Tienduizenden inwoners Canarische Eilanden betogen tegen massatoerisme

© EPA-EFE

Tienduizenden inwoners van acht Canarische Eilanden zijn zaterdag de straat opgegaan om een alternatief voor het huidige massatoerisme te eisen. Dat melden Spaanse media. Een groot deel van de bevolking komt volgens de betogers in de problemen door het toerisme op de Spaanse eilandengroep.

LLA
Bron: BELGA

De organisatoren, gesteund door milieuorganisaties zoals Greenpeace en WWF, vragen maatregelen op de korte termijn. Ze willen onder meer een beperking van het toerisme, een ecotaks voor toeristen en de regulering van de huizenmarkt door de aankoop door buitenlanders te beperken. 

Onder het motto “Canarias tiene un límite” (de Canarische Eilanden hebben een grens) verzamelden de actievoerders vanaf zaterdagmiddag. “De Canarische Eilanden zijn niet te koop”, stond te lezen op een van de borden. De regering van de Canarische Eilanden schat dat meer dan 32.000 mensen op straat kwamen in Santa Cruz de Tenerife en ongeveer 14.000 in Las Palmas de Gran Canaria, zo meldt El País. Er vonden ook steunbetogingen plaats in Barcelona en Madrid.

LEES OOK:

Het ongenoegen van de betogers gaat over meer dan alleen het massatoerisme. De afgelopen weken breidde het debat zich volgens de Spaanse krant El Mundo uit naar de hoge armoedecijfers, lage lonen, stijgende huurprijzen en de verzadiging van wegen en natuurgebieden. “We zijn niet tegen toerisme”, zegt demonstrante Rosario Correo aan de Spaanse publieke omroep TVE. “We vragen alleen om het huidige model van ongelimiteerde groei te veranderen.” 

De betogers zijn in het bijzonder gekant tegen de bouw van twee nieuwe luxehotels op Tenerife. Ze willen ook dat lokale bewoners inspraak krijgen in beslissingen over de ontwikkeling van het toerisme, dat wel de economische motor van de eilandengroep is. 

Met een bevolking van 2,2 miljoen verwelkomden de Canarische Eilanden vorig jaar ongeveer 14 miljoen toeristen. Vier op de tien inwoners werken ook in de toeristische sector, die goed is voor bijna 35 procent van het bbp van de Spaanse archipel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen