Direct naar artikelinhoud
Luchtvaart

Bijna botsing tussen twee vliegtuigen in de buurt van Leuven

Beeld ter illustratie.Beeld Photo News

Ten zuidoosten van Leuven  zouden twee vliegtuigen elkaar gevaarlijk dicht gekruist zijn. Dat meldt Het Nieuwsblad. De feiten dateren al van 23 februari, maar raakten nu pas bekend. De Air Accident Investigation Unit van de FOD Mobiliteit zou een onderzoek zijn gestart.

Op vrijdag 23 februari zouden twee vliegtuigen, kort na hun vertrek op Brussels Airport, elkaar gevaarlijk dicht zijn genaderd. De twee zouden elkaar op 2 kilometer hoogte hebben gekruist met een verticaal hoogteverschil van slechts 200 meter. Normaal moet dat minimaal 304 meter (1.000 voet) zijn. Horizontaal bevonden de twee toestellen zich op ongeveer 1,5 kilometer van elkaar.

Volgens Het Nieuwsblad zou de Air Accident Investigation Unit van de FOD Mobiliteit een onderzoek zijn gestart. Dat onderzoek is enkel bedoeld om te leren uit het incident, zo zou de FOD Mobiliteit laten weten. Het is niet de bedoeling om straffen uit te spreken.

'Uitstekende cijfers'

Ondanks het incident, was vorig jaar het op een na beste inzake incidenten in het Belgische luchtruim. Er is sprake van één ernstig (categorie A) en drie belangrijke (B) incidenten op meer dan een miljoen vliegbewegingen bij Belgocontrol, zo meldt de luchtverkeersleider vandaag. In 2016 stelde Belgocontrol evenwel geen incidenten vast.

Belgocontrol stelde het gedetailleerde veiligheidsverslag voor en is tevreden dat er opnieuw uitstekende cijfers zijn. "De constante verbetering van de veiligheids- en meldingscultuur die een paar jaar geleden werd ingevoerd in het bedrijf, werpt duidelijk haar vruchten af", klinkt het.