© REUTERS

Charles Leclerc: met Ferrari op de route van zijn schoolbus

Veel F1-rijders resideren in Monaco. Iets met het klimaat, naar het schijnt. Het fiscale klimaat. Maar Charles Leclerc (21), de nieuwe sensatie van Ferrari, is een échte Monegask, geen inwijkeling.

mc

Zijn oudste herinnering

“De oudste herinnering die ik heb aan de GP van Monaco dateert van toen ik een jaar of vier was. Ik zie het beeld nog altijd op mijn netvlies: ik ben op bezoek bij een vriendje, die woont in een appartement in de eerste bocht. We spelen met miniatuurautootjes en kijken tegelijk naar de Grand Prix. Het was de tijd toen Michael Schumacher voor Ferrari reed en ik keek meer naar de rode auto’s dan naar de andere. Het was genieten, en tegelijk ook dromen dat ik daar zelf ooit mocht rijden. Ja, het voelt goed om thuis te zijn.”

Over zijn thuisrace

“Het is leuk om een thuis-GP te hebben. Ik ben opgegroeid in deze stad en ik vind het een eer door deze straten te racen. Het is heel vreemd, want op dezelfde straten nam ik de bus naar school toen ik vijf of zes jaar oud was. Door diezelfde straten scheuren in een F1-auto is heel speciaal.”

Over het leven in Monaco

“Hier in Monaco zijn ze eraan gewoon dat bekende mensen over straat wandelen. Normaal worden die niet dikwijls aangeklampt. Maar tijdens de Grand Prix is het anders. Dan overspoelen vreemden de stad en die willen wel foto’s en handtekeningen. Maar eerlijk: er wonen hier nog altijd beroemdere rijders dan ik.”

Over het statencircuit

“Ik heb nog nooit op een andere plaats hetzelfde gevoel gekregen als hier in de kwalificaties. Je rijdt zo dicht naast de vangrails, je hebt geen seconde rust, het is verbluffend. In de race is het natuurlijk moeilijk inhalen, maar het kwalificatierondje is het beste moment van het weekend.”

Over zijn kansen

“Een thuisrace is altijd speciaal en nu nog meer, volledig in het rood van Ferrari en met de kans op een heel goed resultaat. Ik ga er alles aan doen. De start van het seizoen was moeilijk, en de trage bochten lagen onze auto in Barcelona al niet zo goed. Maar Monaco is toch nog altijd iets anders. We proberen het tij te keren. Het wordt niet makkelijk, maar we gaan er alles aan doen.”

Over de sfeer bij Ferrari

“De start van het seizoen is moeilijk verlopen. Maar de sfeer in het team is kalm. Er wordt extreem hard gewerkt om te begrijpen wat er gebeurt en om het team vooruit te stuwen. Maar bovenal zijn we kalm en dat is wat we nodig hebben. Die sereniteit mogen we niet verliezen.”

© REUTERS