Bijna was Phaedra (27) haar bijzonder persoonlijke debuut kwijt, maar de politie schoot ter hulp

© Foto’s jph

Phaedra Derhore (27), een illustratrice uit Werchter, heeft een graphic novel uitgebracht. In Doorsnee deelt ze haar ervaringen over de maagverkleining die ze onderging.

Julie Putseys

Het is de eerste graphic novel van Phaedra, en meteen een heel persoonlijke. De illustratrice die les geeft in Mechelen en oorspronkelijk uit Bonheiden komt, heeft haar ervaring met de maagverkleining die ze onderging, op papier gezet.

“Die maagverkleining is bijna drie jaar geleden. Toen ben ik ook aan de strip begonnen”, vertelt ze. “Het was deel van mijn masterproef aan de LUCA School of Arts. Ik heb drie jaar aan de strip gewerkt.”

Doorsnee

De titel van het boekje, ‘Doorsnee’ verwijst zowel naar de operatie - de chirurg maakte een doorsnee van haar lijf - als naar het feit dat Phaedra niet meer wou opvallen door haar overgewicht. Ze wou doorsnee zijn.

Nu is Phaedra slank en voelt ze zich een stuk beter. “Maar ik wil er geen cijfer op plakken. Ik wil niet dat de focus ligt op hoeveel kilo's ik kwijt ben, maar wel over hoe ik me voelde erna. Het was een positieve verandering voor mij. Ik heb meer zelfvertrouwen, ik kan veel meer doen, ik kom veel meer buiten, heb meer sociaal contact en nieuwe vrienden.”

Dat Doorsnee nu in de rekken ligt, heeft Phaedra aan de politie van Leuven te danken, vertelt ze. “Vorig jaar, in het voorjaar, was ik in Leuven voor een ‘drink & draw’ en zijn we op café geweest op de Oude Markt. Daar is mijn handtas gestolen, inclusief mijn schetsboek. Dat ik mijn gsm en portefeuille kwijt was, maakte me niets uit. Maar mijn schetsboek met al mijn werk en mijn persoonlijke tekeningen, dat was een ramp.”

Politie redt schetsboek

Enkele dagen later had de politie haar handtas gelokaliseerd, samen met een aantal andere handtassen die dezelfde avond gestolen waren. “Ik was enorm opgelucht. Mijn gsm en mijn geld waren weg, maar het schetsboek zat er nog in. Dat was het allerbelangrijkste.”

“Daarom wou ik de agenten van Leuven graag persoonlijk bedanken met een exemplaar dat ik op woensdag overhandigd heb”, besluit Phaedra. “Zonder hen was mijn strip nog lang niet uit geweest.”