Direct naar artikelinhoud
zimbabwe

Lot Mugabe in handen van Zimbabwaans parlement

Robert Mugabe in augustus van dit jaar.Beeld EPA

De deadline voor de Zimbabwaanse president Robert Mugabe om af te treden, is vanmiddag verstreken zonder een woord over het lot van de 93-jarige leider. De regerende Zimbabwaanse partij Zanu-PF gaat normaal gezien morgen de afzettingsprocedure in gang zetten. Mugabe is volgens de partij inmiddels ook officieel geïnformeerd over zijn ontslag als partijleider.

Mugabe kreeg van zijn partij tot maandagmiddag lokale tijd om af te treden als president. Hij staat onder huisarrest sinds de militaire machtsovername vorige week. Deed hij dat niet, kondigde de partij aan zelf de procedure te zullen opstarten om hem af te zetten.

Het duurt mogelijk nog twee dagen voordat het parlement Mugabe tot aftreden dwingt. "We komen morgen met een motie en tuigen vervolgens een commissie op. Als die woensdag verslag uitbrengt, stemmen we hem weg", stelt een topfunctionaris binnen de partij.

Het leger greep afgelopen woensdag de macht zonder Mugabe formeel af te zetten. De strijdkrachten proberen de 93-jarige ex-dictator ertoe te brengen waardig het veld te ruimen. Hij sprak gisteren in een televisierede de natie toe. Tot verbazing van vrijwel alle kijkers repte hij totaal niet over zijn aftreden.

Robert en Grace Mugabe.Beeld AFP

Druk opgevoerd

Ondertussen wordt de druk op Mugabe verder opgevoerd. Studenten op de Universiteit van Zimbabwe schreeuwden maandag leuzen tegen de president. De leider van een machtige vereniging van oorlogsveteranen in Zimbabwe, Chris Mutsvangwa, heeft maandag laten weten naar de rechter te stappen om gedaan te krijgen dat Mugabe ook officieel de macht opgeeft.

De vereniging bestaat uit voormalige guerrillastrijders die in de jaren zeventig vochten in een oorlog tegen het blanke minderheidsregime in toenmalig Rhodesië. Het was een belangrijke steunpilaar voor Mugabes bewind en speelde een voorname rol bij het neerslaan van de oppositie in het door wanbeleid berooide land van ruim zestien miljoen inwoners.

De veteranenvereniging is nauw verweven met de regeringspartij Zanu-PF. De nieuwe partijleider is Emmerson Mnangagwa (75) (lees hier een profiel van 'de krokodil', zoals zijn bijnaam luidt). Hij werd eerder deze maand door Mugabe als vicepresident aan de kant gezet. Dit veroorzaakte woede in kringen rond Mugabe die vreesden dat hij zijn impopulaire vrouw Grace in december vicepresident zou maken.

Lees ook: 

Volgt straks de ene dictator de andere op in Zimbabwe? (+)

Duizenden wagen zich op straat om vertrek te eisen van president Mugabe. (+)