Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Seksisme-rel overschaduwt Gouden Bal: dj Martin Solveig vraagt vrouwelijke winnares om te twerken

Ada Hegeberg met haar trofee naast presentator David Ginola.Beeld reuters

Wat een historisch moment voor het vrouwenvoetbal moest zijn, is gisteravond in Parijs uitgedraaid op een sisser. Voor het eerst in de 62-jarige geschiedenis van de Gouden Bal, de meest prestigieuze individuele trofee in het voetbal, was er ook een trofee voor de beste vrouwelijke speelster. Frans dj en co-presentator Martin Solveig verpestte het gloriemoment van Ada Hegerberg door haar te vragen of ze kon twerken.

De 23-jarige Noorse aanvalster van Lyon was als beste naar voren gekomen uit een shortlist van 14 genomineerden. Ze scoorde het voorbije seizoen 42 keer, waarvan 15 goals in de Champions League, de competitie die de Franse club voor de derde opeenvolgende keer won. 

Hegerberg toonde duidelijk wat ze van de vraag om te twerken van Solveig vond: ze antwoordde meteen “neen”, keek bedenkelijk en draaide haar rug naar de dj. 

Ook Kylian Mbappé, de nieuwste ster aan het Franse voetbalfirmament, vond het duidelijk een vreemd moment. Even daarvoor danste de spits van PSG, als winnaar van de Kopa-Trofee als beste jongere, nog wel vrolijk met Solveig op de tunes van Drake’s ‘God’s Plan’.

Solveig, die de avond samen met de gewezen Franse voetballer David Ginola presenteerde, kreeg er op sociale media zwaar van langs. Later bood hij Ada Hegerberg zijn verontschuldigingen aan op Twitter. 

Twitter bericht wordt geladen...

In een video-boodschap en een aparte post stelde Solveig dat het louter als grapje bedoeld was. “Ik sta er eerlijk gezegd van te kijken wat ik allemaal lees op het internet”, aldus Solveig, op onder andere Tomorrowland een vaste en erg graag geziene klant. “Natuurlijk wilde ik niemand beledigen. Mijn niveau van het Engels en de Engelse cultuur laat duidelijk te wensen over. Ik wist niet dat dit als beledigend kon ervaren worden.” 

“Dit was een grap, waarschijnlijk wel een slechte. Ik wil me dan ook bij iedereen excuseren die zich beledigd voelt. Sorry hiervoor. En proficiat voor Ada. Mijn punt was: ik vraag vrouwen niet om te twerken maar om te dansen op een nummer van Sinatra, wat we uiteindelijk ook gedaan hebben. De mensen die mijn carrière al twintig jaar volgen weten dat ik iemand ben die respect hoog in het vaandel draagt en zeker respect naar vrouwen toe.”

‘Mijn niveau van het Engels en de Engelse cultuur laat duidelijk te wensen over. Ik wist niet dat dit als beledigend kon ervaren worden. Sorry. En proficiat, Ada’
Martin Solveig later op de avond

Twitter bericht wordt geladen...

Seksisme-rel overschaduwt Gouden Bal: dj Martin Solveig vraagt vrouwelijke winnares om te twerken
Beeld REUTERS

Hegerberg en Solveig dansten inderdaad nog op Sinatra’s ‘Fly Me to the Moon’ en achteraf maakte de voetbalster geen grote zaak van het voorval. Bij de BBC zei ze dat ze begreep dat de dj er geen kwaad mee wou doen. “Hij kwam na de show naar me toe en vertelde me hoe spijtig hij het vond, aldus Hegerberg. “Op het moment zelf voelde ik me eerlijk gezegd niet aangevallen. Ik was gewoon blij te kunnen dansen op Sinatra en de Gouden Bal te winnen.” 

Opvallend is dat Hegerberg net wel de grote kloof tussen mannen en vrouwen in het voetbal aanklaagde en haar frustratie uitte dat voetbal een mannenwereld blijft. Zo weigert ze nog voor de Noorse nationale ploeg te spelen omdat ze vindt dat de voetbalsters veel minder betaald worden dan de mannen en zich in andere omstandigheden moeten voorbereiden op de matchen. “Er moet nog veel gebeuren voor vrouwen in het voetbal”, stelde ze. “Het draait allemaal om respect en dat respect is er lang niet altijd. Ik wens de nationale ploeg wel het beste toe. We bewandelen gewoon een verschillende weg momenteel.”

Twitter bericht wordt geladen...