© RR

Gemeente sluit zich aan bij Statiegeld-alliantie

De gemeente Laakdal is een van de zeven Vlaamse gemeenten die zich aangesloten heeft bij de ‘Statiegeld-alliantie’. Die organisatie spoort de regering aan om statiegeld in te voeren op alle petflessen en blikjes om zo zwerfvuil te vermijden.

Marlies Van Bael

De organisatie ‘Statiegeld­alliantie’ is een samenwerkingsverband tussen Nederland en Vlaanderen, die ervoor pleit om statiegeld in te voeren op petflessen en blikjes. “Statiegeld beweegt mensen ertoe om hun lege flesjes en blikjes opnieuw in te leveren. Daardoor is er minder zwerfafval, zijn er minder opruimkosten voor lokale overheden en betere recyclage van waardevolle materialen”, zegt de ­alliantie, die wil aantonen dat er een breed draagvlak voor de maatregel bestaat. Ook de gemeente Laakdal heeft zich hierbij aangesloten.

Vechten tegen bierkaai

“Zwerfvuil is helaas een probleem in Laakdal. Gelukkig hebben we in onze gemeente ‘De WITZ-ers’, (Wijk-Initiatief Tegen Zwerfvuil red.) dat is een groep van 70 à 80 vrijwilligers die dagelijks of wekelijks het zwerfvuil in Laakdal opruimt”, vertelt schepen van Milieu Benny Smets (sp.a). “Het was iemand van hen die me vertelde over de organisatie ­Statiegeldalliantie en dat het dus mogelijk was om statiegeld in te voeren op plastic flessen. We zetten al erg in op de opruiming van zwerfvuil, maar het is vechten tegen de bierkaai. De WITZ-ers kunnen het niet steeds blijven weghalen, zo blijven we bezig.” Ook mensen van vzw De Sprong helpen het zwerfvuil opruimen. “Deze mensen gaan het vuil opruimen op plaatsen waar het gevaarlijk is, bijvoorbeeld aan de afrit van de snelweg”, zegt Smets.

Taak van overheid

“Door in deze organisatie te stappen willen we druk zetten op de bevoegde minister Joke ­Schauvliege om toch iets te doen aan het zwerfvuil en de wet voor het statiegeld in te voeren”, vertelt Smets. “Met dit initiatief kunnen we de mensen belonen die het vuil niet op de grond gooien. Mensen die hun flessen en blikjes terugbrengen naar de winkel krijgen een deel van hun geld terug”, zegt hij. “Als er anderen zijn die toch vervuilen, kunnen misschien mensen die het geld nodig hebben, het initiatief nemen om het vuil op te rapen en zelf terug te brengen, dan is het geld voor hen.”

Laakdal is voorlopig de enige Kempense gemeente die zich inschreef bij de organisatie. “Daar schrok ik eigenlijk wel van, maar de organisatie is ook niet bekend. Ik hoop dat ze alsnog mee in het verhaal stappen, het is gewoon belangrijk dat we met z’n allen druk zetten. Het zwerfvuil is voor ons ook een enorme kost omdat onze diensten de zakken van de WITZ-ers ook moeten gaan ophalen en dat kost tijd en geld. We willen met dit verhaal de mensen sensibiliseren om hun vuil bij te houden. Als je een vol blikje meeneemt tijdens een wandeling, dan kun je het lege blikje toch ook makkelijk mee naar huis nemen?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER