Mei Li Vos lijsttrekker PvdA Eerste Kamer

Foto: ANP

Mei Li Vos is gekozen tot lijsttrekker voor de PvdA in de Eerste Kamer. Zij zal tijdens de komende verkiezingen voor de Eerste Kamer volgend jaar ,,de kar trekken”.

Mei Li Vos zat tussen 2007 en 2010 en tussen 2012 en 2017 voor de PvdA in de Tweede Kamer. Nu is ze actief voor vakbond AVV en is ze publicist en commentator op radio en televisie. Vos is 48 jaar en woont in Amsterdam.

Vos is ,,heel blij maar ook een beetje verrast en wiebelig”, want ze ging ervan uit dat zittend fractieleider Esther-Mirjam Sent zou winnen. Sent eindigde als derde, na Vos en oud-partijvoorzitter Ruud Koole en nog voor oud-Kamerlid Jeroen Recourt.

De Eerste Kamer wordt in mei gekozen door de nieuwe Provinciale Staten, die wél rechtstreeks door de burger worden gekozen. De regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie staat er in de opiniepeilingen niet best voor en dreigt haar minimale meerderheid in de senaat te verliezen.

Op gedoogsteun van de PvdA mag het kabinet in dat geval niet rekenen, waarschuwt Vos. Ze zal in de Eerste Kamer kabinetsplannen niet alleen toetsen op kwaliteit, bijvoorbeeld of ze uitvoerbaar zijn, maar ,,vooral op sociaaldemocratische kwaliteit”. Wetten ,,moeten onze sociaaldemocratische idealen dichterbij” brengen, ,,anders stemmen we tegen”.