijft De Standaard.

Van Doorslaer werd twee jaar geleden nog verkozen tot Manager van het Jaar, na maar liefst vijf keer te zijn genomineerd voor de titel. Hij geldt als één van de meest opmerkelijke Vlaamse ondernemers, meent De Standaard. Zo trok hij Cartamundi uit het slop, door licentieovereenkomsten af te sluiten met grote speelgoedproducenten en filmbedrijven als Disney. Van Doorslaer zette sterk in op innovatie en trok ook de kaart van de digitalisering.

De burgerlijk ingenieur schrok er tevens niet voor terug om andere bedrijven over te nemen. In zijn twintigjarige carrière bij Cartamundi deed hij 22 overnames. De grootste was in 2015, toen hij twee fabrieken van de Amerikaanse speelgoedfabrikant Hasbro verwierf. Zo werd Cartamundi ook de wereldmarktleider in de productie van gezelschapsspelen zoals Cluedo en Monopoly.

Van Doorslaer tekende voor een forse groei: van een omzet van 46 miljoen naar 387 miljoen. Wereldwijd heeft Cartamundi elf fabrieken en 2.200 werknemers

Van Doorslaer tekende voor een forse groei: van een omzet van 46 miljoen naar 387 miljoen. Wereldwijd heeft Cartamundi elf fabrieken en 2.200 werknemers.

Van Doorslaer, afkomstig uit Dendermonde, was sinds juni dit jaar voorzitter van het koffiebedrijf Miko. Hij was ook bestuurder bij petflessenproducent Resilux. Zijn weinige vrije tijd besteedde hij aan het leger. Hij was reserveofficier en gaf les aan de Koninklijke Militaire School (KMS).

 "Cartamundi rouwt om verlies"

Kaartenproducent Cartamundi is in rouw, klinkt het vanop de hoofdzetel in Turnhout. Het personeel is vandaag gezamenlijk op de hoogte gebracht. Intussen is ook een interimbestuur voor de internationale onderneming aangesteld.

Chris Van Doorslaer was sinds 1997 CEO van Cartamundi en was al die tijd de drijvende kracht achter het succes van het bedrijf. "Onder zijn leiding groeide Cartamundi uit tot de wereldleider in kaarten en spellen", zegt voorzitter van de raad van bestuur, Jean-Louis de Cartier de Marchienne. "De aandeelhouders, het bestuur, de dagelijkse leiding en alle medewerkers van Cartamundi zijn diep bedroefd en betuigen hierbij hun oprechte medeleven aan zijn familie, naasten en vrienden", klinkt het nog.

Intussen werd er ad interim een interne stuurgroep aangesteld, onder leiding van de Cartier de Marchienne en gedelegeerd bestuurder Frederic de Somer. Zij nemen de managementtaken voorlopig over.

Bedroefde reacties

Heel wat Vlaamse bedrijfsleiders en verschillende politici reageren intussen bedroefd op het plotse overlijden van Van Doorslaer. "De week begint heel droevig", tweette Hans Maertens van Voka.

Twitter bericht wordt geladen...

"Dankbaar en veel respect voor Van Doorslaer", laat Bart Buysse van het VBO verstaan. Zijn collega Pieter Timmermans van het VBO is "diep geraakt en heeft geen woorden".

Twitter bericht wordt geladen...

Ook Karel Van Eetvelt, die eerder Unizo leidde en nu Febelfin, brengt hulde aan Van Doorslaer.

Twitter bericht wordt geladen...

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters is "ontzet" door het onverwacht overlijden van Chris Van Doorslaer.

Twitter bericht wordt geladen...

Ook Wouter Beke van CD&V brengt op Twitter hulde aan het gezicht van Cartamundi.

Twitter bericht wordt geladen...