© Patrick Hattori

Antwerpenaar fietst steeds verder - maar wel het liefst elektrisch

Antwerpen is in opmars als fietsprovincie. Steeds meer mensen nemen de fiets naar hun werk en de afstanden die men op de fiets aflegt, worden steeds langer. Die laatste ontwikkeling is te danken aan de groeiende populariteit van de elektrische fiets. Dat blijkt uit de resultaten van de Grote Fietsenquête.

Uit de enquête blijkt dat de functionele fietsrit steeds populairder wordt. Zo fietst meer dan de helft van de pendelaars dagelijks naar het werk of naar school. Ook boodschappen doet een kleine meerderheid op de fiets.

“Een verrassende conclusie uit het onderzoek is de gemiddelde afstand die de fietser aflegt,” zegt gedeputeerde Luk Lemmens. Vooral op de fietsostrades fietst men steeds verder. “Op de zeer populaire F1 Antwerpen-Mechelen tekenen we sinds 2013 een stijging van 28 procent op: van 14 naar 18 kilometer”.

E-bike

Dat de Antwerpenaar verder fietst is voornamelijk te danken aan de opmars van de elektrische fiets. In 2013 reed 7 procent van de fietsers met een e-bike. In 2017 zijn ze met 26 procent. Luk Lemmens spreekt van “een spectaculaire stijging”. De populariteit van de elektrische fiets is volgens Lemmens in de provincie Antwerpen bijna ongeëvenaard.

De Grote Fietsenquête brengt het gedrag en de ervaring van de Antwerpse fietser in kaart. Ruim 6.000 fietsers vulden de enquête in. Daarnaast beantwoordden 1.000 inwoners van de provincie Antwerpen steekproefsgewijs vragen over hun dagelijks fietsgebruik.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER