donderdag 20 juni 2019 - Showbizz en cultuur
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Hemelbestormer (v.l.n.r.): Jo Driesmans, Frederik Cosemans, Filip Dupont en Kevin Hensels.  HEMELBESTORMER

GRASPOP

Hemelbestormer klopt aan de poort

Ze bestaan al sinds 2012 en speelden al op hele leuke festivals in binnen- en buitenland, maar deze zomer lijkt de hemelpoort helemaal open te gaan voor het Diepenbeekse Hemelbestormer, met passages op Graspop, Alcatraz én Rock Herk.

De naam Hemelbestormer ontstond in 2012 in Diepenbeek. “Een hemelbestormer is een idealist. Iemand met revolutionaire ideeën”, zegt Filip Dupont. “Ik vond het een fantastische naam. Al hebben Duitsers wel heel veel moeite om hem uit te spreken.” (lacht)

Dupont en de drie andere hemelbestormers uit de rest van Midden-Limburg kunnen wel een beetje als revolutionairen worden beschouwd, want hun muziek is niet zo voor de hand liggend. Voor de kenners: een mengeling van instrumentale postrock, een geutje doom en sludge, afgekruid met een toefje black metal. Maar hoewel de muziek best zwaar is, vond het kwartet toch al snel de weg naar leuke podia. “We hebben alles altijd op eigen kracht gedaan. Volgens het do it yourself-principe. Onze bassist maakt het artwork, we doen onze eigen boekingen, we maken onze eigen visuals voor de shows... En blijkbaar slaat dat aan.”

Kruiwagen

Dat ze nu deze zomer op de podia van Graspop, Alcatraz én Rock Herk staan, is wel een verrassing. “Ons derde album is al 1,5 jaar uit. We hadden dus helemaal niks verwacht. Dus dit komt allemaal een beetje uit de lucht gevallen. Dikwijls heeft zoiets ook te maken met connecties, maar we zitten op niemands kruiwagen. Soms moet je een beetje geluk hebben, zeker? Eens je op Graspop wordt aangekondigd, creëert dat wel een sneeuwbaleffect.”

Dit succes komt toch wat uit de lucht gevallen Filip DUPONT

Hemelbestormer is nooit op zoek geweest naar een zanger. “De muziek die we maken is sterk genoeg. We werken met samples en soundscapes. Soms zetten we wel vijf gitaarpartijen over elkaar. Live moet je ook in de juiste mindset zitten om in onze muziek te komen. Het blijft een zware kluif.” (lacht)

Hemelbestormer heeft iets met de ruimte. “Onze laatste plaat ‘A Ring of Blue Light’ was een conceptplaat over het universum. Live spelen we daar op in met ruimtebeelden. We willen de mensen die oneindigheid en weidsheid van de ruimte niet alleen in de muziek, maar ook in beeld laten voelen. Als concertganger word je als het ware meegezogen in het zwarte gat.”

De band lijkt nu helemaal vertrokken te zijn voor een grotere internationale carrière, maar Dupont blijft er rustig onder. “Ik ben al 40. Ik heb een gezin en ik sta in het onderwijs. Ons label weet ook dat we nooit een tourband zullen zijn. Regelmatig rijden we in het weekend wel eens naar Duitsland of Zwitserland voor een concert, maar we kunnen geen maanden onderweg zijn. In de zomer wel, maar dan zijn er alleen maar festivals. Als we wereldberoemd hadden moeten worden, dan had dat maar eerder moeten gebeuren. Nu genieten we gewoon van de dingen die ons overkomen.”

Hemelbestormer, donderdag 16.50 uur, Red Bull Metal Dome, Graspop.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws