Direct naar artikelinhoud
Verkeer

Politierechter: "Rechters moeten verslaafde doodrijders van de baan halen, maar doen het nog te weinig"

Zondag 17 december was het dag op dag 2 jaar geleden zijn dat Saar Gevaert het leven verloor bij een verkeersongeval met vluchtmisdrijf. De dader reed onder invloed, was niet verzekerd, reed zonder autokeuring en pleegde vluchtmisdrijf.Beeld Henk Deleu

Politierechter Peter D'Hondt heeft het afgelopen jaar, enkel in Dendermonde, bijna 400 chauffeurs lichamelijk of psychisch ongeschikt verklaard, omdat ze onder invloed van drank of drugs een ongeval veroorzaakten en verslaving vertoonden. Daardoor mogen ze niet meer rondrijden, ook al gaan ze in beroep. "Veel collega's doen het amper of niet."

De ouders van de verongelukte fietsster Saar Gevaert (16) schrokken dat de veroorzaker van dat ongeval opnieuw betrokken was in een ongeval met vluchtmisdrijf. De man was in beroep gedaan tegen zijn veroordeling en in afwachting van een definitieve uitspraak kunnen chauffeurs vrij rondrijden. "Op dat vlak schiet ons juridisch apparaat te kort", zegt de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen.

Na een ongeval kan het parket een rijbewijs intrekken voor een periode van 15 dagen. Mits toestemming van een politierechter kan dat verlengd worden met drie maanden, en in uitzonderlijke omstandigheden nog eens met drie maanden. In de meeste arrondissementen is het dossier op die tijd echter nog niet klaar. 

De straf die een rechter bovendien uitspreekt, wordt automatisch opgeschort als de verdachte in beroep gaat. "Anders zou het gerecht indruisen tegen de strafwet en tegen het vermoeden van onschuld", zegt Leuvens politierechter Kathleen Stinckens. 

Ongeschikt verklaren

Gedurende die maanden kan de chauffeur dus vrij rondrijden. Tenzij de chauffeur medisch of psychisch ongeschikt wordt verklaard, want dan heeft die een rijverbod tot er een nieuw vonnis komt. "Het gebeurt in Leuven wekelijks dat iemand omwille van een alcoholprobleem ongeschikt wordt verklaard", zegt Stinckens.

Dendermonds politierechter Peter D'Hondt vindt dat veel collega-politierechters te weinig kijken naar die ongeschiktheid. 

"Enkel en alleen in Dendermonde heb ik het afgelopen jaar bijna 400 chauffeurs ongeschikt verklaard", zegt D'Hondt. "Politierechters kunnen het op doktersadvies of als de persoon herhaaldelijk veroordeeld is voor rijden onder invloed. Het is een verplichting om dit na te kijken, maar ik merk dat veel collega's het amper of niet doen."

Toch zou zo'n ongeschiktheidsverklaring weinig baat hebben gehad in het geval van Miguel V., de doodrijder van Saar Gevaert. De man had immers omwille van dat ongeval vrijwillig zijn rijbewijs ingeleverd. Het was dus zonder rijbewijs, maar met de wagen van zijn vriendin dat hij in november tegen een elektriciteitspaal botste en de plaats ontvluchtte.