Direct naar artikelinhoud
Premier LeagueChelsea - Machester City 2-0

Manchester City lijdt eerste nederlaag, iedereen bedankt Chelsea voor zege op City

Het gejuich was zaterdagavond tot in Liverpool te horen. The Reds zijn door het verlies van Manchester City tegen Chelsea de nieuwe koploper in de Premier League. Het idee dat in de hoogste Britse divisie iedereen van iedereen kan winnen wordt steeds meer een mythe. Bijna niemand wint van Manchester City, de club met de rijkste eigenaar en de meest begaafde spelers. Bijna niemand, behalve Chelsea...

David Luiz (links) en Ross Barkley, beiden van Chelsea, vieren het tweede doelpunt tegen Manchester City.Beeld AFP

Na een goed half uur spelen had David Luiz er genoeg van. Met lede ogen had de Braziliaan aangezien hoe de Chelsea-verdediging bij vlagen werd zoekgespeeld door de vijf ongrijpbare aanvallers van het ongeslagen Manchester City. Hij besloot Raheem Sterling omver te kegelen. Het was het teken voor zijn ploeggenoten om terug te vechten, leidend tot een knappe 2-0-zege.

Vorig seizoen versloegen alleen Liverpool en Manchester United de Citizens. Dit seizoen was City tot afgelopen weekeinde ongeslagen, op een Europese nederlaag tegen Lyon na. De meeste teams zijn al tevreden met een klein verlies tegen Guardiola’s balletvoetballers.

Ook in West-Londen leek het een eenzijdige vertoning te worden. Op watervlugge wijze liepen Sané, Sterling, Mahrez en de beide Silva’s door de gaten in de donkerblauwe muur. Het leek alsof City met een man meer speelde. Voor Chelsea was het een geluk dat topscorer Sergio Agüero geblesseerd was, anders had het bij rust misschien al 0-3 gestaan. De manier waarop de City-aanvallers op de bal joegen, was indrukwekkend. Chelsea had iets speciaals nodig en vond dat in de persoon van Luiz.

Bodycheck

Na te zijn hersteld van de bodycheck – hij had vooral zichzelf verwond – vond de 31-jarige libero een manier om aan de druk te ontsnappen. Vlak voor rust gaf hij een Frank de Boer-achtige pass op rechtsbuiten Pedro, die op zijn beurt een diagonale pass gaf op die andere Braziliaan, Willian. De bal kwam terecht bij Eden Hazard, die de aanstormende N’Golo Kante, vrijgelaten door de dagdromende Sané, op maat bediende: 1-0.

De mannen van Guardiala herstelden niet van deze mentale klap. Zonder veel overtuiging gingen ze in de tweede helft op zoek naar de gelijkmaker. Chelsea, dat afgelopen weken had verloren had bij Tottenham en Wolverhampton, kwam steeds beter in de wedstrijd . Elf minuten voor tijd kreeg het eindelijk de eerste hoekschop. Hazard legde de bal op de krullen van Luiz, die de bevrijdende 2-0 binnenkopte. De man uit Sao Paulo staat bekend om zijn flegma, maar op deze kletsnatte avond viel hij op door zijn gedrevenheid.

Gabriel Jesus van Manchester City met de bal. Mateo Kovacic en Willian van Chelsea erachter.Beeld Getty Images

Stamford Bridge raakte in extase. Olé! Olé! Olé!, klonk het bij elk balcontact van de thuisploeg, totdat doelman Kepa Arrizabalaga de bal zomaar in de voeten van Gabriel Jesus speelde. Maar de invaller miste het buitenkansje en die misser vatte de avond van de Citizens samen. Terwijl de spelers van City vol ongeloof het veld verlieten, danste het stadion op One Step Beyond van Madness.

Voor Guardiola, die nuchter reageerde op het verlies, was het een stap terug, tot opluchting van de rest van de Premier League.