Vijftigtal politieagenten voeren actie voor proces Meulenberg

Vandaag start het proces tegen de relschoppers van Meulenberg. Bij de rellen in de Houthalense wijk bijna zes jaar geleden raakte politieman Mario Ghijs zwaargewond. Zijn collega’s houden vanochtend een stille protestactie aan het Hasseltse gerechtsgebouw om hem een hart onder de riem te steken.

GeHo

Een politieactie in de Houthalense wijk Meulenberg op vrijdag 11 oktober 2013 zorgde voor zware rellen. Agenten werden met stenen bekogeld: negen politiewagens werden beschadigd en meerdere agenten raakten gewond. Lummenaar Mario Ghijs was het grootste slachtoffer: zijn schedel werd door een steen verbrijzeld. Hij is vandaag voor 90 procent invalide. De rellen werden gefilmd, maar op geen enkel beeld is te zien wie Ghijs verwondde.

LEES OOK. Proces rellen Meulenberg brengt nog geen opheldering: “Niemand kan de stenengooiers identificeren”

Vandaag gaat het proces van start, meer dan vijf jaar na de feiten. Mario Ghijs is zelf niet aanwezig. Zijn vrouw en een vijftigtal collega’s wel. “Het gaat niet goed met Mario”, getuigt zijn vrouw Hilde Vanzonhoven. “Wij zijn op van de zenuwen. Eindelijk komt het einde van het proces in zicht.”

Hilde en haar zoon konden buiten rekenen op de steun van de collega’s van Mario. “We voeren in stilte actie”, zegt Patrick Roijens van politievakbond VSOA. “Om Mario en zijn familie te steunen, maar ook om een signaal te geven dat we geweld tegen de politie niet tolereren. Het is ongelooflijk dat deze zaak nog altijd aansleept. Er zijn verschillende collega’s gewond geraakt op een moment dat ze alleen maar hun werk wilden doen. Mario en zijn familie werken nog elke dag om die 11 oktober 2013 een plaats te geven in hun leven.”

Voor een 35-jarige Houthalenaar vorderde de procureur drie jaar cel. Een Houthalenaar van 43 hangt 18 maanden cel met uitstel boven het hoofd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer