Direct naar artikelinhoud
Canada

Canadese politie breekt zich het hoofd over mysterieuze moord miljardairskoppel

Honey en Barry Sherman.Beeld REUTERS

Een Canadees miljardairsechtpaar, schatrijk geworden in de farmaceutische industrie, dat dood wordt aangetroffen in hun kapitale villa. Het klinkt als de plot van een bloedstollende thriller, omgeven door mysteries - en dat is het vooralsnog ook. Al is één theorie gesneuveld: het gaat niet om zelfmoord, zoals sommige Canadese media dit weekend berichtten, maar om een moord. De politie in Toronto heeft dit bevestigd.

Barry Sherman, de 75-jarige oprichter van de Canadese medicijnengigant Apotex, werd vrijdag samen met zijn vrouw Honey levenloos aangetroffen thuis in Toronto. De politie spreekt dit weekend van 'verdachte omstandigheden' en onderzoekt de zaak. De hulpdiensten kwamen even voor het middaguur af op een telefoontje. Het huis waarin het koppel woonde, stond sinds kort te koop voor een kleine 5 miljoen euro.

Van sporen van inbraak zou geen sprake zijn geweest. Volgens sommige Canadese media had een makelaar het stoffelijk overschot van het echtpaar die ochtend gevonden in de kelder. Ze zouden zichzelf om het leven hebben gebracht, maar de politie heeft inmiddels bevestigd dat dit niet het geval is. De familie heeft haar ongenoegen geuit over 'de misplaatste geruchten' die in de media circuleren over de doodsoorzaak van het koppel. "Onze ouders deelden hun enthousiasme voor het leven", staat in een verklaring.

Het huis van de Shermans in Toronto.Beeld REUTERS

De Canadese premier Justin Trudeau heeft al zijn medeleven betuigd. 

Liefdadigheid

Sherman, van oorsprong raketwetenschapper, richtte Apotex in 1974 op. Onder zijn leiding groeide het bedrijf uit tot de grootste farmaceut van Canada. Apotex produceert medicijnen tegen onder andere kanker, diabetes en hoge bloeddruk. Met elfduizend werknemers is het inmiddels actief in meer dan 45 landen. 

Sherman, wiens vermogen door zakenblad Forbes geschat wordt op omgerekend 2,7 miljard euro, steunde de jonge liberale politicus, ook financieel. Als nummer 12 op de Canadese rijkenlijst gaf Sherman samen met zijn vrouw miljoenen aan liefdadigheid, waaronder universiteiten en ziekenhuizen. Maar hij was ook verwikkeld in een jarenlange familievete. In een lange reeks rechtszaken eiste een aantal neven een groter aandeel in het fortuin dat Shermans bedrijf hem gebracht had. Het echtpaar had vier kinderen.

Barry Sherman, oprichter van Apotex.Beeld AFP